facebook  youtube  twitter  instagram 20/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Συνέντευξη Χατζηγάκη για το νέο ενεργειακό τοπίο

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  20/10/2022 08:57:32
Συνέντευξη Χατζηγάκη για το νέο ενεργειακό τοπίο

Συνέντευξη στο Αθηναϊκό Energypress παραχώρησε ο Μικέλης Χατζηγάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power SA, Ελληνικής θυγατρικής της Hexicon AB εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης. Ο κ. Χατζηγάκης τονίζει ότι το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά που κατέθεσε η κυβέρνηση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και μας εξηγεί γιατί η Hexicon αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηγάκης τόνισε πως «Η Ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ρύθμιση ενός κομβικού ζητήματος για την μετάβαση της Ελλάδας στην πράσινη οικονομία. Ένα βήμα που δυστυχώς άργησε πάνω από 12 χρόνια. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε το ΥΠΕΝ είναι στην σωστή κατεύθυνση και θέτει τις βάσεις για την αξιοποίηση του ισχυρού θαλάσσιου αιολικού δυναμικού της Ελλάδος. Βεβαίως, αναμένουμε και τα Προεδρικά Διατάγματα αλλά και τις επιμέρους υπουργικές αποφάσεις έτσι ώστε να ολοκληρωθεί πλήρως το θεσμικό πλαίσιο και να προχωρήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι επενδύσεις μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power, εξήγησε πως η εταίρεια επέλεξε να επενδύσει στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως «Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες στις ΑΠΕ και ειδικά στη θαλάσσια αιολική ενέργεια. Η χώρα έχει ένα από τα ισχυρότερα θαλάσσια αιολικά δυναμικά στην Ευρώπη, αλλά και ένα διαρκώς διευρυνόμενο ενεργειακό δίκτυο με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, που καθιστά την Ελλάδα μια ιδιαίτερα σημαντική αγορά για την παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συγχρόνως, παρατηρούμε πως η κυβέρνηση έχει καταστήσει με πράξεις την πράσινη ενέργεια μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής. Εφαρμόζει με συνέπεια το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα επιδιώκοντας την επίτευξη των πιο φιλόδοξων στόχων στην ΕΕ, όπως το να φτάσει στο 70% η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030. Επίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανάγκη απεξάρτησης μας απο την Ρωσική ενέργεια μάλλον ενισχύουν περαιτέρω την δυναμική προς τις ΑΠΕ».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηγάκης απάντησε και για τους κινδύνους και τα ρίσκα που ελλοχεύουν μέσα σε ένα ευρύτερο οικονομικό κλίμα ρευστότητας και αβεβαιότητας, υπογραμμίζοντας πως μπορεί η διαμόρφωση του νέου τοπίου να δυσκολεύει την κατάσταση βραχυπρόθεσμα αλλά σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει τους μέσο-μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς ως προς το κομμάτι των ΑΠΕ, και ειδικότερα ως προς τα υπεράκτια αιολικά. Συγκεκριμένα, είπε πως «Πράγματι, το ευρύτερο οικονομικό κλίμα δεν είναι και το καλύτερο δυνατό. Ο πληθωρισμός καλπάζει, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζονται, τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών αυξάνονται συνεχώς ανεβάζοντας το κόστος του χρήματος, και η γεωπολιτική κατάσταση στην Ουκρανία αυξάνει την αβεβαιότητα και στο επενδυτικό πεδίο.  Όλοι αυτοί οι παράγοντες αναμφίβολα επηρεάζουν ακόμα και τους επενδυτές που έχουν υψηλό risk appetite. Και ειδικά οι επενδύσεις στα πλωτά αιολικά απαιτούν αρκετά κεφάλαια από την αρχή πριν ξεκινήσουν να αποδίδουν καρπούς. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις στις πλωτές αιολικές πλατφόρμες έχουν ένα ακόμα εμπόδιο να υπερπηδήσουν: αυτό της εμπιστοσύνης στην τεχνολογία τους. Η τεχνολογία τους είναι πολύ καινούργια και υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο όταν μια τεχνολογία είναι λιγότερο δοκιμασμένη σε μεγάλη κλίμακα. Παρόλα αυτά τα υπεράκτια αιολικά είναι από τα βασικά κλειδιά για να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια που αποτελεί, άλλωστε, και μια κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης. Συνεπώς, πράγματι μπορεί η κατάσταση να μας δυσκολεύει λίγο βραχυπρόθεσμα αλλά σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει τους μέσο-μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς μας».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ.


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
1N893
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα








































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ