facebook  youtube  twitter  instagram 29/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Προβλήματα ακοής κατά τα αεροπορικά ταξίδια - Του Κωνσταντίνου Δ. Καρπούζα, Καθηγητού Φυσικής-Χημείας

Δημοσιεύθηκε από: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ  20/05/2018 11:14:35
Προβλήματα ακοής κατά τα αεροπορικά ταξίδια - Του Κωνσταντίνου Δ. Καρπούζα, Καθηγητού Φυσικής-Χημείας
Το τύμπανο του αυτιού μας είναι μια μεμβράνη που χωρίζει το εξωτερικό αυτί, το περιβάλλον δηλαδή, με το εσωτερικό του, το μέσο αυτί. Από την εξωτερική μεριά του αλλά και από την εσωτερική υπάρχει κάποια πίεση. Αν τύχει και αλλάξει απότομα η τιμή της μιας ή της άλλης (δηλαδή έχουμε διαφορά πίεσης) θα βουλώσουν όπως λέμε τα αυτιά μας...

Το τύμπανο θα τεντώσει προς τη μεριά με τη μικρότερη πίεση. Ο οργανισμός όμως έχει έναν μηχανισμό επαναφοράς του τυμπάνου στη φυσιολογική του κατάσταση. Πρέπει να αυξήσει ή να μειώσει την εσωτερική πίεση. Αυτό το κάνει με τις γνωστές μας ευσταχιανές σάλπιγγες. Αυτές είναι κλειστές, αλλά ανοίγουν και εξισορροπούν την εσωτερική με την εξωτερική πίεση.

Όταν ανεβαίνουμε σε μεγάλο υψόμετρο ή ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο βουλώνουν τα αυτιά. Έτσι κατά την απογείωση ενώ η πίεση της καμπίνας σταδιακά μειώνεται, η πίεση στο μέσο ους παραμένει υψηλή και το τύμπανο πιέζεται προς τα έξω. Αυτό σπάνια προκαλεί ιδιαίτερο πόνο. Κατά την προσγείωση, ενώ η πίεση της καμπίνας σταδιακά αυξάνεται, η πίεση στο μέσο ους δεν ακολουθεί την αύξηση λόγω της μπλοκαρισμένης ευσταχιανής σάλπιγγας και έτσι έχουμε αυξημένη πίεση εξωτερικά του τυμπάνου, και μειωμένη εσωτερικά.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

· Ως λύση προτείνεται να μασάμε τσίχλα, γιατί έτσι ανοίγει η ευσταχιανή σάλπιγγα και γίνεται εξίσωση της πίεσης του αέρα.

· Να χασμουριόμαστε και να καταπίνουμε σάλιο κατά την απογείωση και την προσγείωση. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούνται οι μύες που ανοίγουν τις σάλπιγγες.

· Να πιπιλίζουμε μια καραμέλα ή να πίνουμε νερό γουλιά-γουλιά από το μπουκάλι.

· Συνήθως προτείνεται ένας άλλος τρόπος κατά τον οποίο πρέπει να κλείσουμε τα ρουθούνια με τα δάκτυλα μας και να φυσήξουμε χαλαρά τη μύτη με κλειστό το στόμα. Επαναλαμβάνουμε κάποιες φορές οπότε εξισώνεται η πίεση στο εσωτερικό του αεροπλάνου και των αυτιών ιδιαίτερα κατά την προσγείωση.

· Αν υπάρχει ρινική συμφόρεση χρησιμοποιούμε αποσυμφορητικά 30 λεπτά πριν από την προσγείωση και η 30 λεπτά μετά την απογείωση.

· Μένουμε ξύπνιοι κατά το ταξίδι καθώς η ευσταχιανή σάλπιγγα δεν λειτουργεί καλά κατά την διάρκεια του ύπνου και θα έχουμε προβλήματα με την εξίσωσή των πιέσεων.

· Καλά είναι να αποφεύγουμε τις αεροπορικές πτήσεις εάν έχουμε πρόσφατο κρυολόγημα ή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

· Αποφεύγουμε την χρήση ωτοασπίδων.

· Χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικές συσκευές, tablet, μουσική κ.α που να μας επιτρέπουν να χαλαρώσουμε και να μην σκεφτόμαστε τις εμβοές ή τις μικρές αλλαγές στην πίεση.

· Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τα μεγάλα αεροπλάνα, διότι έχουν λιγότερες αυξομειώσεις της πίεσης σε σχέση με τα μικρά.

Ίλιγγος και ταξίδι με αεροπλάνο. Τι πρέπει να προσέξουμε;

Πολλοί άνθρωποι ζαλίζονται και δύσκολα αποφασίζουν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Φοβούνται μήπως επιδεινωθεί η ζάλη που έχουν ή μήπως η πτήση επηρεάσει το αίτιο που τους προκαλεί τον ίλιγγο.

Συμβουλές για να μειώσουμε τον ίλιγγο των ταξιδιωτών.

· Όχι απότομη αλλαγή θέσης σώματος και γρήγορη ανασήκωση.

· Μείωση κατανάλωσης ουσιών που εξασθενούν τον οργανισμό δηλαδή κάπνισμα καφεΐνη και αλάτι.

· Να μην βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, άγχους που επιδεινώνουν τον ίλιγγο.

· Στο αεροπλάνο καθόμαστε κοντά στο παράθυρο και κοιτάζουμε έξω. Επιλέγουμε μια θέση προς τα φτερά, όπου η κίνηση είναι ελάχιστη. Δεν πρέπει δηλαδή να κοιτάζουμε τη γρήγορη μετακίνηση των αντικειμένων έξω από το παράθυρο.

· Καλά είναι να μην διαβάζουμε ενώ ταξιδεύουμε.

· Δεν μιλάμε ή κοιτάμε κάποιον άλλο επιβάτη, που έχει τον ίλιγγο των ταξιδιωτών.

· Αποφεύγουμε δυνατές οσμές και πικάντικες ή λιπαρές τροφές.

Ο ήχος του κινητήρα μπορεί να επηρεάσει την ακοή; Ο ήχος του κινητήρα του αεροπλάνου δεν προκαλεί βλάβες στην ακοή και δεν αυξάνει τις εμβοές, πολλές φορές μάλιστα τις μειώνει.

Ο ωτορινολαρυγγολόγος είναι ο πλέον υπεύθυνος γιατρός για να μας συμβουλεύσει, αν πρέπει να γίνει ένα αεροπορικό ταξίδι ή κάποια ασθένειά μας δεν το επιτρέπει. Τα μικρά και προσωρινά προβλήματα από την αλλαγή της πίεσης κατά την πτήση μπορούμε και μόνοι μας να τα αντιμετωπίσουμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ - ΧΗΜΕΙΑΣ



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
6CL5Y
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ