facebook  youtube  twitter  instagram 27/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 



Κινητοποίηση των φοιτητών του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  13/12/2023 22:06:58
Κινητοποίηση των φοιτητών του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων

Τα προβλήματα των φοιτητών Πανελλαδικά εξακολουθούν να είναι τεράστια. Η κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων, αντιθέτως θέλει να περάσει νομοσχέδιο για ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων που θα αναγκάσει τους φοιτητές και τις λαϊκές οικογένειες να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ταυτόχρονα, δυναμώνει η ολομέτωπη επίθεση στις δικές μας σπουδές. Η κρατική χρηματοδότηση είναι στον πάτο, οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές είναι τεράστιες, η αξία του πτυχίου υποβαθμίζεται. Για τις δικές μας ανάγκες «δεν υπάρχουν λεφτά», αλλά για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στους πολεμικούς σχεδιασμούς «βρέχει εκατομμύρια».

Για την κυβέρνηση και τους “επενδυτές” προτεραιότητα είναι τα επιχειρηματικά κέρδη σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας ή της επιστήμης.

Η σχολή μας είχε από πριν τις πλημμύρες τεράστια προβλήματα:

  • Ελλείψεις υποδομών, όπου αναγκαζόμαστε να τρέχουμε από την μία άκρη της πόλης στην άλλη, για να κάνουμε μαθήματα, αφού δεν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις και χρησιμοποιούμε του Δήμου, όπως γήπεδα, στάδιο, κολυμβητήριο, τα οποία χρησιμοποιούνται και από αθλητικούς συλλόγους, αλλά και από τους πολίτες των Τρικάλων, με το κολυμβητήριο, να βγαίνει πολλές φορές ακατάλληλο για χρήση, λόγω μόλυνσης της. Γήπεδο χάντμπολ που δεν υπάρχει καθόλου και προπονούμαστε σε γήπεδο μπάσκετ, ζητήματα με αίθουσες όπου οι φοιτητές αναγκάζονται να κάθονται όρθιοι ή τρεις τρεις πάνω σε θρανία επειδή δεν χωράμε.
  • Ζητήματα φοιτητικής μέριμνας: Η κατάσταση στην λέσχη σίτισης είναι τραγική, αφού αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε το κακής ποιότητας φαγητό και η μερίδα πολλές φορές δεν επαρκεί, ενώ ταυτόχρονα στοιβαζόμαστε ο ένας πάνω στον άλλον, αφού ο χώρος της λέσχης από μικρός για να καλύψει τις ανάγκες δύο σχολών. Με τραγική ειρωνία, το πέταγμα των «περισευμάτων», ενώ ταυτόχρονα πολλοί φοιτητές δεν δικαιούνται τη δωρεάν σίτηση. Ενώ από την άλλη φοιτητική εστία δεν υπάρχει και οι οικογένειές μας βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να πληρώσουν τα υψηλά ενοίκια της «έξυπνης πόλης».
  • Ζήτημα μεταφοράς, όπου τα δρομολόγια είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να μετακινούμαστε με ποδήλατα ή με ταξί, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις οικογένειές μας. 

Τώρα μάλιστα μετά τις πλημμύρες η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αφού η σχολή έχει υποστεί τεράστιες ζημιές και τα μαθήματα γίνονται σε άλλους χώρους, αναγκάζοντάς μας να μετακινούμαστε ακόμη περισσότερο από τον ένα χώρο στον άλλο, ακόμη και για θεωρητικά μαθήματα.  

Ως εδώ, οι φοιτητές δεν είμαστε πελάτες!

Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ!

Τα σχέδια ίδρυσης ιδιωτικών-μη κρατικών πανεπιστημίων, θα είναι το αποκορύφωμα μιας διαδικασίας εμπορευματοποίησης και επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, στις «ράγες» των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Θα έχουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας, στους φοιτητές και αποφοίτους των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας μας. 

Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει τόσο μεγάλη κυβερνητική προπαγανδιστική εκστρατεία, με στόχο να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των νέων το άνοιγμα πεδίων κερδοφορίας για τους «επενδυτές», ως βήμα που είναι «αναγκαίο» και ανταποκρίνεται «στις σύγχρονες προκλήσεις της εκπαίδευσης».

Το άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρει: “Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (...) υπό την εποπτεία του κράτους”. 

Όμως, η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα επιχειρούν να το παρακάμψουν. Αξιοποιεί το άρθρο 28 του Συντάγματος που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερισχύουν του ελληνικού Συντάγματος! 

Στην ήδη ακριβή Δημόσια και «δωρεάν εκπαίδευση» θα προστεθούν και άλλα βάρη!

Ας σκεφτούμε πόσα πληρώνουμε για φοιτητική στέγη, για αναλώσιμα, για δίδακτρα στα  μεταπτυχιακά κ.ά. Μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια “κάνουν πάρτυ” τα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται εκατομμύρια ευρώ. Τα ίδια τα πανεπιστήμια λειτουργούν με όρους κόστους-οφέλους, όπου “κόστος” οι φοιτητικές παροχές και “όφελος” τα κέρδη από πώληση εκπαιδευτικών “προϊόντων”. 

Στη χώρα μας, επίσης, λειτουργούν ήδη 32 αναγνωρισμένα ιδιωτικά κολέγια - παραρτήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού. Οι τίτλοι σπουδών τους είναι αναγνωρισμένοι επαγγελματικά, ενώ δεκάδες τμήματα των δημόσιων πανεπιστημίων και χιλιάδες πτυχιούχοι παραμένουν χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα!

Γενικεύεται ένα “μεγάλο παζάρι” πτυχίων κάθε είδους και ποιότητας, ανάλογα με το πορτοφόλι, αφού θα ισχύει το...“ό,τι πληρώνεις, παίρνεις”. 

Πτυχία 3ετή, 4ετή και 5ετή. Πτυχία με τον ίδιο “τίτλο”, αλλά διαφορετικό επίπεδο. Πτυχία “λίγο απ’ όλα” χωρίς καθορισμένο γνωστικό πεδίο. Το πτυχίο μετατρέπεται σε “ένα ακόμα χαρτί”, που δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος. Σε αυτό το τοπίο θα δημιουργηθούν νέοι κόφτες και αυστηρές εξετάσεις για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των αποφοίτων θα “σπρώχνει” σε ένα ατελέσφορο κυνήγι προσόντων επί πληρωμή και θα συμπιέζει τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω στην εργασία. 

Δε γεννιούνται, λοιπόν, νέες ευκαιρίες, αλλά προστίθενται νέα εμπόδια για όσους θέλουν να εργαστούν στο αντικείμενο που σπουδάζουν!

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση φέρνει μέσα στο Δεκέμβρη στη Βουλή τον προϋπολογισμό για το 2024 που μόνο βάρη για τις λαϊκές οικογένειες φέρνει, αφού προβλέπει:

  • 6,2 δισ. παραπάνω φόρους, συνολικά 62,9 δισ. ευρώ, αύξηση 8,1% σε σχέση με φέτος, που και πάλι η φοροληστεία απογειώθηκε!
  • Εκτίναξη των εσόδων από τον ΦΠΑ στα 24,3 δισ. ευρώ, από 22,1 δισ. που προέβλεπε ο προηγούμενος (23 δισ. εκτέλεση), πάνω από 2,2 δισ. ευρώ αύξηση, ενώ οι ειδικοί φόροι μένουν σταθερά «στο ύψος τους», στα 7,1 δισ. ευρώ. Συνολικά οι φόροι επί των αγαθών και των υπηρεσιών εκτινάσσονται στα 35,1 δισ. ευρώ.
  • Παραπέρα γιγάντωση και των άμεσων φόρων, όπως οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων, που προβλέπεται να ξεπεράσουν στα 13 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά σχεδόν 2 δισ. σε σχέση με φέτος. Μάλιστα, με θράσος λέγεται στον προϋπολογισμό ότι η - ονομαστική - αύξηση των μισθών και συντάξεων «επηρεάζει κυρίως τα έσοδα από τους άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος)» λόγω «της συνακόλουθης αυξημένης παρακράτησης του φόρου», με τον λαό να πληρώνει ξανά από την άλλη τσέπη τις «αυξήσεις» - κοροϊδία.

Για όλα τα παραπάνω συμμετέχουμε στον ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ το Σάββατο 16 Δεκέμβρη.

Τώρα είναι η ώρα να συντονίσουμε τον αγώνα μας απέναντι στα προβλήματα που όλοι βιώνουμε στις σπουδές μας, απέναντι στην νέα επίθεση που ετοιμάζεται στις σπουδές και τα πτυχία μας με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. 

Μας αφορά όλους και πρέπει να είμαστε όλοι εκεί. Όλοι όσοι δεν ανεχόμαστε την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, όλοι όσοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ακρίβεια, τα εξωφρενικά ενοίκια, την καταστολή. Όλοι όσοι βρεθήκαμε στους δρόμους και φωνάξαμε να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη συγκλονίζοντας την χώρας με τις διαδηλώσεις μας.

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί! Για αυτό μπορούμε να κλιμακώσουμε τη δράση των Συλλόγων μας, να βγούμε στην αντεπίθεση. Μόνο όλοι μαζί συντονισμένα μπορούμε να δυναμώσουμε την διεκδίκηση και να είναι πιο αποτελεσματικός ο αγώνας μας. 

Τώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να συντονιστούμε! Να δοθεί ενιαία πανελλαδική – μαζική απάντηση στα σχέδια για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που θα φέρουν συνολική υποβάθμιση των σπουδών όλων μας. Να ενώσουμε τη φωνή τους όλοι οι Σύλλογοι των τμημάτων που πανεπιστημιοποιήθηκαν και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα βρίσκονται εδώ και τόσα χρόνια στον αέρα, όλοι οι σύλλογοι των εστιακών φοιτητών ενάντια στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στις εστίες. 

Να συναντηθούμε φοιτητές από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και να συζητήσουμε το πώς θα ζωντανέψουν ακόμα περισσότερο οι φοιτητικοί σύλλογοι, πώς θα αυξηθεί η συμμετοχή φοιτητριών και φοιτητών στις δράσεις τους. Να ανταλλάξουμε γνώμες και πείρα, να κουβεντιάσουμε για τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει ο αγώνας μας για να έχουμε κατακτήσεις, να αποκτά αντοχή και διάρκεια. Να βάλουμε τα θεμέλια για ένα φοιτητικό κίνημα μαζικό, πανελλαδικά συντονισμένο, με διεκδικήσεις για να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των φοιτητών. 

Τέτοιος σταθμός είναι η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκέμβρη με σύνθημα:

«ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ! 

Αγώνας για -αποκλειστικά Δημόσιες και Δωρεάν Σύγχρονες Σπουδές! -πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα ΟΧΙ στα Ιδιωτικά πανεπιστήμια.”

Ο αγώνας μας μπορεί να δυναμώσει μέσα από την συλλογική συζήτηση. Η γνώμη του καθενός, η ανταλλαγή πείρας από κάθε Φοιτητικό Σύλλογο μετράει στην προσπάθεια μας για την αγωνιστική αναζωογόνηση του Φοιτητικού Κινήματος. Για όλους τους παραπάνω λόγους αποφασίζουμε τη συμμετοχή του Συλλόγου μας στην Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών το Σάββατο 16 Δεκέμβρη στην Αθήνα.

Καλούμε:
✓ Κινητοποίηση στην Λέσχη την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη στην φοιτητική Λέσχη.
✓ Κινητοποίηση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη στις 11:00 με αφορμή την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων.

Απαιτούμε:
Άμεση επίλυση των προβλημάτων μας.
Δωρεάν μετακίνηση για όλους με συχνότερα δρομολόγια που να εξυπηρετούν τις ανάγκες μας.
Δωρεάν σίτιση για όλους χωρίς κριτήρια, επαρκή ποσότητα φαγητού.
Έκτακτο κονδύλι για την επίλυση των προβλημάτων υποδομής.
Ανέγερση φοιτητικών εστιών, και ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών.

Φοιτητικός Σύλλογος
ΤΕΦΑΑ Τρικάλων



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
N9IK7
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα











































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ