facebook  youtube  twitter  instagram 29/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Υπόμνημα στην Υπ. Πολιτισμού για την επαναλειτουργία του Σπηλαίου από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Θεόπετρας

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  25/01/2020 13:11:26
Υπόμνημα στην Υπ. Πολιτισμού για την επαναλειτουργία του Σπηλαίου από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Θεόπετρας

ΠΡΟΣ
Την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη

ΑΙΤΗΜΑ
Λειτουργία Σπηλαίου Θεόπετρας

Το μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο, σημαντικό για τα ευρήματα του και την ιστορία του, Σπήλαιο της Θεόπετρας,...

το οποίο ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρα από την επιφάνεια της πεδιάδας, παραμένει κλειστό, λόγω έλλειψης υπαλληλικού προσωπικού.

Η επιστημονική σπουδαιότητα του σπηλαίου κρίνεται ως πολύ σημαντική για την προϊστορία του ελληνικού χώρου καθώς, όπως σημειώνουν οι αρχαιολόγοι, είναι ένα από τα λίγα σπήλαια στην Ελλάδα με τόσο μεγάλο εύρος επιχώσεων που καλύπτουν την εξέλιξη του ανθρώπου σε μια περίοδο πολύ καθοριστική για την εξέλιξη του, δηλ. της μετάβασης από τον Νεάντερνταλ στο χόμο Σάπιενς. Η σημαντικότητας της χρονολογικής αυτής συνέχειας έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μπορούμε στον ελληνικό χώρο να δούμε την μετάβαση από τον Παλαιολιθικό στον Νεολιθικό τρόπο ζωής.

Τα δεδομένα των ανασκαφών κατατάσσουν την Θεόπετρα ως μια από τις περισσότερο χρονολογημένες θέσεις στην Ελλάδα και δίνει τις παλαιότερες ηλικίες. Οι ανασκαφές ήρθαν να επιβεβαιώσουν την προς τα πίσω άρρηκτη συνέχεια του Νεολιθικού Πολιτισμού στη Θεσσαλία και να αποδείξουν με τα σχετικά ευρήματα το αποτέλεσμα προσπαθειών πολλών χιλιετών, που μετέτρεψαν το άγριο σε καλλιεργημένο και τον πηλό σε κεραμική.

Στο ομώνυμο χωριό και σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο, βρίσκεται το μουσείο στο οποίο εκτίθενται τα ευρήματα του σπηλαίου. Το μουσείο είναι από τα λίγα στην Ελλάδα, που αναφέρεται αποκλειστικά στην πρώιμη προϊστορία του ανθρώπου.

Εντός του μουσείου υπάρχουν ζωγραφικές αναπαραστάσεις για τη ζωή του ανθρώπου εκείνης της εποχής, με πληροφορίες για τον τρόπο που δούλευαν, που ζούσαν, με πληροφορίες για το συγκεκριμένο περιβάλλον και απεικονίσεις της στρωματογραφίας του σπηλαίου.

Η αρχαιολογική συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα από τις διάφορες προϊστορικές περιόδους, που ανασκάφηκαν στο σπήλαιο της Θεόπετρας (Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική, Μεσολιθική και Νεολιθική), δυο ταφές της ανώτερης Παλαιολιθικής και Μεσολιθικής περιόδου, αποτυπώματα των ανθρώπινων πελμάτων που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα. Σχέδια αναπαραστάσεων οικόσιτων ζώων και θηραμάτων, ευρήματα προϊστορικών καρπών που διασώθηκαν στα προϊστορικά στρώματα, κεραμικά σκεύη, εργαλεία και κοσμήματα, καθώς και φωτογραφίες από την ίδια την ανασκαφή.

ΑΞΙΖΕΙ λοιπόν να λειτουργήσει πάλι το Σπήλαιο, προκειμένου οι επισκέπτες του να πληροφορηθούν και να κατανοήσουν καλύτερα τη Σπουδαιότητα του, όχι μόνο για την εξέλιξη του ανθρώπου στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και παγκόσμια. Από μελέτες που έγιναν, το Σπήλαιο Θεόπετρας είναι το τρίτο σε χρονολογική σειρά στον κόσμο σε παλαιότητα και φωτίζει με τα ευρήματα του την ιστορική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Παρακαλούμε να επιληφθείτε άμεσα του θέματος και να λειτουργήσει και πάλι αυτό το τόσο σημαντικό για την ιστορία και τα ευρήματα του, αρχαιολογικό μνημείο, για την ιστορική ανάδειξη του τόπου.

Με Τιμή

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θεόπετρας
Ευθύμιος Γάτσιας



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
8IR7F
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ