8/2/2023
  


 
Θεοδόσης Π. Τάσιος: επισκόπηση βίου και έργου - Του φιλολόγου Σπυρίδωνος Βλιώρα

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  18/07/2022 13:11:23

(Με αφορμή την απονομή του τίτλου «Επίτιμος Δημότης Δήμου Μετεώρων»)

Ο κορυφαίος Έλληνας Επιστήμονας Πολιτικός Μηχανικός, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, αρθρογράφος, συγγραφέας και Ακαδημαϊκός Θεοδόσης Π. Τάσιος έλκει την καταγωγή του από την Καλαμπάκα. Ο συνονοματεπώνυμος παππούς του Θεοδόσης Τάσιος (1880-1955 περίπου), που κατοικούσε δίπλα από την εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμπάκας, νυμφεύτηκε γύρω στις αρχές τού 20ού αιώνα την Καλαμπακιώτισσα Κυριακή (Κίτσα) Μπέντα και μαζί της απέκτησε δώδεκα παιδιά, εκ των οποίων επέζησαν τα έξι.

Ο παππούς Θεοδόσης ήταν εμβληματική φυσιογνωμία της Καλαμπάκας. Ως πρωτοχορευτής έσερνε τους χορούς και με την εξαιρετική και δυνατή του φωνή τραγουδούσε τα καλαμπακιώτικα τραγούδια τόσο ωραία, ώστε έλαβε το προσωνύμιο Αηδονάρας (αν και ο αείμνηστος Καλαμπακιώτης Λάζαρος Αρσενίου αναφέρει σε βιβλίο του ότι Αηδονάρας λεγόταν ο πατέρας τού Θεοδόση).

Από τα έξι παιδιά του πρωτότοκος ήταν ο Παναγιώτης και ακολούθησαν η Αγγελική (Αγγέλω) Σπύρου Βλιώρα, ο δάσκαλος Ηλίας, η Αλεξάνδρα Ελευθερίου, ο Βασίλης και η Αναστασία (Τασιά) Μιγδάνη.

Η οικογένεια τού Παναγιώτη Τάσιου


Ο πρωτότοκος και μεσογεωπόνος -απόφοιτος της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής της Λάρισας- Παναγιώτης Τάσιος νυμφεύτηκε την Χρυσούλα Οικονόμου και απέκτησαν στις 22 Ιανουαρίου 1930 τον γιο Θεοδόση (Σάκη)-Ρήγα και αργότερα μια κόρη, την Αφροδίτη.

(Τη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος δύναται να αναγνώσει στις διευθύνσεις: 
https://www.academia.edu/83330464, 
https://www.scribd.com/document/582987297 & 
https://www.vlioras.gr/Personal/Interests/Articles/2022.07.17.Tassios.html)Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
D59B4
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


 
Προτεινόμενα άρθρα 


  © 2012-2023 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ