27/6/2022

   

Αρχική Καλαμπάκα Ελλάδα Κόσμος Αναγνώστες Αθλητικά Παράξενα Tips Web TV Επικοινωνία

 

 

 

 

 

 

 Αναφορά στα δρώμενα της Αποκριάς στην Καλαμπάκα απο το σύλλογο «ΑΙΓΙΝΙΟΝ- ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  04/03/2022 12:28:02
«Κάτω στον Άγιο Θόδωρο...»

Από την Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου άνοιγε το Τριώδιο και κάθε βράδυ στήνονταν σε κάθε σπίτι από τους μασκαράδες γλέντι.

Πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, πείραζαν την νοικοκυρά, τραγουδούσαν, χόρευαν και φιλεύονταν διάφορα καλούδια (ξερά σύκα, λουκούμια, σουτζούκια κ.α.).

Οι έξυπνες νοικοκυρές τους κερνούσαν γλυκό του ταψιού για να αναγκαστούν να βγάλουν τη μάσκα για να το φάνε, γιατί ο πειρασμός ήταν μεγάλος και δεν τον έβρισκαν συχνά για την εποχή (κανταΐφι, παντεσπάνι, μελαχρινή, μπακλαβάς). Τα πιο πλούσια σπιτικά όταν έβλεπαν ότι κάποιος προέρχεται από φτωχή οικογένεια, του προσέφεραν τρόφιμα για τη Σαρακοστή. Το αποκορύφωμα ήταν την Τσικνοπέμπτη και την εβδομάδα των Αποκριών.

Πέμπτη και Παρασκευή πριν την Τυρινή γίνονταν μεγάλη βόλτα από μασκαράδες στην Οδό Τρικάλων από το ύψος της Κυβέλειας ως το Βυζάντιο.

Μικροί μεγάλοι ντυμένοι «γύφτοι», αρκούδες, παπάδες, γαμπροί και νύφες γίνονταν ένα πανηγύρι. Οι στολές ήταν ό,τι είχε ο καθένας από παλιό, τρύπιο έως καινούργιο. Το κέφι περίσσευε!

Την Κυριακή της Αποκριάς το απόγευμα, σίγουρα θυμούνται οι παλαιότεροι -και οι νεότεροι μπορούν να το βρουν στο βιβλίο του Στέφανου Θανάσουλα), πήγαιναν στην Τρανή την Εκκλησιά και αφού παρακολουθούσαν τον Εσπερινό Της Συγχωρέσεως, συγχωρούνταν μεταξύ τους κάνοντας μετάνοια οι μικροί στους μεγάλους και έστηναν το χορό!

Μπροστά οι άντρες και στη συνέχεια οι γυναίκες, τραγουδούσαν και χόρευαν το τραγούδι «Κάτω στον Άγιο Θόδωρο», το οποίο σε μερικά σημεία φτάνοντας στις μέρες μας έχει αλλάξει. Μέσα στα λόγια του κρύβονται νοήματα που τα τραγουδούσαν για να μην τα καταλάβουν οι Τούρκοι.

Οι Τούρκοι για χάρη των εθίμων τους επέτρεπαν να χορεύουν και να συνομιλούν.

Το βράδυ της Κυριακής πριν το τραπέζι πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για την μετάνοια από την οποία οι μικροί είχαν χαρτζιλίκι.

Μακάρι να επανέλθουν αυτοί οι καιροί ηρεμίας, δημιουργίας και χαράς στην πόλη μας και σε όλον τον κόσμο!

Ευχή του Συλλόγου μας να καταφέρει τις επόμενες χρονιές να αναβιώσει αυτά τα έθιμα και οι όμορφες παλιές στιγμές να ξαναπάρουν σάρκα και οστά! Καλές Απόκριες με υγεία

Με τιμή

Το Δ.Σ.Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
L8GIT
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 

booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα


 


  © 2012-2022 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ