facebook  youtube  twitter  instagram 26/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 



Το νέο Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς ή αλλιώς η εξαφάνιση των Ελληνικών Φυλών σκύλου και της γάτας από την Ελληνική ύπαιθρο - Του Γιάννη Θεοδώρου, Κτηνίατρου Π.Θ. - Γεωπόνου Ζωοτέχνη Γ.Π.Α.

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  16/09/2021 17:18:38
Το νέο Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς ή αλλιώς η εξαφάνιση των Ελληνικών Φυλών σκύλου και της γάτας από την Ελληνική ύπαιθρο - Του Γιάννη Θεοδώρου, Κτηνίατρου Π.Θ. - Γεωπόνου Ζωοτέχνη Γ.Π.Α.
Τελικά ψηφίστηκε από τη βουλή το διαβόητο νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Πέτσα, που θεωρητικά τουλάχιστο, στόχο έχει να ρυθμίσει τα θέματα των ζώων συντροφιάς και κυρίως των αδέσποτων σκύλων και γατών...

Με μία πρώτη ανάγνωση εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο απίστευτα γραφειοκρατικό, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη γραφειοκρατία για να το υποστηρίξει, που όμως το ίδιο το ν/σ προβλέπει τη δημιουργία της!!! Με άλλα λόγια γεμίσαμε αρχικά ΕΜΖΣ, ΓΓΠΣΔΔ, ΕΦΑΓΥΖΣ, Μητρώα, Υπομητρώα, Συλλόγους και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους του ανθρώπου. Λες και ο προηγούμενος νόμος έπασχε στην πρόβλεψη και όχι στον έλεγχο της εφαρμογής του τόσο από τους ιδιώτες, αλλά πολύ περισσότερο από τους Δήμους (οι περισσότεροι των οποίων είναι απλά αδιάφοροι). Επιπλέον εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι με τον νόμο αυτό προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων με το να απαγορεύσουν σχεδόν την αναπαραγωγή των δεσποζόμενων!!!

Και αφού στη διαβούλευση “άκουσαν” τα εξ’ αμάξης για την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκυλιών και των γατών, σκέφτηκαν οι ιθύνοντες νόες: θα δημιουργήσουμε ένα Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ άρθρο 13) και όποιος δεν θέλει να στειρώσει το ζώο του θα στέλνει γενετικό υλικό, ώστε αν βρεθεί ένα αδέσποτο να ταυτοποιείται με το DNA και να βρίσκεται αυτός που το εγκατέλειψε.

Ωραία λέει ο σοβαρός ιδιοκτήτης “εγώ δεν έχω σκοπό να εγκαταλείψω τα κουτάβια (γατάκια), οπότε θα στείλω το DNA του σκυλιού (γάτας) μου και θα μπορώ να το αφήνω να γεννάει”. Αμ δε που θα γίνει έτσι!!! Κατ’ αρχήν το κόστος για την φύλαξη του γενετικού υλικού από το ΕΦΑΓΥΖΣ ορίζεται στα 150 ευρώ συν τα έξοδα αποστολής για κάθε σκύλο ή γάτα αρσενικό και θηλυκό (άρθρο 14 παρ. 2) και αφού τα έχεις καταφέρει (με τη γραφειοκρατεία και το κόστος), σου επιτρέπει να κάνεις μία (1) γέννα σε όλη τη ζωή του ζώου σου (άρθρο 8 παρ. 4), εφόσον πάρεις άδεια από την 5μελή επιτροπή του Δήμου (άρθρο 8 παρ. 4). Βέβαια προβλέπει και τον θεσμό του ερασιτέχνη εκτροφέα που “μπορεί να αναπαράγει έως 2 σκύλους ή γάτες μία φορά ανά έτος” εφόσον πάρεις άδεια από τον ΚΟΕ (που μπορεί να ελέγχει μόνο τα καθαρόαιμα ζώα που είναι γραμμένα στα μητρώα του), ή από το Σύλλογο Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδας (που απλά δεν υπάρχει!) και αντίστοιχα για τις γάτες (άρθρο 8 παρ. 3).

Τις τραγελαφικές καταστάσεις που θα προκύψουν, εύκολα μπορεί κανείς να τις φανταστεί, όπως το να βρίσκεται αντιμέτωπη η γιαγιά στο χωριό που γέννησε η γάτα της (και χαίρεται τα γατάκια της στην αυλή) με πρόστιμο 3000 ευρώ (άρθρο 35 παρ. 6), γιατί ο φιλόζωος που πήγε στο χωριό την κατήγγειλε στον εισαγγελέα! Ακόμα χειρότερα τα πράγματα θα είναι για τους κυνηγούς εναντίον των οποίων ο νομοθέτης είναι μεροληπτικά αυστηρός. Αρκεί να αναφέρουμε σαν παράδειγμα ότι για την ίδια παράβαση (“μη ύπαρξη ενημερωμένου διαβατηρίου”) στον κάθε ιδιοκτήτη επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ (άρθρο 35 παρ. 19), εκτός αν είναι κυνηγός, οπότε το πρόστιμο είναι 500 ευρώ (άρθρο 35 παρ. 24)!!!!

Για δε την υιοθεσία αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο με τόσες λεπτομέρειες, που κάποιος είπε ότι είναι πιο εύκολο να υιοθετήσεις παιδί παρά σκυλί και μπορεί να έχει και δίκιο.

Από τα λίγα που αναφέρονται παραπάνω, γίνεται φανερό ότι ο νομοθέτης θέλει να σταματήσει την αναπαραγωγή σκύλων και γατών και να την κάνει υπόθεση μόνο των επαγγελματιών εκτροφέων. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: με τις Ελληνικές φυλές σκύλων (και τις αυτόχθονες γάτες), που εκτροφεία με τον απαιτούμενο αριθμό ζώων για τη διατήρησή τους δεν υπάρχουν, τι θα γίνει; Πολύ απλά αν αυτός ο νόμος εφαρμοστεί ως έχει, θα εξαφανιστούν!!!

Φυλές σκύλων που επιβίωσαν και εξελίχτηκαν για πάνω από 3500 χρόνια ως ζώα εργασίας (και συντροφιάς) αποφασίζεται να εξαφανιστούν δια του νόμου Μητσοτάκη – Πέτσα. Ο Ελληνικός Ποιμενικός, ο Μολοσσός της Ηπείρου, το Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, ο Ελληνικός Ιχνηλάτης, ο Κρητικός Λαγωνικός, το Κοκκόνι, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού πολιτισμού και τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την αναβίωση και την σταθεροποίησή τους (αφού ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των σκυλιών βρίσκονται διάσπαρτα στην Ελληνική ύπαιθρο), αποφασίζεται να εξαφανιστούν διά νόμου!!! Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις γάτες της υπαίθρου.

Με άλλα λόγια οι ακραίοι “φιλόζωοι” των Αθηνών, που ξέρουν την ύπαιθρο μόνο από τα ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης και δεν είναι σίγουροι αν το πρόβατο έχει τέσσερα πόδια ή οχτώ (μάλλον 4 γιατί έτσι τους είπαν), νομοθετούν και αποφασίζουν να μην υπάρχουν σκυλιά και γάτες στην ελληνική ύπαιθρο (ούτε στα κοπάδια των κτηνοτρόφων, ούτε στο κυνήγι, ούτε στις αυλές στα χωριά, ούτε πουθενά). Και η κουστωδία των βουλευτών (ακόμα και αυτοί της επαρχίας) ψηφίζουν άκριτα ό,τι τους φέρουν μπροστά τους.

Το δε γελοιωδέστερο όλων είναι ότι ονομάζουν το πρόγραμμά τους “ΑΡΓΟΣ” και δεν σκέφτονται ότι αν αυτοί είχαν νομοθετήσει πριν τα χρόνια του Ομήρου, ο Άργος του Οδυσσέα απλά δεν θα υπήρχε!!!



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
O9JL8
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα











































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ