facebook  youtube  twitter  instagram 24/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Το να έχεις την αξίωση να μην αμαρτάνουν οι φαύλοι, είναι τρέλα, γιατί ζητάς κάτι αδύνατο

Δημοσιεύθηκε από: Γιώργος Βαΐου  02/01/2021 23:15:51
Το να έχεις την αξίωση να μην αμαρτάνουν οι φαύλοι, είναι τρέλα, γιατί ζητάς κάτι αδύνατο
«Το να έχεις την αξίωση να μην αμαρτάνουν οι φαύλοι, είναι τρέλα, γιατί ζητάς κάτι αδύνατο. Όμως το να τους επιτρέπεις να είναι όπως είναι απέναντι στους άλλους και συγχρόνως να έχεις την αξίωση να είναι εντάξει με εσένα, είναι αναισθησία και δεσποτισμός. Φέρε με το νου σου πως είναι τούτοι οι άνθρωποι στο τραπέζι, πώς είναι στο κρεβάτι και στην υπόλοιπη ζωή τους»...

Τα λογία ενός μεγάλου Στωικού αυτοκράτορα, όσα χρόνια και αν έχουν περάσει, είναι πάντα επίκαιρα.

Ο Μάρκος Αυρήλιος Αντωνίνος Αύγουστος  ο τελευταίος καλός αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας  που έζησε το (121-180) μ.Χ. μας έχει αφήσει ένα πνευματικό ημερολόγιο, γραμμένο μέσα σε ένα αντίσκηνο εκστρατείας. Συλλογισμοί- συμβουλές, κρατώντας σημειώσεις με τη δύναμη της φιλοσοφίας, "τα εις εαυτόν".

Τι σημαίνει όμως Στωικός και Στωικισμός; 

Ο Στωικισμός αποτελεί δημιούργημα του Κύπριου φιλοσόφου Ζήνωνα. Οφείλει το όνομά του στην Ποικίλη Στοά της Αρχαίας Αγοράς η οποία αποτέλεσε και τον τόπο διδασκαλίας του φιλοσόφου.

Ο Στωικισμός αποτελεί μια άκρως πρακτική φιλοσοφία. Στον πυρήνα της σχολής αυτής βρίσκεται ο αυτοέλεγχος. Διδάσκει την λογική ως το απόλυτο εργαλείο. Μέσω αυτής μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα γεγονότα τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε από αυτά στα οποία δεν έχουμε καμία εξουσία. Μέσω του αυτοελέγχου, ο Στωικισμός υποστηρίζει πως μπορούμε να ελέγξουμε τα καταστροφικά συναισθήματα που ανά καιρούς έρχονται στην επιφάνεια, όπως είναι η ελπίδα και ο θυμός. Τελικός στόχος είναι η εσωτερική γαλήνη και η απελευθέρωση από τη δυστυχία.

Εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει όλες εκείνες τις αλλαγές που χρειάζονται έτσι ώστε να επικρατήσει κάποτε η λογική και η απόλυτη ισορροπία.

(Υ.Γ)  Για την ιστορία, ο Μάρκος Αυρήλιος, χτυπημένος από τις επιδημίες πανώλης του 167 και 179-180 πέθανε μόλις 59 ετών. Ήταν η αρχή του τέλους μιας αυτοκρατορίας που όμως είχε αλλάξει τον κόσμο.

Γιώργος Βαΐου


πηγές:

https://frapress.gr/2017/07/stoikismos-archea-scholi-filosofias-pou-goitevi-tous-epitychimenous-epichirimaties-tou-simera/

https://www.dinfo.gr/%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC/

https://pointfromview.blogspot.com/2016/10/blog-post_46.html



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί για αυτό το άρθρο.

 

Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα











































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ