facebook  youtube  twitter  instagram 29/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Τέλλος Άγρας (Ευάγγελος Ιωάννου) - Του Άγγελου Κοτσίρα, Φοιτητή Καλών Τεχνών Φλώρινας

Δημοσιεύθηκε από: Αναγνώστης  10/03/2020 09:01:02
Τέλλος Άγρας (Ευάγγελος Ιωάννου) - Του Άγγελου Κοτσίρα, Φοιτητή Καλών Τεχνών Φλώρινας
Ο Τέλλος Άγρας ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στην ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ (Ιούνιος 1899) όπου ο πατέρας του Γεώργιος Ιωάννου υπηρετούσε ως σχολάρχης και πέθανε στην Αθήνα στις 12 Νοεμβρίου 1944...

Στην καριέρα του έχει εργαστεί εκτός από ποιητής και ως κριτικός λογοτεχνίας, μεταφραστής και δοκιμιογράφος. Ο Τέλλος Αγρας έχει αφήσει μια τεράστια παρακαταθήκη. Ξεκίνησε τα πρώτα του συγγραφικά του βήματα το 1907 όταν αλληλογραφούσε ως συνδρομητής του περιοδικού «Η Διάπλασης των παίδων», όπου το 1911 γράφοντας τακτικά πλέον ξεκίνησε να υπογράφει με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Τέλλος Άγρας και τον Μάιο του 1923 τελειώνοντας την Νομική γράφει για το ίδιο περιοδικό το πεζογράφημα «αποχαιρετησμός».

Το 1918 βραβεύεται στο Σεβαστοπούλειο Διαγωνισμό, ενώ κερδίζει και βραβείο στο διαγωνισμό διηγήματος του περιοδικού Εσπερία στο Λονδίνο. Το 1921 έδωσε διάλεξη για τον Καβάφη στην αίθουσα του Ελληνικού Ωδείου. Την ίδια χρονιά μεταφράζει τις Στροφές του γαλλόφωνου Έλληνα ποιητή Ζαν Μορεάς (Jean Moreas). Το 1934 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή τα «βουκολικά» και τα «εγκώμια» και η δεύτερη το 1939 με τίτλο «καθημερινές» όπου το 1940 βραβεύτηκε με το Ά Κρατικό Βραβείο ποίησης.

Στους περισσότερους πιθανόν να σας φάνηκαν άγνωστα όλα όσα προανέφερα όπως και για εμένα όταν τυχαία και έκπληκτος έπεσα στο έργο του. Κατά την προσωπική μου άποψη είναι απαράδεκτο η πόλη μας να μην έχει τιμήσει το πρόσωπό του και να μην έχει ακουμπήσει στο ελάχιστο το έργο του .

Άγγελος Κοτσίρας
Φοιτητής Καλών Τεχνών Φλώρινας



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
BMVXJ
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ