facebook  youtube  twitter  instagram 28/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 



Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  04/11/2023 20:58:11
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων

Μια ανοιχτή εκδήλωση για τις σοβαρές επιπτώσεις από τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στη ζωή της υπαίθρου και τον άνθρωπο διοργανώθηκε απόψε από τον  Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ) στο Κέντρο Ψηφιακής προβολής Ιστορίας & Πολιτισμού Μετεώρων στην Καλαμπάκα. 

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τις καταστροφικές συνέπειες της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση αλλά και γενικότερα στη ζωή της υπαίθρου. Αν και παράνομα εδώ και δεκαετίες, τα δηλητηριασμένα δολώματα («φόλες») παραμένουν μια κοινή και εξαιρετικά επιζήμια πρακτική που συνεχίζει να πλήττει τη ζωή στην ελληνική ύπαιθρο χωρίς να κάνει διακρίσεις.

Άγρια ζώα, ζώα εργασίας αλλά και δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα πεθαίνουν από δηλητηρίαση κάθε χρόνο, την ώρα που σπάνια και απειλούμενα είδη γυπών όπως ο Ασπροπάρης και ο Γυπαετός έχουν φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης. Επειδή τα δηλητηριασμένα δολώματα δεν δρουν επιλεκτικά, πολλά είδη άγριας πανίδας όπως αρκούδες, αλεπούδες, αρπακτικά πουλιά και άλλα πτωματοφάγα και σαρκοφάγα είδη απειλούνται από αυτήν την παράνομη πρακτική, ενώ ένα και μόνο δόλωμα αρκεί για να σκοτώσει δεκάδες ζώα. Παράλληλα, απειλείται σοβαρά και η δημόσια υγεία εξαιτίας των εξαιρετικά τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε παρουσίαση των δράσεων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα, ενημερωτικές παρουσιάσεις για τη φύση και τη βιοποικιλότητα της περιοχής και τη συνύπαρξη με τον άνθρωπο, προβολή βίντεο, κινητή έκθεση φωτογραφίας καθώς και συζήτηση για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του κρίσιμου προβλήματος της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. 



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
F6ADN
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα











































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ