18/10/2018

   

Αρχική Καλαμπάκα Ελλάδα Κόσμος Αναγνώστες Αθλητικά Παράξενα Tips Web TV Επικοινωνία 

 

 Παγίδες στις αιτήσεις για το Νέο «Εξοικονομώ» - Από Ιούνιο το χρήμα στην αγορά

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  13/02/2018 09:10:55

Μεγάλη ικανοποίηση, αισιοδοξία για την «αναβίωση» της αγοράς και ένα... «επιτέλους», κυριαρχούν στις επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου και δη των επιχειρήσεων που εξειδικεύονται σε ενεργειακές μελέτες και ενεργειακές αναβαθμίσεις χώρων, μετά την προκήρυξη του νέου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»...

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της έκδοσης του πολυσέλιδου Οδηγού Εφαρμογής, τα γραφεία μελετών έχουν πάρει... φωτιά, αφού οι μηχανικοί και οι πιστοποιημένοι ενεργειακοί επιθεωρητές έχουν πέσει «με τα μούτρα» πάνω του, ενώ τα τηλέφωνα δεν σταματούν από ενδιαφερόμενους που ενημερώθηκαν για την προκήρυξη και θέλουν να «τρέξουν» τις αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα για την ενεργειακή ανακαίνιση των σπιτιών τους. Υπενθυμίζεται ότι απομένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες ώστε να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, κάτι που, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ και τον Οδηγό, θα συμβεί στις 28 Φεβρουαρίου.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, o πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Πάρις Μπίλλιας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προκήρυξη του προγράμματος, ωστόσο εκτίμησε ότι οι πόροι θα αργήσουν αρκετά να διακινούνται στην αγορά. «Ο κλάδος, από το "Εξοικονομώ ΙΙ", θα αρχίσει να επωφελείται ουσιαστικά μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, όταν και αναμένουμε να "πέσει" το χρήμα για τις παρεμβάσεις», σημείωσε ο κ. Μπίλλιας. Εξάλλου, υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μπίλλιας δικαιώνεται στην αρχική του εκτίμηση, κατά τη διάρκεια της ημερίδας που είχε διοργανώσει η Greenagenda.gr τον Μάιο του 2017, όταν είχε προσδιορίσει χρονικά τη συγκεκριμένη προκήρυξη στις αρχές του 2018.

«Mετά από την τριετή καθυστέρηση είναι θετικό ότι έχουμε τον ορίζοντα υλοποίησης του προγράμματος. Οι συνάδελφοι αλλά και οι πολίτες, το περίμεναν εδώ και καιρό. Η υλοποίησή του θα βοηθήσει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του πολύπαθου κτηριακού τομέα, αλλά και στη μείωση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας», είπε ο κ. Μπίλλιας, ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι «το βασικό είναι να αρθούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια που υπήρχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα ώστε το νέο να υλοποιηθεί χωρίς πολλές αγκυλώσεις».

«Έπειτα από δεκάδες δηλώσεις από τους κρατικούς αξιωματούχους για την αναμενόμενη έναρξη του προγράμματος, τις δημοσιεύσεις, τις διαρροές και μια περιρρέουσα σεναριολογία, βρισκόμαστε επιτέλους στο προτελευταίο βήμα και ελπίζουμε, πλέον, ότι είμαστε λίγο πριν από την εκκίνηση του προγράμματος», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο Δημήτρης Βλαχοδημητρόπουλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής.

Παρά την αισιοδοξία, όμως, οι ειδικοί της αγοράς σημειώνουν πως θα χρειαστεί να περάσουν ορισμένα 24ωρα πριν να απαντηθούν με ακρίβεια κάποια ερωτήματα που προκύπτουν για το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» και να αποσαφηνιστούν κάποια «θολά» σημεία του Οδηγού. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές ζητούν να μάθουν περισσότερα για την σύνταξη των αιτήσεων και πώς θα κατατίθενται αυτές, μέσω της πλατφόρμας.

«Ήδη ξεκινήσαμε όλοι οι συνάδελφοι να μελετούμε τον Οδηγό Εφαρμογής, μέσα από τον οποίο ουσιαστικά δίνονται οι πληροφορίες για το πρόγραμμα», υπογράμμισε μιλώντας στη Greenagenda.gr ο Ξενοφών Τσίτος, ηλεκτρολόγος μηχανικός.

ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΣΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟ

Σε μία πρώτη ανάγνωση του Οδηγού, ο κ. Τσίτος διαπιστώνει ότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, όπως η ένταξη στο πρόγραμμα της τοποθέτησης κλιματιστικών. Οι κατοικίες που είχαν μπει στο προηγούμενο πρόγραμμα αποκλείονται από το καινούργιο. Εντούτοις, επιτρέπεται η υποβολή αίτησης σε κατοικία που έχει γίνει υπαγωγή στο παλαιό πρόγραμμα, με την προϋπόθεση ότι αυτή αποτελεί μέρος αίτησης που αφορά σε πολυκατοικία, και όχι για τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ανωτέρω προγράμματος.

Ακόμη, υπάρχει η ένταξη της 7ης εισοδηματικής κατηγορίας, στην οποία δεν χορηγείται επιχορήγηση, αλλά δάνειο στο 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού και επιδότηση επιτοκίου. Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή σε αυτήν την κατηγορία χωρίς την επιλογή δανείου. Και για αυτήν την κατηγορία, α κόστη για την αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή, του συμβούλου έργου και κόστη τυχόν μελετών καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του «Προγράμματος Άμεσης Ενίσχυσης».

ΜΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ... ΠΡΟΣΟΧΗ!

Στο νέο πρόγραμμα, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει μόνο μια αίτηση. Επιτρέπεται, ωστόσο, η υποβολή αιτήσεων για περισσότερες ιδιοκτησίες από το ίδιο πρόσωπο εάν οι επιπλέον της μιας αίτησης αποτελούν μέρος αίτησης/αιτήσεων που αφορά/αφορούν σε πολυκατοικία.

Για κάθε επιλέξιμη κατοικία πρέπει να υποβληθεί μία μόνο αίτηση. Αυτό θα πρέπει να γίνει απολύτως σαφές, καθώς η καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα περισσότερων της μίας αιτήσεων για την ίδια επιλέξιμη κατοικία από το ίδιο πρόσωπο ή άλλο συγκύριο οδηγεί αυτομάτως στην απόρριψη του συνόλου των αιτήσεων και, στην περίπτωση αίτησης που έχει συμπεριληφθεί σε απόφαση υπαγωγής, η τελευταία θα ανακληθεί. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να υποβληθούν περισσότερες της μίας αίτησης για την ίδια πολυκατοικία.

greenagenda.gr
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
EPZCM
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 

καιρός Καλαμπάκα


 
Προτεινόμενα άρθρα


 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα 

 


© 2012 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας