facebook  youtube  twitter  instagram 6/5/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


  

  

  

 



Ληξιπρόθεσμα Δήμου Μετεώρων: Υποχρεωτική η επιστροφή του 60% - Το Υπ. Οικονομικών ξεκαθαρίζει οριστικά το θέμα

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  18/07/2020 13:05:54
Ληξιπρόθεσμα Δήμου Μετεώρων: Υποχρεωτική η επιστροφή του 60% - Το Υπ. Οικονομικών ξεκαθαρίζει οριστικά το θέμα
Καμία αμφισβήτηση και κανένα περιθώριο διαφορετικής ερμηνείας δεν αφήνει το νομοσχέδιο το Υπ. Οικονομικών που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, σχετικά με την υποχρέωση επιστροφής του 60% από το ποσό που θα λάβει ο Δήμος Μετεώρων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων...

Συγκεκριμένα στο άρθρο 69* με τίτλο «Τροποποίηση του άρθρου 6 του ν. 4281/2014 (Α΄ 160) - Επιχορήγηση φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων τους», αναφέρεται επί λέξει:

Μετά την παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4281/2014 (Α΄ 160), προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής:

«2α. Ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) επί των ποσών που θα καταβάλλει κατά το οικονομικό έτος 2020 ο Κρατικός Προϋπολογισμός στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης που ανήκουν στον υποτομέα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους, παρακρατείται από τους πόρους που αποδίδονται στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα άρθρα 259 και 260 του ν. 3852/2010 (Α’ 87). Η παρακράτηση διενεργείται από το έτος 2022 και για χρονική περίοδο που καθορίζεται με την απόφαση του πρώτου εδαφίου της παρ.2.».

Επίσης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων που συνοδεύει το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών, η ρύθμιση εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχων προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν κατά τα έτη 2014 και 2016, μόνο που αυτή τη φορά τίθεται δικλείδα ασφαλείας «για την τήρηση των αρχών της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των οικείων φορέων, θεσπίζοντας την υποχρέωση επιστροφής μέρους του ποσού που θα λάβουν για τον περιγραφόμενο σκοπό».

Και συνεχίζει αναφέροντας:

«Ειδικότερα, με την προτεινόμενη διάταξη θεσπίζεται υποχρέωση των ΟΤΑ για επιστροφή ποσοστού 60% επί του συνολικού ποσού που θα διατεθεί σε αυτούς για την κατά τα ανωτέρω εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους.

Το ποσό που προκύπτει για κάθε ΟΤΑ θα παρακρατείται από τους πόρους που αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (ΚΑΠ) από το έτος 2022 (σ.σ. από 1.1.2022) και για χρονική περίοδο που θα οριστεί με υπουργική απόφαση.

Με την προτεινόμενη διάταξη συνεχίζεται στοχευμένα στον υποτομέα των ΟΤΑ η προσπάθεια εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των εν λόγω φορέων προς τρίτους, καθώς και αποφυγής σώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων.

(...) Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 69 αφενός εξυπηρετείται με άμεσο τρόπο ο στόχος απομείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΤΑ και αφετέρου ενισχύεται η ρευστότητα της οικονομίας.

(...) Με την προτεινόμενη διάταξη συνεχίζεται στοχευμένα στον υποτομέα των ΟΤΑ η προσπάθεια εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των εν λόγω φορέων προς τρίτους, καθώς και αποφυγής σώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων

Επομένως καθίστανται σαφείς και ξεκάθαροι οι όροι και οι υποχρεώσεις με τους οποίους θα χρηματοδοτηθεί ο δήμος μας για να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του.


*Πάντα με την επιφύλαξη ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν θα τροποποιηθεί, ούτε θα αποσυρθεί κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.


Σχετικά άρθρα:

ΕΠΙΣΗΜΟ: 1.370.000 ευρώ στο Δήμο Μετεώρων για τα ληξιπρόθεσμα [ΣΧΛ]
Τελικά θα το "γιορτάσει" ο Δήμαρχος Μετεώρων. Εγκρίθηκαν 1.370.000 ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα...

Δήμος Μετεώρων: Επιχορήγηση ληξιπρόθεσμων οφειλών
Ο Δήμος Μετεώρων επιχορηγείται με το ποσό των 1.370.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο Δήμαρχος δικαιώθηκε για την προσωπική του επιλογή να εντάξει τις παλιές οφειλές στις ληξιπρόθεσμες, κερδίζοντας το προσωπικό του στοίχημα...



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
61459
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα











































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ