• Χρόνος Εκτέλεσης: 30 λεπτά • Μερίδα/ες: 5...
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Για τη ζύμη • 350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου • 1 φακελάκι μαγιά ξερή • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική • 450 γρ. αλεύρι σκληρό • 70 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης • 10 γρ. αλάτι • 1 κ.γ. ελαιόλαδο Για τα πεϊνιρλί • 50 γρ. βούτυρο • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη • 100 γρ. τυρί κρέμα • πιπέρι • 5 φέτες μπέικον, σε κομματάκια • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο, για το άλειμμα • φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Για τη ζύμη • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός για να δουλέψει η μαγιά. • Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αλεύρια και το αλάτι. • Χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για 5-8 λεπτά, μέχρι να ξεκολλάει το ζυμάρι μας. • Αφαιρούμε από τον κάδο και μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ που έχουμε βάλει 1 κ.γ. λάδι. • Καλύπτουμε με μεμβράνη ή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1 με 1 ½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης μας. • Όταν είναι έτοιμο, πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας μας με αλεύρι και βάζουμε πάνω το ζυμάρι μας. • Μοιράζουμε τη ζύμη σε 5 κομμάτια και πλάθουμε μπαλάκια με την κάθε ζύμη. Ανοίγουμε με τον πλάστη τα μπαλάκια ελαφρά σε μικρές οβάλ λαγάνες. • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200-210º C στον αέρα. Για το πεϊνιρλί • Μοιράζουμε, πάνω στα οβάλ ζυμάρια, που έχουμε σχηματίσει, το βούτυρο (10 γρ. περίπου στο καθένα). • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε, μέχρι να δέσουν, τη γραβιέρα, το τυρί κρέμα και το πιπέρι. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε ότι μυρωδικό θέλουμε. • Μοιράζουμε το τυρί και το μπέικον, σε κάθε ζυμάρι, και απλώνουμε να πάει παντού. • Φτιάχνουμε βαρκούλες, σηκώνοντας τα πλάγια του ζυμαριού και διπλώνοντάς τα προς τα μέσα. • Τοποθετούμε σε δύο ταψάκια λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με λίγο αλευράκι. • Βάζουμε τα πεϊνιρλί μας στα ταψάκια (2 πεϊνιρλί στο ένα και 3 πεϊνιρλί στο άλλο). • Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά (στο μισό του χρόνου τα αλλάζουμε μεταξύ τους θέση). • Σερβίρουμε αλείφοντας τα πλαϊνά της ζύμης με λιωμένο βούτυρο και προσθέτουμε αν θέλουμε λίγη φρέσκια ρίγανη. akispetretzikis.com
|