facebook  youtube  twitter  instagram 20/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Χρ. Μιχαλάκης: Έχουμε χρέος να τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  14/02/2023 21:51:46
Χρ. Μιχαλάκης: Έχουμε χρέος να τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας

Τι επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Μερίτσας

Στις εκδηλώσεις για την Μάχη της Μερίτσας στο χώρο του μνημείου στην Δ.Ε. Χασίων του Δήμου Μετεώρων, παραβρέθηκε την περασμένη Κυριακή ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, τιμώντας τους αγωνιστές που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδας.

Στη σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης στον σύντομο χαιρετισμό του στάθηκε στη σημασία και τα πολλαπλά μηνύματα της μάχης τονίζοντας πως πρόκειται για «ένα σπουδαίο πολεμικό γεγονός, το οποίο όλο και περισσότερο αναδεικνύεται και λαμπρύνει την τοπική μας ιστορία. Με την συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από την ημέρα που εδώ σε τούτα τα χώματα οι ανταρτικές αντιστασιακές οργανώσεις ενωμένες, που δυστυχώς σπάνια συνέβαινε, μαζί με τους απλούς Χασιώτες των γύρω χωριών, σημείωσαν μία περιφανή νίκη εναντίον των Ιταλών κατακτητών. 

Η Μάχη της Οξύνειας έχει ξεχωριστή σημασία. Εκτός του ότι ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη της Εθνικής Αντίστασης, έδειξε ότι οι Έλληνες, όταν είναι ενωμένοι, μπορούν να πετύχουν αυτά που φαίνονται ακατόρθωτα. Έδειξαν ακόμα ότι ο Ιταλο-γερμανικός άξονας δεν είναι αήττητος».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «ως απόγονοί τους έχουμε χρέος να αναδεικνύουμε και να τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας υπέρ της ελευθερίας και της τιμής της πατρίδας μας. Και εμείς οι Έλληνες έχουμε πολλούς αγώνες, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί και προκαλούν τον παγκόσμιο θαυμασμό, από τον Μαραθώνα και τις Θερμοπύλες έως το Έπος του 1940. Καιρός είναι και η Μάχη της Οξύνειας να γίνει πλατύτερα γνωστή. Και όχι μόνο σε όλους τους Έλληνες αλλά και στους Ξένους.

Το οφείλουμε στους Χασιώτες μαχητές. Αλλά μαζί με την μεγάλη νίκη πρέπει να αναδείξουμε και το ολοκαύτωμα της Οξύνειας, που επακολούθησε ως αντίποινα, γιατί δυστυχώς αυτό δεν έχει αναδειχθεί σε Πανελλήνιο επίπεδο».

Τέλος έκανε αναφορά και στο βιβλίο του Ευθυμίου Παπαχρήστου, που καταγράφει «αναλυτικά όσα διαδραματίστηκαν στην Οξύνεια και στην γύρω περιοχή των Χασίων εκείνες τις δραματικές ημέρες του Φεβρουαρίου 1943».

«Οφείλουμε να το μελετήσουμε για να μάθουμε τα όσα ηρωικά αλλά και τραγικά συνέβησαν τότε με την πυρπόληση της  Οξύνειας, ώστε να τα κοινοποιούμε συνεχώς και στους άλλους. Το Ολοκαύτωμα της Οξύνειας επιβάλλεται να αναγνωριστεί και να ενταχθεί στα ελληνική ολοκαυτώματα» τόνισε κλείνοντας ο Χρήστος Μιχαλάκης.


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
R1MO9
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα










































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ