facebook  youtube  twitter  instagram 26/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Ποια γειτονική μας χώρα λέει «όχι» στα διόδια;

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  05/07/2022 10:19:38
Ποια γειτονική μας χώρα λέει «όχι» στα διόδια;

Σε χώρα των… διοδίων έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, καθιστώντας ιδιαίτερα κοστοβόρες τις μετακινήσεις των πολιτών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο επί της Εγνατίας Οδού λειτουργούν 13 Μετωπικοί Σταθμοί Διοδίων.

Την ίδια ώρα, μόλις λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Ελλάδας, υπάρχει μία χώρα όπου η λέξη «διόδια» είναι… σχεδόν άγνωστη. Πρόκειται για την Αλβανία όπου λειτουργεί μόλις ένας σταθμός, ο οποίος βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο A1.

Γνωστός και ως Rruga e Kombit, ο Α1 είναι ο μεγαλύτερος και μοναδικός αυτοκινητόδρομος με διόδια της χώρας που συνδέει το λιμάνι του Δυρραχίου στην Αδριατική Θάλασσα στα δυτικά, καθώς και την πρωτεύουσα, τα Τίρανα, στο κέντρο, με τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου στα βορειοανατολικά.

Έχει μήκος 114 χλμ. και αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής διαδρομής E851, ενώ σε λίγα χρόνια θα λειτουργήσει ως τμήμα τόσο του αυτοκινητόδρομου Αδριατικής-Ιονίου (γνωστός και ως «Μπλε Διάδρομος») όσο και του πανευρωπαϊκού αυτοκινητοδρόμου «Διάδρομος X», οποίος ενώνει την Αυστρία με την Ελλάδα μέσω Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Ο μοναδικός σταθμός διοδίων στη γειτονική μας χώρα βρίσκεται κοντά στην οδική σήραγγα Kalimash, 34 χιλιόμετρα πριν τα σύνορα με το Κόσοβο, με τους ταξιδιώτες να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μετρητοίς, με κάρτα, ή με πομποδέκτη (Digitalpass).

Ειδικότερα, το τέλος διοδίων είναι 2,50 ευρώ για τα δίκυκλα και 5,00 ευρώ για τα ΙΧ, ενώ όσοι χρησιμοποιούν τακτικά τα διόδια και έχουν στην κατοχή τους τον πομποδέκτη επωφελούνται από 40% έκπτωση.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι το τούνελ Kalimash αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οδικές υποδομές της Αλβανίας. Η λειτουργία του εγκαινιάστηκε το 2009, σηματοδοτώντας τη μείωση της διάρκειας του ταξιδιού Τίρανα-Κόσοβο από 8 ώρες σε μόλις 3.

carandmotor.gr


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
V2QSE
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα











































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ