Το φαγητό και ο τρόπος παρασκευής του αποτελεί μεγάλο κομμάτι της τοπικής παράδοσης και λαογραφίας κάθε τόπου. Τότε που η κτηνοτροφία ανθούσε, που κάθε σπίτι είχε έστω και λιγοστά ζώα, τίποτα από το σφάγιο δεν πήγαινε χαμένο.
Καθετί είχε τη χρησιμότητά του και τη χρήση του σε συνταγές που έχουν εκλείψει από το σύγχρονο τραπέζι και αναβιώνουν πια ως έθιμο σε περιόδους εορτών, όπως τα Χριστούγεννα.
Ανάμεσα σ’ αυτές τις παλιές, παραδοσιακές συνταγές των παππούδων και προπαππούδων μας και η παρασκευή των τσιγαρίδων, συνταγές με βασικό υλικό το αρωματικό χοιρινό λίπος.
Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλογριανής «Άγιος Ραφαήλ» προσφέρθηκαν εθελοντικά να ετοιμάσουν σήμερα το πρωί τις τσιγαρίδες προσφέροντας αυτό το πατροπαράδοτο χριστουγεννιάτικο έδεσμα που συνοδεύτηκε με την παραδοσιακή πρασοτηγανιά, ντόπιο κρασί και τσίπουρο, στους συγχωριανούς τους και σε επισκέπτες που βρέθηκαν για τις άγιες μέρες στην Καλογριανή.
Και του χρόνου με υγεία...
|