facebook  youtube  twitter  instagram 27/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 



Ακατάσχετοι οι λογαριασμοί του Δημοσίου στις τράπεζες

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  28/09/2021 13:32:10
Ακατάσχετοι οι λογαριασμοί του Δημοσίου στις τράπεζες
Καμία κατάσχεση δεν μπορεί να επιβληθεί σε βάρος των διαθεσίμων της Κεντρικής Διοίκησης και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που τηρούνται στο τραπεζικό σύστημα της χώρας...

Αυτό προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη που εκδόθηκε σήμερα.

Η απόφαση Σκυλακάκη ουσιαστικά διευκολύνει τις τράπεζες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να εφαρμόσουν δικαστικές εντολές και να παγώσουν ή να κατασχέσουν καταθέσεις φορέων του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα που έχουν οφειλές έναντι ιδιωτών.

Καθώς τα δικαστήρια εκδίδουν εντολές κατάσχεσης ακόμη και σε πρώτο βαθμό, τα τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται στη δύσκολη θέση να πρέπει να εκτελέσουν τις αποφάσεις.

Πλέον με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών όλες οι καταθέσεις των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που τηρούνται στο τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζονται ακατάσχετες.

Αυτό σημαίνει πως για να πληρωθούν οι πιστωτές του Δημοσίου θα πρέπει να υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση και κυρίως να ακολουθηθούν τις ειδικές διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία. cnn.gr

Ειδικότερα στην απόφαση αναφέρεται:

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3068/2002, ορίζεται ότι: «Η αναγκαστική εκτέλεση για να ικανοποιηθεί χρηματική απαίτηση κατά του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ. γίνεται με κατάσχεση της ιδιωτικής περιουσίας αυτών. Αποκλείεται η κατάσχεση απαιτήσεων που πηγάζουν από έννομη σχέση δημοσίου δικαίου ή απαιτήσεων χρηματικού ή μη αντικειμένου το οποίο έχει ταχθεί για την άμεση εξυπηρέτηση ειδικού δημόσιου σκοπού».

(…)

Μέσω των εν λόγω λογαριασμών διενεργούνται:
α) οι πληρωμές μισθών, συντάξεων Δημοσίου και λοιπών αμοιβών,
β) οι πληρωμές για άμεσες λειτουργικές ανάγκες του φορέα,
γ) οι πληρωμές Ευρωπαϊκών Κοινοτικών προγραμμάτων,
δ) η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,
ε) η εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων.

(…)

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι των φορέων αυτών λειτουργούν επιχορηγούμενοι από την Κεντρική Διοίκηση με περιορισμένους πόρους οι οποίοι διατίθενται αποκλειστικά για συγκεκριμένους δημόσιους σκοπούς, οποιαδήποτε επιβολή κατάσχεσης ή δέσμευσης λογαριασμού λόγω κατάσχεσης, θα μπορούσε να ανατρέψει την ταμειακή λειτουργία του Φορέα αλλά και την ομαλή διενέργεια των συναλλαγών του.

(…)

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι το σύνολο των διαθεσίμων των λοιπών Φορέων Γενικής Κυβέρνησης που τηρούνται στο τραπεζικό σύστημα της Χώρας έχουν ταχθεί για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ειδικών δημόσιων σκοπών και είναι, συνεπώς, ακατάσχετα σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την απόφαση στο πεδίο εφαρμογής της οποίας εμπίπτει και ο Δήμος Μετεώρων.



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
G6BDO
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα











































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ