Τα μανιτάρια είναι μάλλον ανεπιθύμητα στους κήπους, επειδή είναι δύσκολο να εξαλειφθούν. Ωστόσο, η συλλογή φαγώσιμων μανιταριών προκαλεί μεγάλη ευχαρίστηση στους γευσιγνώστες. Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, φυτρώνουν κυριολεκτικά από τη μια στιγμή στην άλλη...
...Ωστόσο, αν δεν γνωρίζετε πού να ψάξετε για αυτήν τη νόστιμη τροφή, η αναζήτηση συχνά παίρνει πολύ χρόνο και δεν είναι πολύ επιτυχημένη.
Ο εξοπλισμός που θα χρειαστείτε για τη συλλογή των μανιταριών είναι ένα καλάθι για να βάλετε μέσα τα μανιτάρια και ένα μαχαίρι για να τα κόψετε. Ένα βιβλίο αναγνώρισης των μανιταριών είναι, φυσικά, απαραίτητο. Θα πρέπει να το έχετε πάντα μαζί σας, όταν βγαίνετε για κυνήγι μανιταριών. Ένας μεγεθυντικός φακός, για να μπορείτε να δείτε από πιο κοντά τα μανιτάρια που δεν αναγνωρίζετε, θα ήταν επίσης χρήσιμος.
Αν δεν έχετε ασχοληθεί ξανά με τη συλλογή μανιταριών, θα ήταν καλύτερα να έχετε μαζί στην εξόρμησή σας κάποιον που να γνωρίζει καλά τα μανιτάρια, γιατί δεν είναι εύκολο να διακρίνει κανείς τα σωστά όταν είναι αρχάριος.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη συλλογή των μανιταριών:
- Μην δοκιμάζετε ποτέ μανιτάρια που δεν αναγνωρίζετε, ακόμα και όταν μυρίζουν ευχάριστα και δείχνουν νόστιμα. Τα φαινόμενα καμιά φορά απατούν και η περιπέτειά σας μπορεί να μην έχει αίσιο τέλος.
- Αν θέλετε να συλλέξετε μανιτάρια που δεν αναγνωρίζετε για να μπορέσετε να τα ψάξετε σε κάποιο βιβλίο όταν γυρίσετε σπίτι για να δείτε αν είναι φαγώσιμα, πάρτε και τις ρίζες μαζί σας. Διαφορετικά, δεν έχει σημασία αν ξεριζώσετε τα μανιτάρια από το έδαφος ή αν τα κόψετε στο πόδι.
- Μην συλλέγετε ποτέ παλιά ή πολύ μικρά μανιτάρια ή μανιτάρια μισοφαγωμένα από ζώα ή ξεριζωμένα από το έδαφος.
- Είναι καλύτερα να τρώτε τα μανιτάρια τη μέρα που τα συλλέξατε, γιατί χαλάνε γρήγορα.
- Μην τρώτε ποτέ ωμά μανιτάρια.
|