ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
«Χαρακτηρισμός του Δήμου Μετεώρων ως Πρότυπο Τουριστικό Προορισμό Ολοκληρωμένης Διαχείρισης»
Η παρούσα τεχνική έκθεση συντάσσεται στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάθεσης με τίτλο «Χαρακτηρισμός του Δήμου Μετεώρων ως Πρότυπο Τουριστικό Προορισμό Ολοκληρωμένης Διαχείρισης».
ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Γενικά
Οι τουριστικοί προορισμοί συμπεριλαμβάνουν την ολότητα των φυσικών-περιβαλλοντικών και πολιτισμικών τουριστικών πόρων μιας χώρας – περιοχής, οι οποίοι με τη σειρά τους αποτελούν τα βασικά θέλγητρα και πόλους έλξης τουριστικής ζήτησης. Συνεπώς, η αποτελεσματική διαχείριση και προώθηση τουριστικών προορισμών αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικότερους παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μιας χώρας.
Ο Δήμος Μετεώρων είναι πλούσιος σε φυσικούς περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς πόρους, που σήμερα είτε προβάλλονται μονοσήμαντα, αποσπασματικά η με βάση την δημοφιλία τους. Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα φορέα προώθησης τουρισμού, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει κρίσιμες παραμέτρους της τουριστικής προσφοράς και να αναπτύξει δράσεις προβολής και προώθησης του τουρισμού της περιοχής.
Το νέο νομικό πλαίσιο
Με τον νόμο 4875/23-12-2021 εισάγονται νέες έννοιες που ονομάζονται «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης».
Οι Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης είναι περιοχές, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της τουριστικής εικόνας της χώρας και χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης. Ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης βασίζεται, ιδίως, σε κριτήρια, όπως τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής, το φυσικό και γεωμορφολογικό περιβάλλον, η δυνατότητα ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, ο βαθμός επάρκειας και το επίπεδο προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε τουριστικές υποδομές, η αρτιότητα του οδικού δικτύου, η γειτνίαση με λιμένες και αεροδρόμια, ο λόγος της συνολικής δυναμικότητας του προορισμού σε κλίνες προς τον μόνιμο πληθυσμό στα γεωγραφικά όρια του προορισμού, η μέση ετήσια πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων του προορισμού, καθώς και το εύρος της τουριστικής περιόδου.
Για τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, ο/οι οικείος/οι Οργανισμός/οί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) καταθέτει/ουν αίτηση χαρακτηρισμού στη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία διατυπώνει εισήγηση προς τον Υπουργό Τουρισμού μετά από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α) του άρθρου 24 του ν. 4495/2017 (Α’ 167).
Ο Υπουργός Τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του τουριστικού προορισμού και την εισήγηση της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου του, εκδίδει την απόφαση χαρακτηρισμού της περιοχής ως Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Μετά από εισήγηση του Υπουργού Τουρισμού, συστήνεται Διυπουργική Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Πρότυπων Τουριστικών Προορισμών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).
Επειδή ο Δήμος Μετεώρων περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και επιπλέον πρόκειται για εμβληματικό τουριστικό προορισμό και το τουριστικό προϊόν είναι πολύ ανεπτυγμένο πρέπει να κατατεθεί αίτηση στη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού ως «ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ - ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ».
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ
1. Η φυσιογνωμία της περιοχής
Φυσικό περιβάλλον, Προστατευόμενες περιοχές, Προστατευόμενων περιοχών Θεσσαλίας, Προστατευόμενων περιοχών Ηπείρου, Θεσμοθετημένες περιοχές στο Δήμο Μετεώρων, Η Ελεγχόμενη Κυνηγετική περιοχή (Ε.Κ.Π.) ΚΟΖΙΑΚΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
2. Τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους
Διατηρητέα μνηµεία της φύσης
3. Γεωλογικά και εδαφολογικά χαρακτηριστικά
Το Σπήλαιο της Θεόπετρας, Κλίμα, Σεισμικότητα, Βουνά και Κορυφές, Ποτάµια, Ιαµατικές Πηγές
4. Οικονομικές δραστηριότητες - Πρωτογενής τομέας
Μεταποίηση και εμπορία προϊόντων Ποιοτική παραγωγή (Παραδοσιακά προϊόντα, βιολογικά προϊόντα, προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, υφιστάμενα και εν δυνάμει, Βιολογικές καλλιέργειες-Ολοκληρωμένη διαχείριση,). Κτηνοτροφία, Δασοπονία της περιοχής.
5. ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
6. ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
7. ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝEΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ
8. ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
Η αρτιότητα του οδικού δικτύου, Σιδηροδρομικό δίκτυο, Η γειτνίαση με λιμένες και αεροδρόμια
9. Κοινωνική Υποδομή
10. Η βιβλιοθήκη της Καλαμπάκας
11. Πολιτιστικό Περιβάλλον
Α) ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
1. Τυπολογία της περιοχής ως τουριστικός προορισμός 2. Σχέση της περιοχής με το ευρύτερο περιβάλλον 3. Τουριστική προσφορά και ζήτηση
Αριθμός, Είδος και Χωρική Κατανομή καταλυμάτων, Το εύρος της Τουριστικής Περιόδου, Ο λόγος της συνολικής δυναμικότητας του προορισμού σε κλίνες προς το μόνιμο πληθυσμό στα γεωγραφικά όρια του προορισμού
4. Η δυνατότητα ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού
Θρησκευτικός τουρισμός (Religious tourism), Εκπαιδευτικός τουρισμός (exhibition tourism), Συνεδριακός τουρισμός ( Congrees and convention tourism), Εναλλακτικός Τουρισμός
5. Το διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα και ο οικοτουρισμός στα Μετέωρα.
Ο Δήμος Μετεώρων και η Διαφύλαξη της Άυλης Κληρονομιάς της UNESCO
Β) ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΩΝ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ (SWOT ΑΝΑΛΥΣΗ)
1. Αναγνώριση Πλεονεκτημάτων & Μειονεκτημάτων Πλεονεκτήματα, Αδυναμίες
2. Αναγνώριση Ευκαιριών & Απειλών της περιοχής Ευκαιρίες, Απειλές
|