facebook  youtube  twitter  instagram 4/5/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


  

  

  

 



Με ελικόπτερο μπαίνει πλέγμα εξωτερικά στο σπήλαιο της Θεόπετρας [φώτος]

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  15/04/2024 11:09:08
Με ελικόπτερο μπαίνει πλέγμα εξωτερικά στο σπήλαιο της Θεόπετρας [φώτος]

Μια από τις εργασίες που πρέπει να γίνουν να την ασφάλεια του Σπηλαίου της Θεόπετρας είναι η τοποθέτηση αγκυρωμένου πλέγματος επένδυσης των βραχωδών πρανών.

Αυτές οι εργασίες γίνονται σήμερα και μάλιστα με τη χρήση ελικοπτέρου.

Στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας μεταξύ των οποίων και ο κ. Μιχαήλ Κοντός, Αρχαιολόγος και υπεύθυνος παρακολουθησης των εργασιών στο Σπήλαιο Θεόπετρας για λογαριασμό της υπηρεσίας του.

Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα από την περιγραφή των εργασιών:

Εξωτερικά του σπηλαίου θα τοποθετηθεί πλήρως αγκυρούμενο πλέγμα αγκυρωμένο με γαλβανισμένα παθητικά αγκύρια ολόσωμης πάκτωσης, στις περιοχές πάνω από την είσοδο του σπηλαίου και στην περιοχή πριν τα εκδοτήρια, όπως φαίνεται στο σχήμα 1 και στα σχέδια της μελέτης.

Εκτός από τα αγκύρια που θα τοποθετηθούν στο αγκυρούμενο πλέγμα προβλέπεται η αγκύρωση μεμονωμένων βραχωδών τεμαχών.

Στις περιοχές των βραχωδών πρανών, εξωτερικά του σπηλαίου, θα χρησιμοποιηθούν γαλβανισμένα παθητικά αγκύρια ολόσωμης πάκτωσης με μηχανικό διαστελλόμενο άκρο (σημειακή μηχανική πάκτωση) με ράβδους Φ28 Β500C φέρουσας ικανότητας 300 kN, κατεργασμένο εν ψυχρώ, μήκους 12μ, με κλίση 10ο ως προς το οριζόντιο επίπεδο.

Οι ράβδοι θα τοποθετηθούν εντός οπής διατρήματος 0,46m και στην κεφαλή τους φέρουν μεταλλική πλάκα αγκύρωσης (125x125x10mm), περικόχλιο τάνυσης και ασφαλιστικό περικόχλιο. Στα εξωτερικά αγκύρια θα προηγηθεί των διατρήσεων για την κατασκευή των αγκυρίων, όπου κριθεί απαραίτητο, η ενεμάτωση της περιοχής του αγκυρίου με κατάλληλο τσιμεντένεμα (αναλογίας τσιμέντο / νερό = 0.60/1), ώστε να γίνει πλήρωση τυχόν ρωγμών στο εσωτερικό της βραχομάζας με τσιμεντένεμα. Ακολούθως γίνεται επαναδιάτρηση των διατρημάτων δύο μέρες μετά, ώστε να έχουν αναπτύξει την απαραίτητη αντοχή, και στη συνέχεια η τοποθέτηση των προβλεπόμενων αγκυρίων.

Η τοποθέτηση των αγκυρίων και των πλεγμάτων (όπου απαιτηθεί) θα γίνει με εξειδικευμένο προσωπικό και αναρριχητές/εναερίτες οι οποίοι θα καραρριχηθούν στις περιοχές τοποθέτησης του αγκυρούμενου πλέγματος με φορητό εξοπλισμό. Εναλλακτικά, η προσπέλαση στις θέσεις τοποθέτησης των έργων θα γίνει με χρήση ικριωμάτων.

Οι θέσεις και η διάταξη των παθητικών αγκυρίων των εξωτερικών πρανών δίνονται στα σχέδια της μελέτης και θα γίνουν μικρές τροποποιήσεις εάν κριθεί απαραίτητο λόγω μεταβολής των τοπικών χαρακτηριστικών της βραχομάζας.

Επίσης, εξωτερικά του σπηλαίου θα τοποθετηθούν φράχτες ανάσχεσης βραχοπτώσεων απορρόφησης ενέργειας 5.000kJ και ύψους 6.0m.



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
JUEHR
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα











































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ