• Υλικά: για 10 άτομα • Προετοιμασία: 20 λεπτά • Αναμονή: 1 ώρα • Μαγείρεμα: 50 λεπτά...
ΥΛΙΚΑ Για τη σοκολατένια ζύμη • 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης (ή για όλες τις χρήσεις) • 50 γρ. κακάο • 120 γρ. ζάχαρη • 60 γρ. μαργαρίνη φυτική λιωμένη και λίγη ακόμη για την ταρτιέρα • 50 γρ. νερό • 8 γρ. μπέικιν πάουντερ Για τα αχλάδια • 4 αχλάδια μικρά ή 3 μεγάλα • 100 γρ. ζάχαρη • 100 γρ. νερό • λίγη κανέλα, 1 καρφί γαρίφαλο, 1 αστεροειδή γλυκάνισο ή κακουλέ • 1 σφηνάκι λικέρ (αμαρέτο, μαστίχα, φραντζέλικο ή λιμοντσέλο) • 150 γρ. κουβερτούρα • 1/2 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης ή μούσλι • ελάχιστη ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα EΚΤΕΛΕΣΗ • Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της ζύμης, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
• Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στη μέση.
• Τα βράζουμε μαζί με το νερό, τη ζάχαρη και όποια μπαχαρικά μας αρέσουν, για περίπου 10 λεπτά, γυρίζοντάς τα προκειμένου να πάρουν τη γεύση από το σιρόπι.
• Σβήνουμε με το λικέρ.
• Αλείφουμε με μαργαρίνη μια ταρτιέρα με διάμετρο 20-22 εκ.
• Στρώνουμε τη μισή ζύμη στο σκεύος, και απλώνουμε μέσα τις νιφάδες βρώμης ή το μούσλι.
• Αραδιάζουμε τα αχλάδια, και προσθέτουμε τη σοκολάτα εδώ κι εκεί, κομμένη σε κομμάτια.
• Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και κλείνουμε την τάρτα. Στο κέντρο χαράζουμε το γλυκό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, για 40 λεπτά.
• Όταν κρυώσει ελαφρά, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
• Το γλυκό αυτό τρώγεται ιδανικά χλιαρό. thecookbook.gr
|