facebook  youtube  twitter  instagram 24/6/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 

 Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας στην Ολλανδία και στην Ιταλία με προγραμμα Erasmus+ Save e.a.r.t.h.

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  03/02/2023 09:06:27
Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας στην Ολλανδία και στην Ιταλία με προγραμμα Erasmus+ Save e.a.r.t.h.

To 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ 2020-2023: «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων» και του εγκεκριμένου σχεδίου με τίτλο «SAVE E.A.R.T.H.» από τον Απρίλιο του 2022 και έπειτα συμμετείχε σε δύο κατά σειρά διακρατικές συναντήσεις: 1. Στην πόλη Weesp της Ολλανδίας από 16 έως 20 Μαΐου 2022 και 2. Στη Ρώμη της Ιταλίας από τις 24 έως 28 Οκτωβρίου 2022 .Και στις δυο μετακινήσεις συμμετείχαν αντίστοιχα 35 μαθητές και εκπαιδευτικοί από πέντε ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Σουηδία και Ολλανδία. Έπειτα από την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας πρόκειται για φυσικές και όχι πλέον διαδικτυακές διακρατικές συναντήσεις ως ανταλλαγή ομάδων μαθητών, διάρκειας 5 ημερών.

Ξεκινώντας από τη μετακίνηση στην Ολλανδία, όλες οι δραστηριότητες που έλαβαν χώρα είχαν ως κύριο άξονα το στόχο 9, «τη Βιομηχανία, την Καινοτομία και τις Υποδομές» υπό το πρίσμα των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το περιβάλλον. Το σχολείο μας εκπροσώπησαν πέντε μαθητές της Γ’ τάξης Γυμνασίου: Γκούτρα Δήμητρα, Καβούλη Αικατερίνη, Σιούλα Κωνσταντίνα, Παπανικολάου Δημήτριος και ο Παναγιώτου Κωνσταντίνος. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί του σχολείου μας που συμμετείχαν στην κινητικότητα ήταν ο Διευθυντής κ. Βασίλειος Παππάς, ΠΕ04.01, η κα. Νταφούλη Ματίνα, ΠΕ06 και η κα. Βασιλική Γκιάτα, ΠΕ 02.

Περιληπτικά, οι ημέρες της κινητικότητας κύλησαν ως εξής: αρχικά υπήρξε θερμή υποδοχή και ξενάγηση από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Vechtstede College. Έλαβαν χώρα παρουσιάσεις για το Ολλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα και παρουσιάστηκαν πολλές και ποικίλες ομαδο-συνεργατικές εργασίες των μαθητών με θέμα τις υποδομές και τη χρήση των μεταφορικών μέσων, την κατασκευή ενός βιώσιμου σπιτιού κ.α. Επίσκεψη στο πράσινο χωριό της αειφόρου καινοτομίας στο Ντελφτ (Greenvillage) και στο καταπληκτικό Εθνικό Ναυτικό Μουσείο στην πόλη Ρότερνταμ, η οποία αποτελεί πλέον το πιο σημαντικό λιμάνι της ΕΕ. Ξενάγηση στην πρωτεύουσα Άμστερνταμ, επίσκεψη στο νησί Πάμπους και στο κάστρο Muiderslot.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση στη Ρώμη της Ιταλίας, με δραστηριότητες που είχαν ως κύριο άξονα το στόχο 3, «Υγεία και Ευεξία» υπό το πρίσμα των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το περιβάλλον. Το σχολείο μας εκπροσώπησαν πέντε μαθήτριες της Γ’ τάξης Γυμνασίου: Κωνσταντίνα Αθανασούλα, Ευφροσύνη Λάιου, Θωμαή Ζάρα, Λεμονιά Σακελλαρίδη και Αθηνά Πλακιά. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί του σχολείου μας που συμμετείχαν στην κινητικότητα ήταν η κα. Νταφούλη Ματίνα, ΠΕ06 και ο κ. Λεωνίδας Λεβέντης, ΠΕ 86.

Στο διάστημα των πέντε ημερών της κινητικότητας: έγινε το καλωσόρισμα στο σχολείο της Ρώμης ISTITUTO COMPRENSIVO LARGO SAN PIO V, όπου εκτός από το Ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα, παρουσιάστηκαν πολλές εργασίες των μαθητών, όπως το εποχικό ημερολόγιο με τα φρούτα και τα λαχανικά της κάθε χώρας, συνταγές της κάθε χώρας με βάση την αειφόρο καλλιέργεια και κατανάλωση κ.α. Στα πλαίσια της σωματικής ευεξίας πραγματοποιήθηκε μάθημα γιόγκα και όμορφη πεζοπορία εντός του αστικού ιστού στο campo de’ Fiori, μέσω της βίλας Παμφίλι έως και την περιοχή Trastevere. Επίσης, διοργανώθηκε τρίωρη ποδηλασία στην αρχαία ρωμαϊκή Αππία οδό με κατάληξη στις κατακόμβες του Καλλίστου. Φυσικά έγινε και ξενάγηση στα πιο σημαντικά μνημεία της αιώνιας πόλης , όπως, τη Φοντάνα ντι Τρέβι, το Πάνθεον, τα Ισπανικά Σκαλιά και το Κολοσσαίο. Τέλος, άκρως ενδιαφέρουσα υπήρξε η επίσκεψη στην οργανική φάρμα Predio Potantino, όπου οι μαθητές σε διακρατικές ομάδες ξεναγήθηκαν και έπειτα μαγείρεψαν με οργανικά υλικά υπό την καθοδήγηση ενός σεφ.

Όλοι οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο μας και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία και εποικοδομητική συμμετοχή τους!

Η συντονίστρια Νταφούλη Ματίνα, ΠΕ06
και η παιδαγωγική ομάδα ERASMUS+ του 1ου Γυμνασίου ΚαλαμπάκαςShare on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
26914
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net 
Προτεινόμενα άρθρα 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ