facebook  youtube  twitter  instagram 24/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Tρίτη δόση εμβολίου: 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για άνω των 60 ετών και υγειονομικούς

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  20/09/2021 18:53:05
Tρίτη δόση εμβολίου: 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για άνω των 60 ετών και υγειονομικούς
Ανοίγει η πλατφόρμα ραντεβού για την πραγματοποίηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε άτομα άνω των 60 ετών και υγειονομικούς, στις 30 Σεπτεμβρίου...

«Συμπληρώθηκαν 9 μήνες από την έναρξη του εμβολιασμού με τα εμβόλια του κορωνοϊού, με τα οποία έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια πολίτες» σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, η οποία επανέλαβε πως σήμερα γνωρίζουμε πως αυτά είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, της εισαγωγής στα νοσοκομεία και των θανάτων.

Η φύση της μετάδοσης του κορωνοϊού δημιούργησε την αίσθηση ότι η προστασία που θα προσφέρει θα είναι βραχύχρονη και έτσι το ερευνητικό ενδιαφέρον εντοπίστηκε στο να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της ανοσιακής αντίδρασης.

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια, τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κυρίως ύστερα από πέντε με έξι μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό.

Τόσο η κα Μαρία Θεοδωρίδου όσο και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παραδέχθηκαν ότι ο εμβολιασμός με τρίτη δόση στους άνω των 60 γίνεται χωρίς την έγκριση του EMA. Υποστήριξαν πάντως ότι η έγκριση αυτή «αναμένεται» και ανέφεραν ότι χωρίς τη σχετική έγκριση έχουν προχωρήσει και άλλες χώρες στον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Μειώνονται τα αντισώματα με την πάροδο του χρόνου

«Η μείωση των αντισωμάτων αποτέλεσε έναν κίνδυνο για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία» σημείωσε, και τόνισε πως το σκεπτικό όλων με αυτά τα δεδομένα στράφηκε στην επιλογή των ομάδων πληθυσμού που θα είχαν μεγαλύτερη ανάγκη για μια τρίτη δόση.

Η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα κατά τον πρωτογενή εμβολιασμό, ανοσοκατασταλμένα άτομα, μεταμοσχευμένοι κ.λπ. Η χορήγηση σε αυτούς έχει το χαρακτήρα συμπληρωματικής δόσης, εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου. Η δεύτερη κατηγορία αφορά σε παράγοντες όπως η ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα, και μια τρίτη εκείνους που εκτίθενται περισσότερο στον ιό.

Η επιτροπή γνωμοδότησε ήδη θετικά υπέρ της χορήγησης της τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Βασικός παράγων για την προτεραιοποίηση στην αρχή του προγράμματος ήταν η ηλικία, θύμισε η Μαρία Θεοδωρίδου, και πρόσθεσε: «Έτσι λοιπόν και με το ενδεχόμενο χορήγησης της τρίτης δόσης, τα άτομα που παίρνουν σειρά για να εμβολιαστούν είναι τα ηλικιωμένα σε μονάδες φροντίδας, όπως και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών».

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τους άνω των 60 ετών

Ο αυξημένος κίνδυνος για τα άτομα αυτά αποτυπώνεται και με επιδημιολογικά στοιχεία και με ανοσολογικές μελέτες, συνέχισε η καθηγήτρια.

«Ενδεικτικά, να πω ότι η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή ασθενών ηλικίας 60 έως 79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ άγγιζε το 58,02%, ενώ οι θάνατοι σε αυτή την ομάδα το 48%», από το καλοκαίρι.

«Ως προς τις μελέτες, έχουμε αξιόλογες μελέτες στη χώρα από το ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Λάρισας και το ΕΚΠΑ, όπου φαίνεται πως η χημική ανοσία και η κυτταρική εκπίπτει με την πάροδο του χρόνου και η έκπτωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών», συνέχισε η Μαρία Θεοδωρίδου.

iefimerida.gr



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
5Z348
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα











































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ