facebook  youtube  twitter  instagram 27/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 



Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης και αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων του Δήμου Μετεώρων

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  08/08/2022 09:02:44
Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης και αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων του Δήμου Μετεώρων

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ (Δ.Ε.Υ.Α.Μ.)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ
 
ΑΡΙΘΜ ΠΡΩΤ.: 1177 
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ 02/08/2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ / ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Κ.Α.: 15.02.00.010

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 5.890.595,16 € και ΦΠΑ 24% 1.413.742,84 € = 7.304.338,00 €

Η Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Μετεώρων συνέταξε μελέτη που αφορά σε παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης και αξιολόγησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων του Δήμου. Η μελέτη ενσωματώνει δύο τμήματα που είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους, διασυνδέονται σε πολλά επίπεδα, είναι σε απόλυτη συνέργεια και αποσκοπούν στην ενεργειακή εξοικονόμηση των υποδομών του Δήμου. Το πρώτο τμήμα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση και βελτιστοποίηση των υποδομών ύδρευσης στο υδροδοτικό σύστημα του Δήμου Μετεώρων και το δεύτερο τμήμα την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 999kW για βελτίωση της ενεργειακής αυτονομίας με χρήση (ΑΠΕ) του Δήμου Μετεώρων.

Η πράξη είναι συναφής με την κατηγορία μέτρων M08B0302 για την προώθηση της αποδοτικής και αειφόρου χρήσης νερού (Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας EL08 ) και συγκεκριμένα με τις δράσεις εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων του ΥΔ Ελέγχου Διαρροών (Μέτρα για την προώθηση αποδοτικής και αειφόρου χρήσης νερού, άρθρο 4).

Η προτεινόμενη πράξη συμβάλει στην άρση της εκ των προτέρων αιρεσιμότητας στον τομέα υδατικών πόρων, βάσει της οποίας προβλέπεται η ύπαρξη τιμολογιακής πολιτικής για το νερό που θα παρέχει επαρκή κίνητρα στους χρήστες για την αποδοτική χρήση υδατικών πόρων, καθώς και η επαρκής συνεισφορά των διαφόρων χρήσεων του νερού στην ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδρευσης, σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΣΔΛΑΠ.

Η συμβολή προκύπτει λόγω της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου και της ΔΕΥΑ (συγκέντρωση και ανάλυση αξιόπιστων ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων), τόσο σε επίπεδο λειτουργίας, όσο και συντήρησης του δικτύου και των λοιπών υποδομών ύδρευσης, με στόχο την ανάκτηση του κόστους υπηρεσιών ύδατος, σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

Στα πλαίσια της αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Μετεώρων, προτείνεται η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος μετρήσεων, καταγραφών αλλά και αλγορίθμων βελτιστοποίησης με στόχο αφενός τη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας συνολικά, αφετέρου τη μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω της βελτιστοποίησης στη χρήση του εξοπλισμού. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει μετρήσεις:

Στιγμιαίας καταναλισκόμενης ισχύος
Καταναλισκόμενης ενέργειας
Πιέσεων λειτουργίας
Παροχών αντλητικών συγκροτημάτων
Εύρεση τρέχοντος σημείου λειτουργίας αντλητικών συγκροτημάτων
Επέμβαση σε παραμέτρους με στόχο τη λειτουργία κάθε αντλίας στο ονομαστικό (βέλτιστο) σημείο λειτουργίας

Παράλληλα, το σύστημα περιλαμβάνει διάταξη παραγωγής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκής τεχνολογίας. Το συγκεκριμένο υπο - σύστημα περιλαμβάνει μετρήσεις:

Στιγμιαίας παραγόμενης ισχύος
Συνολικά παραγόμενης ενέργειας (ανά ώρα / ημέρα / μήνα και συνολικά)
Μετρήσεις που αφορούν στην ποιότητα της παραγόμενης ισχύος (τάσεις, συχνότητα κ.ο.κ.)
Μετρήσεις κατάστασης του συστήματος

Τα παραπάνω, μέσω του ενιαίου συστήματος τηλεμετρίας, αποτυπώνονται και καταγράφονται στο λογισμικό παρακολούθησης και ελέγχου (SCADA) του Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου και, παράλληλα, τροφοδοτούν με στοιχεία τον αλγόριθμο βελτιστοποίησης λειτουργίας. Η ενοποιημένη καταγραφή των στοιχείων και λειτουργικών δεδομένων του δικτύου ύδρευσης μαζί με τη διάταξη παραγωγής ενέργειας, συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους, μέσω της δυνατότητας επέμβασης στον τρόπο λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης βάσει της παραγόμενης ισχύος από τη διάταξη παραγωγής ενέργειας.

Μέσω της παραπάνω σύνδεσης ο λειτουργός έχει τις εξής δυνατότητες:

Να τροποποιήσει τον προγραμματισμό λειτουργίας βάσει των ενεργειακών δεδομένων λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους λειτουργικούς περιορισμούς αλλά και τις απαιτήσεις παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες

Να τροποποιήσει σενάρια λειτουργίας (χρόνο, στάθμες ή και πιέσεις λειτουργίας)

Να αξιοποιήσει στο έπακρο την παραγόμενη ενέργεια

Να επιτύχει σημαντικές μειώσεις των αιχμών κατανάλωσης ισχύος με συνεπακόλουθη μείωση των χρεώσεων ισχύος, που αποτελούν συνιστώσα σε βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος αλλά επίσης επιβαρύνουν λειτουργικά τον εξοπλισμό

Η πράξη βρίσκεται σε συνέργεια και συμπληρωματικότητα με το σύνολο των παρακάτω κατηγοριών ενεργειών:

Με την υλοποίηση του προτεινόμενου συστήματος θα επιτευχθεί μέγιστη εξοικονόμιση ενέργειας με την αντικατάσταση ή την αναβάθμιση των αντλητικών συγκροτημάτων στις κατά τόπου γεωτρήσεις και δεξαμενές καθώς και την εγκατάσταση του ΦΒ σταθμού,

Με την υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων αναμένεται η βελτιστοποίηση της λειτουργίας των εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων με στόχο τη μείωση των υφιστάμενων απωλειών σε σημαντικό βαθμό όπως αναλύεται και τεκμηριώνεται σχετικά σε επόμενα κεφάλαια της παρούσας μελέτης, και οι οποίες οφείλονται κυρίως στην παλαιότητα των δικτύων.

Με την εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης της πίεσης με αυτόματη ρύθμιση στα κρίσιμα σημεία του δικτύου η πίεση θα ρυθμίζεται με το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Με την εγκατάσταση των σταθμών μέτρησης πίεσης και μέτρησης παροχής θα επιτευχθεί άμεσος εντοπισμός των διαρροών και των κρίσιμων καταστάσεων (θραύσεις, λαθροληψία κλπ) με αποτέλεσμα την ορθή διαχείριση και την μέγιστη ενεργειακή εξοικονόμιση.

Με την εγκατάσταση του προτεινόμενου συστήματος θα επιτευχθούν αποδεκτά επίπεδα ποιότητας παρεχόμενου νερού, σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ (Γ1(δ)/ ΓΠ οικ.67322/2017 - ΦΕΚ 3282/Β/19-9-2017 όπως ισχύει), καθώς θα είναι σε θέση να παρακολουθεί και να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο την ποιότητα του νερού σε κομβικά σημεία.

Με την εγκατάσταση του προτεινόμενου συστήματος θα επιτευχθεί πλήρης κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του δικτύου στο οποίο αποδεδειγμένα εντοπίζεται έλλειψη επάρκειας λόγω των σημαντικών απωλειών. Επιπλέον εντοπίζονται προβλήματα στην ποιότητα λόγω της αλλοίωσης του νερού που προέρχεται από κάποιες γεωτρήσεις, οι οποίες λειτουργούν χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και χωρίς έλεγχο της λειτουργικής κατάστασης και της ποιότητας του παρεχόμενου νερού.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.Μ.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΑΛΕΚΟΣ


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
F6BDN
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα











































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ