facebook  youtube  twitter  instagram 29/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Το νησί που αλλάζει χέρια κάθε έξι μήνες - Ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γαλλία

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  29/01/2018 09:28:17
Το νησί που αλλάζει χέρια κάθε έξι μήνες - Ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γαλλία
Την επόμενη εβδομάδα, η Γαλλία θα παραδώσει 3.000 τετραγωνικά μέτρα από τα εδάφη της στην Ισπανία. Και αυτό θα γίνει σχεδόν χωρίς να... ασχοληθεί κανείς...

Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει εδώ και πάνω από 350 χρόνια. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό νησάκι, στον ποταμό Μπιδασόα, που χωρίζει τις δύο χώρες. Στη Νήσο των Φασιανών δεν ζει κανείς. Γεμάτο δέντρα και χόρτα, το μόνο που υπάρχει εκεί είναι ένα παλιό μνημείο, για να θυμίζει σε όσους το επισκέπτονται σπάνια το ιστορικό γεγονός που έγινε πάνω στο νησί το 1659. 

Για τρεις μήνες η Ισπανία και η Γαλλία διαπραγματευόταν στη Νήσο των Φασιανών το τέλος του μεταξύ τους πολέμου. Και οι δύο πλευρές είχαν φτιάξει ξύλινες γέφυρες προς το νησί, ενώ τα στρατεύματα ήταν σε αναμονή. Τελικά υπεγράφη η Συνθήκη των Πυρηναίων, την οποία «επισφράγισε» ο γάμος του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ' με την κόρη του Ισπανού βασιλιά, Φιλίππου Δ'. 

Μία λεπτομέρεια αυτής της συμφωνίας ήταν ότι το εν λόγω νησί θα το μοιράζονταν οι δύο χώρες. Έτσι, κάθε χρόνο για έξι μήνες, από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 31 Ιουλίου, ανήκει στην Ισπανία και τους επόμενους έξι στη Γαλλία. Δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με αυτό όμως. Απλά κόβουν τα χορτάρια και κλαδεύουν τα δέντρα, μια φορά τον χρόνο.

Πολύ σπάνια επισκέπτεται πλέον ο κόσμος το μικροσκοπικό νησί, με μήκος μόλις 200 μ. και πλάτος 40 μέτρα. Οι περισσότεροι αγνοούν την ιστορική σημασία του. Και όσο περνούν οι αιώνες, αυτό μικραίνει, καθώς ανεβαίνει η στάθμη του ποταμού.

Φέτος, δεν θα γίνει ούτε τελετή για την παράδοσή του. Κάποια στιγμή υπήρξε η ιδέα να τοποθετηθεί στο νησί η σημαία της χώρας στην οποία ανήκει κάθε εξάμηνο. Ομως, υπήρξε η ανησυχία ότι το μόνο που θα προκαλούσε αυτό ήταν το ενδιαφέρον των Βάσκων αυτονομιστών, που θα ήθελαν να την κατεβάσουν για να βάλουν τη δική τους. Οπότε απλά συνεχίζεται «ήσυχα» η ανταλλαγή μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.

BBC, iefimerida.gr



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
JUEGR
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ