facebook  youtube  twitter  instagram 20/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Βασίλειος Αγγέλης - Το πρόβλημα της αδόμητης ζώνης

Δημοσιεύθηκε από: Βασίλειος Αγγέλης, Δικηγόρος  30/06/2022 01:00:05
Βασίλειος Αγγέλης  - Το πρόβλημα της αδόμητης ζώνης

Άκουσα έκπληκτος τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την αδόμητη ζώνη, όπου η νυν δημοτική αρχή λαϊκίζοντας πιστεύει ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί ψηφοθηρικά το πόνο των ιδιοκτητών, που πράγματι, η αξία των ακινήτων τους μειώθηκε, αφού δε μπορούν να κτίσουν ούτε πέτρα στα ακίνητα τους.

Η απόφαση που λήφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, είμαι βέβαιος ότι δε θα έχει καμία τύχη. Ειδικότερα το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και η εκάστοτε Κυβέρνηση, αποφασίζει και νομοθετεί με γνώμονα την κείμενη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων και στη συγκεκριμένη περίπτωση με σκοπό την προστασία των τυχών ευρισκόμενων στην περιοχή βυζαντινών ή μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων. Μέχρι σήμερα η Κεντρική Διοίκηση στην Αθήνα για να θεσπίσει την αδόμητη ζώνη, θεωρεί ως βέβαιο γεγονός, ότι εντός της αδόμητης ζώνης υπάρχουν βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες. Υπάρχουν όμως στην πραγματικότητα;

Προσωπικά δε πιστεύω ότι υπάρχουν, πέραν των γνωστών σε όλους μας μνημείων του Ιερού Χώρου των Μετεώρων. Άρα για να πάμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και να πείσουμε αυτό, αλλά και την Κυβέρνηση πρέπει να πείσουμε, ότι η αδόμητη ζώνη δεν προστατεύει καμία αρχαιότητα. Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας μας. Το αν θα κατέβει στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Μετεώρων με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ουσιαστικά είναι μια πολιτική απόφαση, κανένα αποτέλεσμα δεν θα φέρει, αν μαζί του δεν θα έχει εμπεριστατωμένα επιχειρήματα, ότι στην αδόμητη ζώνη ή σε τμήμα αυτής, δεν υπάρχουν βυζαντινές ή μεταβυζαντινές αρχαιότητες, στο μέτρο που πρέπει να προστατευτούν από την Πολιτεία. 

Η μείζονα αντιπολίτευση δείχνοντας σοβαρότητα και εγκράτεια ζήτησε την καταγραφή όλης της έκτασης, των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών και τη σύσταση επιτροπής αρμόδιων επιστημόνων, η οποία αφού καταλήξει σε συγκεκριμένο πόρισμα , πειστικό για τα συμφέροντα των συνδημοτών μας, κατόπιν με απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο, αν και αναρμόδια κατά το νόμο, να δώσει την πολιτική εντολή στο Δήμαρχο, πολιτικά να επιδιώξει - υλοποιήσει, το δίκαιο αίτημα των συνδημοτών μας για την κατάργηση ή τη μείωση της αδόμητης ζώνης. 

Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει πλήρως να τεκμηριωθεί ότι η αδόμητη ζώνη ή τμήμα αυτής δεν προστατεύει καμιά βυζαντινή αρχαιότητα ή εν τέλει από την κατασκευή οποιουδήποτε κτίσματος δεν θα θιχτούν αρχαιολογικά μνημεία. Με την πλήρη τεκμηρίωση της μη αναγκαιότητας της αδόμητης ζώνης, τότε η οποιαδήποτε πολιτική απόφαση δημοτικού Συμβουλίου γίνεται δύναμη στα χέρια όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών, ώστε να ανατραπεί αυτός ο δυσβάσταχτος περιορισμός των ιδιοκτησιών. 

Δυστυχώς, όμως και πάλι λήφθηκε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον θεαθήναι, αντί να συστήσουν επιτροπή η οποία θα καταλήξει σε εμπεριστατωμένα συμπεράσματα για την μη αναγκαιότητα της αδόμητης ζώνης και προφανώς η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα καταλήξει στο κενό.

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής θα αποτύχετε, όχι γιατί δε θέλετε, αλλά γιατί θα πάτε στο Υπουργείο Πολιτισμού με ελλιπή στοιχεία και αυτοί στην Αθήνα και στο Υπουργείο Πολιτισμού θα σας ακούσουν ευγενικά, αλλά τίποτα δε θα κάνουν, γιατί πέραν του πολιτικού λόγου κανένα στοιχείο αρχαιολογικό δε θα προσκομίσετε, ότι κανένα βυζαντινό ή μεταβυζαντινό μνημείο δεν υπάρχει στην αδόμητη ζώνη ή σε τμήμα αυτού, οπότε πριν πάτε στην Αθήνα και πριν ζητήσετε την συνδρομή των τοπικών Βουλευτών μας και του κ Περιφερειάρχη, φροντίστε τουλάχιστον να έχετε τεκμηριωμένη θέση ότι δεν χρειάζεται η αδόμητη ζώνη από αρχαιολογικής πλευράς. Μόνο έτσι θα λυθεί το θέμα, που πράγματι μπορεί να λυθεί συνολικά ή εν μέρει.

Ευχαριστώ.

Βασίλειος Αγγέλης
Δικηγόρος - Πτυχιούχος Ιστορίας


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
E6ZCM
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα








































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ