facebook  youtube  twitter  instagram 20/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Τέλη κυκλοφορίας: Μετά το Πάσχα τα τέλη με τον μήνα χωρίς «πέναλτι»

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  22/03/2022 09:11:17
Τέλη κυκλοφορίας: Μετά το Πάσχα τα τέλη με τον μήνα χωρίς «πέναλτι»

Επιστρέφει το πετυχημένο, όπως πέρυσι εφαρμόσθηκε, μοντέλο, της πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Η σκέψη στο υπουργείου Οικονομικών είναι το μέτρο να ενεργοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα.

Βασική επιδίωξη στο οικονομικό επιτελείο είναι αφενός να διευκολυνθούν οι κάτοχοι των οχημάτων που θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και αφετέρου να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα, σε μία κρίσιμη περίοδο που χρειάζονται χρήματα για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απέναντι στην ακρίβεια και στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δίκυκλων, οι οποίοι κατέθεσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ή ακόμη και τα προηγούμενα χρόνια, να θέσουν εκ νέου τα οχήματά τους σε κυκλοφορία πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο χρονικό διάστημα.

Η πληρωμή και επανακυκλοφορία των οχημάτων θα γίνει χωρίς πέναλτι. Δηλαδή οι φορολογούμενου δεν θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις επί του ποσού.

Η διάταξη θα προβλέπει ότι εάν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής.

Για παράδειγμα κάποιος έχει ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών εκατοστών, του οποίου τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 615 ευρώ, για το οποίο έχει καταθέσει ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας και θέλει να προχωρήσει σε άρση της ακινησίας για 4 μήνες, από Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο θα καταβάλει 205 ευρώ ενώ εάν το κυκλοφορήσει για 7 μήνες, δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι και τον Δεκέμβριο θα πληρώσει 358,75 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έως το 2019 εάν ήθελε κάποιος να πάρει τις πινακίδες που είχε καταθέσει στην εφορία, θα έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο ίσο με το 1/12 ή με τα 2/12 των ετήσιων τελών.

Οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το δικαίωμα άρσης ακινησίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που για παράδειγμα ένας οδηγός πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας. Όμως τμήμα μηνός, ακόμα και μία μέρα, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.

Πώς γίνεται η άρση ακινησίας

Όσοι θέλουν να προβούν σε ψηφιακή άρση θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα MyCAR στην ψηφιακή πύλη της  ΑΑΔΕ προκειμένου να πληρώσουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας και να κινήσουν για το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό τους για διάστημα που θα επιλέξουν.

Πριν επανεκκινηθεί το όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος. Όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην Εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να υποβάλλουν το αίτημα άρσης και να παραλάβουν τις πινακίδες τους καθώς ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πληρωμή ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται για τη μεταβίβαση του οχήματος, την οριστική διαγραφή του από το μητρώο οχημάτων, την εξαγωγή του από την Ελλάδα, καθώς και για την επαναταξινόμηση του οχήματος. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτης σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες οι οποίοι ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

newsit.gr


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
K8FIS
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα








































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ