facebook  youtube  twitter  instagram 16/6/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 

 
Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ~ Κώστας Σκρέκας: Θα μειώσουμε τις τιμές ακόμα και αν συγκρουστούμε

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  11/01/2024 09:12:08
Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ~ Κώστας Σκρέκας: Θα μειώσουμε τις τιμές ακόμα και αν συγκρουστούμε

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τα νέα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των στρεβλών εμπορικών πρακτικών στην  αγορά.

Στη συνέχεια ο Τρικαλινός Υπουργός προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων στο Υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου και του Διοικητή της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), Χαράλαμπου Μελισσινού. Ο κ. Σκρέκας, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να αποτραπεί «η παραπλάνηση των καταναλωτών, που νοθεύει τον ανταγωνισμό της αγοράς και διαστρεβλώνει το κριτήριο του καταναλωτή».

Με βάση τον σχεδιασμό και τις ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, συρρικνώνονται στο εξής οι παροχές προς super market και εξασφαλίζονται χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή. Στην πράξη, μειώνονται οι εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέρεται το όφελος στον καταναλωτή, με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες, που -σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού- παρατηρήθηκαν αποκλίσεις, όπως είναι απορρυπαντικά, καθαριστικά, αφρόλουτρα σαμπουάν, οδοντόκρεμες και βρεφικές πάνες.

Ένας ακόμα σημαντικός πυλώνας μέτρων αφορά στην επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα. Πιο συγκεκριμένα για την κατηγορία του βρεφικού γάλακτος ορίζεται η επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών, που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το συγκεκριμένο προϊόν στη χώρα μας. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Με τα νέα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης απαγορεύεται στους προμηθευτές, που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων, να υλοποιούν εκπτώσεις και ευρύτερες προωθητικές ενέργειες για χρονικό διάστημα τριών μηνών στα προϊόντα που αυξάνουν τιμές.

Στον αντίποδα όμως όσοι διατηρούν σταθερές τιμές έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν προσφορές.
 
Το μέτρο αυτό τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή. «Οποιαδήποτε ανατίμηση ανακοινωθεί από σήμερα, καθιστά απαγορευτικό να προχωρήσουν σε προσφορές, τους επόμενους 3 μήνες από την εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής. Είναι αποτρεπτικό για μια εταιρεία να προχωρήσει σε αδικαιολόγητη αύξηση τιμών», είπε ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας.
 
Εκτός των άλλων οι προμηθευτές θα υποχρεούνται στο εξής να διαθέτουν στο λιανεμπόριο τα προϊόντα που παρασκευάζουν σε καθαρές τιμές. Σε αυτό το πλαίσιο επιτρέπεται το πιστωτικό τιμολόγιο μόνο έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Πρόκειται για ένα μέτρο που επηρεάζει προϊόντα του πρωτογενούς τομέα όπως είναι νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα. «Οι τιμές βασικών προϊόντων θα μειωθούν στα ράφια από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων, από αρχές Μαρτίου το αργότερο. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο για να προσαρμοστούν οι εταιρείες στα νέα δεδομένα», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα από τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ προκύπτει ότι η αγορά συμμορφώνεται, αλλά οι έλεγχοι συνεχίζονται και εάν διαπιστωθεί ότι κάποιος είναι υπότροπος το πρόστιμο διπλασιάζεται. Όπως δήλωσε ο Τρικαλινός Υπουργός από το Σεπτέμβριο, οπότε και κοινοποιούν οι εταιρείες τους νέους τιμοκαταλόγους διαπιστώνεται μείωση τιμών.


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
EPYBM
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net 
Προτεινόμενα άρθρα 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ