facebook  youtube  twitter  instagram 28/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Βασίλειος Αγγέλης - Το Χωριό των Δημάρχων [ΣΧΛ]

Δημοσιεύθηκε από: Βασίλειος Αγγέλης, Δικηγόρος  15/06/2022 14:55:05
Βασίλειος Αγγέλης - Το Χωριό των Δημάρχων [ΣΧΛ]

Η Διάβα αυτό το πανέμορφο χωριό του Δήμου μας, με τους καλούς και ευγενείς ανθρώπους του, συνεχίζει τις τελευταίες δεκαετίες να μας εκπλήσσει. Στο θέμα που θα αναφερθώ, είναι οι συνεχείς με μικρές παρενθέσεις, εκλογές δημάρχων καταγόμενων από τη Διάβα. Ξεκινώντας από τον Δήμαρχο κ. Βύρωνα Μπουτίνα, τον αείμνηστο Χρήστο Σινάνη, τον αείμνηστο Δήμαρχο Πάρου Χρήστο Βλαχογιάννη, τον νυν Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Αλέκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Ιωάννη Μπουτίνα αλλά και τον εν δυνάμει υποψήφιο Δήμαρχο κ. Λευτέρη Αβραμόπουλο, που παρά το πρόωρο ασφαλών συμπερασμάτων, με τη δυναμική που έχει έως σήμερα, φαίνεται ότι θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος Μετεώρων.

Πραγματικά η εκλογή Δημάρχων από τη Διάβα είναι: είτε μια εντελώς τυχαία κατάσταση, είτε το εν λόγω χωριό έχει στο DNA του την πολιτική, είτε είναι ένα αξιοπερίεργο κοινωνικό φαινόμενο που χρήζει κοινωνιολογικής μελέτης. Αναλύοντας αυτή τη πραγματική κατάσταση οι εκλογές των πιο πάνω προσώπων στα αξιώματά τους, επΆ ουδενί δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως τυχαία γεγονότα, διότι το τυχαίο θα μπορούσε να επαναληφθεί μια ή δύο φορές και αυτό και πάλι με πολύ λίγες μαθηματικές πιθανότητες. 

Κατά συνέπεια προσωπικά αποκλείω το ενδεχόμενο οι εκλογές των δημάρχων από τη Διάβα να έγιναν ή να γίνονται εντελώς τυχαία. 

Το δεύτερο ενδεχόμενο που εξέτασα ήταν η οποιαδήποτε κληρονομικότητα-ταλέντο των κατοίκων του χωριού στην πολιτική και ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο όμως και αυτό δεν έχει καμία λογική βάση, πόσον μάλλον που στην Καλαμπάκα, αλλά και στα χωριά του Δήμου Μετεώρων υπήρξαν και υπάρχουν αξιόλογες προσωπικότητες ικανές για το θώκο του δημάρχου, οπότε προσωπικά απέρριψα και αυτό το ενδεχόμενο. 

Το τρίτο ενδεχόμενο, ως κοινωνικό φαινόμενο είναι το πιο λογικό. Τι δημιούργησε όμως αυτό; Προσωπικά κατέληξα στο συμπέρασμα, ότι με αρχή τον κ. Βύρωνα Μπουτίνα, όπου αυτός υπήρξε το πρότυπο για όλους τους άλλους ή ο κάθε δήμαρχος είχε ως πρότυπο προγενέστερο δήμαρχο ή προγενέστερους δημάρχους, ουσιαστικά γίνονταν μια αντιγραφή προτύπων, αξιών και στόχων, στα οποία επένδυαν και σε συνδυασμό με τις δικές τους ηθικές αξίες και ικανότητες, τελικά πετύχαιναν και θα πετυχαίνουν το σκοπό τους, με την εκλογή τους ως δήμαρχοι. 

Εδώ αναδεικνύεται η δύναμη του κάθε ανθρώπου, που βάζοντας στόχους ζωής, τους πετυχαίνει. Αναδεικνύεται το γεγονός, ότι η επιτυχία του κάθε ανθρώπου προέρχεται και από τη μίμηση άλλων ανθρώπων, αρκεί το πρότυπο να είναι σωστό με ηθικές βάσεις. Αναδεικνύεται το γεγονός ότι όλοι μας στη ζωή πέραν της μόρφωσης, των ηθικών αξιών και ικανοτήτων μας, θα πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τους άλλους βάζοντας παρόμοιους στόχους, αντιγράφοντας ουσιαστικά συμπεριφορές και στόχους με ηθικές αξίες, οπότε ο επιδιωκόμενος σκοπός, ως πεπατημένη οδός, τις περισσότερες φορές γίνεται πραγματικότητα.

Προφανώς το φαινόμενο των δημάρχων από τη Διάβα πρέπει να εξεταστεί από ειδικό επιστήμονα κοινωνιολόγο ώστε να δοθεί εμπεριστατωμένη απάντηση και δε νομίζω να υπάρχει παρόμοιο φαινόμενο ανά την Ελλάδα, θεωρώ όμως ότι το μυστικό της επιτυχίας για κάθε άνθρωπο βρίσκεται στα χέρια του, στις ηθικές αξίες και στις ικανότητές του, αλλά το κυριότερο στα θετικά πρότυπα που πρέπει να έχει ή εν τέλει να αντιγράφει ή ακόμη και να κλέβει από τους άλλους, οπότε τις περισσότερες πετυχαίνει το σκοπό του, είτε σε πολιτικό επίπεδο, είτε σε επαγγελματικό ή σε οποιοδήποτε άλλου είδους επίπεδο.

Ας παραδειγματιστούμε όλοι και ειδικότερα οι νέοι μας, δημιουργώντας θετικά πρότυπα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

Βασίλειος Αγγέλης
Δικηγόρος


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια
Προσθήκη σχολίου
ΒΑΙΟΣ ΚΑΡΑΛΗΣ (15/6/2022 10:44:50 μμ):

ΑΨΟΓΟ,ΦΙΛΕΜΟΥ, ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ!!!
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!!!


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
Y4TWH
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ