6/12/2021

   

Αρχική Καλαμπάκα Ελλάδα Κόσμος Αναγνώστες Αθλητικά Παράξενα Tips Web TV Επικοινωνία

 

 

 
 
 

 
Το γηραιότερο δέντρο της Βρετανίας, ηλικίας 5.000 ετών, αλλάζει... φύλο - Λόγω περιβαλλοντικού στρες [φώτος]

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  03/11/2015 10:04:05
Το γηραιότερο δέντρο της Σκωτίας που εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 5.000 ετών, άρχισε πρόσφατα να αλλάζει... φύλο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο ιδιαίτερα σπάνιο, στο οποίο οι επιστήμονες αδυνατούν να δώσουν εξήγηση...

Ο «ίταμος του Φορτινγκέιλ» στο Πέρθσιρ της κεντρικής Σκωτίας, θεωρείτο εδώ και αιώνες «αρσενικό» δέντρο. Πρόσφατα όμως άρχισε να βγάζει καρπούς, ένα γεγονός που υποδηλώνει ότι αλλάζει φύλο, διευκρίνισε ο Μαξ Κόουλμαν, βοτανολόγος στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο του Εδιμβούργου.

«Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που δεν έχει εξηγηθεί πλήρως», υπογράμμισε ο επιστήμονας, σύμφωνα με τον οποίο η αλλαγή φύλου ενδέχεται να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία.

«Το περιβαλλοντικό στρες είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να προκάλεσαν»την αλλαγή, πρόσθεσε. Η κατάσταση του δέντρου πάντως είναι πάρα πολύ καλή και η «μεταμόρφωσή» του θα εξεταστεί προσεκτικά, διευκρίνισε.

Ο ίταμος βρίσκεται στην αυλή μιας παλιάς εκκλησίας. Ο βρετανικός Τύπος τον χαρακτηρίζει «το γηραιότερο δέντρο» της Βρετανίας, αν και η ακριβής ηλικία του είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί. Οι ειδικοί προσπαθούν να κάνουν έναν υπολογισμό συγκρίνοντας τις σημερινές διαστάσεις του με εκείνες που είχαν καταγραφεί πριν από πολλούς αιώνες. iefimerida.gr
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
TFOQC
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


 
Προτεινόμενα άρθρα 


  © 2012-2021 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ