facebook  youtube  twitter  instagram 19/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Συμπερίληψη προτάσεων Ομάδας Πρωτοβουλίας Χασιωτών στην πρόταση του Δήμου Μετεώρων προς την Ομάδα Εργασίας Αναρριχητικού Τουρισμού

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  10/03/2022 21:11:41
Συμπερίληψη προτάσεων Ομάδας Πρωτοβουλίας Χασιωτών στην πρόταση του Δήμου Μετεώρων προς την Ομάδα Εργασίας Αναρριχητικού Τουρισμού

Η ομάδα πρωτοβουλίας Χασιωτών κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις στο Δήμαρχο ως μέλος της Ομάδας Αναρριχητικού Τουρισμού.

ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Δήμου Μετεώρων κ. Θοδωρή Αλέκο

Θέμα: Συμπερίληψη προτάσεων Ομάδας Πρωτοβουλίας Χασιωτών στην πρόταση του Δήμου ΜΕΤΕΩΡΩΝ προς την Ομάδα Εργασίας Αναρριχητικού Τουρισμού

Κ. Δήμαρχε,

Με χαρά πληροφορηθήκαμε την συμμετοχή σας ως αναπληρωματικό μέλος της Ομάδας Εργασίας Αναρριχητικού Τουρισμού που με απόφασή του συνέστησε το Υπουργείο Τουρισμού. Είναι σαφές ότι η συμμετοχή σας στην εν λόγω Ομάδα Εργασίας θα είναι εξόχως σημαντική καθώς, όπως εκτιμούμε, θα έχουμε ως περιοχή την δυνατότητα να προωθηθούν προτάσεις που αφορούν την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Τούτων δοθέντων και στο πλαίσιο των προτάσεων που θα καταθέσετε στην εν λόγω Ομάδα Εργασίας για την περιοχή όσον αφορά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, θα παρακαλούσαμε να συμπεριλάβετε τις προτάσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας Χασιωτών που σας έχει υποβάλει και αφορούν την ένταξη της περιοχής Χασίων στο τοπικό τουριστικό προϊόν, ειδικά το “ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΣΙΩΝ” ως και την σύνδεση των παραδοσιακών μονοπατιών της περιοχής με τα μετεωρίτικα μονοπάτια ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο ολοκληρωμένο κύκλωμα επισκέψιμο για όσους θέλουν να περιηγηθούν στον ευρύτερο μετεωρίτικο χώρο.

Προς ενημέρωσή σας, επισυνάπτουμε εκ νέου τις προτάσεις μας. 

Περιπατητικός- Περιηγητικός τουρισμός

Στο πλαίσιο ένταξης της περιοχής Χασίων στο τοπικό τουριστικό προϊόν και ειδικά στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού προτείνουμε την ανάπτυξη δικτύου ορεινών μονοπατιών παρέχοντας τη δυνατότητα πεζοπορίας μέσα από περιοχές μοναδικής φυσικής ομορφιάς, πολιτισμού, ιστορίας και παράδοσης. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης περιπατητικού- περιηγητικού τουρισμού στα Χάσια, το γραφείο παροχής τουριστικών πληροφοριών του δήμου μπορεί να ενημερώνει για τις φυσικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της και να τον εντάξει στο τουριστικό προϊόν.

Οι επισκέπτες, θα μπορούν να ξεναγούνται στους βιότοπους και στις μοναδικής ομορφιάς περιοχές και να ενημερώνονται από εξειδικευμένους ανθρώπους για τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Η συγκεκριμένη μορφή ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, απευθύνεται σε επισκέπτες µε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για τη φύση και την οργάνωση των φυσικών οικοσυστημάτων και τα Χάσια είναι ένα τέτοιο οικοσύστημα.

Παραδοσιακά μονοπάτια, φαράγγια, στράτες, φυσικά ανάγλυφα, όπως η συστάδα των βράχων Γάβρου και Αγίου Δημητρίου, ιαματικές πηγές («Λυκοτρόπι», «Στάμπα» τοποθεσίες «Λειβάδια», «Μπαρμπαδήμος» στην περιοχή της Απροκκλησίας), ίχνη παλαιών οχυρωματικών τειχών, θα πρέπει να αναδειχθούν και αξιοποιηθούν.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε την αποκατάσταση του παλαιότερου παραδοσιακού μονοπατιού α) Άγιος Δημήτριος – Γάβρος μήκους 7,6 χιλ., Αγίου Δημητρίου – Ζωοδόχου Πηγής, πηγή Γαϊτανάσα αντάμωση Σμαϊλι με επιπλέον 4 χιλ. και αυξημένο βαθμό δυσκολίας, β) Μαγκλάρας – Αγία Παρασκευή Καστρακίου – Ντριστιανός 4 χιλ. γ) Αγία Παρασκευή – Γάβρος 7 χιλ. (βλέπε επισυναπτόμενους χάρτες μονοπατιών.

Φυσικά απαιτείται η αποκατάσταση και λειτουργία του μονοπατιού Ξηροκάμπου – Κακοπλεύρι και η ανάπτυξη πεζοπορικών μονοπατιών στις παρόχθιες ζώνες του Ίωνα με διαμόρφωση χώρων αναψυχής και γνωριμίας με την φύση, το τοπικό οικοσύστημα ως και τα πλούσια πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής.

Αναρριχητικό πεδίο Γάβρου – Αγίου Δημητρίου

Όπως είναι γνωστό η αναρρίχηση αποτελεί μορφή εναλλακτικού τουρισμού με πολλούς θιασώτες. Δυστυχώς ενώ η περιοχή των Χασίων έχει την συστάδα των βράχων μεταξύ Αγίου Δημητρίου και Γάβρου με έτοιμες διαδρομές χαραγμένες από Γερμανούς αναρριχητές, ενώ ο δήμος ΜΕΤΕΩΡΩΝ έχει έτοιμη μελέτη για ίδρυση αναρριχητικού πεδίου η οποία ως γνωστόν εντάχθηκε για χρηματοδοτήθηκε από το ΚΕΝΑΚΑΠ καθώς είναι γνωστό ότι ο Νομός μας δεν διαθέτει επίσημο, με άδεια και προδιαγραφές, αναρριχητικό κέντρο, για να διοργανώνει αναρριχητικές δράσεις

Αγροτουρισµός

Και εδώ στα Χάσια παραδοσιακές οργανωμένες αγροικίες θα μπορούσαν ενταχθούν σε προγράμματα αναπαλαίωσης και να φιλοξενούν επισκέπτες οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τις φυσικές ομορφιές αλλά και τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζονται στην γεωργία, κτηνοτροφία, δασοκομία, αμπελουργία, με διατροφή που περιλαμβάνει τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Σας επισημαίνουμε τις οινοποιητικές μονάδες που υπάρχουν και δέχονται ήδη αρκετούς επισκέπτες στην περιοχή.

Οικολογικός - Φυσιολατρικός

Η ήπια αυτή μορφή τουριστικής ανάπτυξης, απευθύνεται σε επισκέπτες οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερα οικολογικά ενδιαφέροντα και έχουν επιστημονική ή επαγγελματική κατάρτιση σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Μελετούν το περιβαλλοντικό απόθεμα της περιοχής, διαμένουν σε νέες ή ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις εντός του φυσικού περιβάλλοντος.

Πολιτιστικός τουρισμός

Η ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού, εδώ στα Χάσια, έχει δυναμική απευθύνεται σε επισκέπτες µε ιστορικά και πολιτιστικά ενδιαφέροντα. Ένα δίκτυο μονοπατιών (πολιτιστικά μονοπάτια) μπορεί να συνδέσει εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής παρέχοντας τη δυνατότητα μετάβασης στους βυζαντινούς και µεταβυζαντινούς τόπους λατρείας αλλά και στοιχεία λαϊκής παράδοσης (βλέπε τοπικά μουσεία) και αρχιτεκτονικής (γεφύρια, νερόμυλοι).

Τα θρησκευτικά μνημεία να συντηρηθούν και να υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό για την ξενάγηση των επισκεπτών. Παράλληλα, οι επισκέπτες επισκέπτονται τα λαογραφικά μουσεία των οικισμών και τα λιθόκτιστα γεφύρια, τα αρχαιολογικά ευρήματα, τους παραδοσιακούς νερόμυλους και τα πετρόκτιστα σπίτια και αρχοντικά που αποτελούν δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Πολιτισμικά στοιχεία Περιοχής Χασίων

Tα Χάσια έχουν ένα από τα παλιότερα μοναστήρια στην Ελλάδα, την Ι. Μονή Σταγιάδων (1004). Πόσοι το γνωρίζουμε και τι κάνουμε για να το αναδείξουμε και να το αξιοποιήσουμε;

Στο Γάβρο και στον Άγιο Δημήτριο υπάρχουν «ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΕΩΡΑ» - μιλάμε για τη συστάδα των βράχων με τα σπηλαιώδη μονίδρυα και τις σκήτες (Άγιος Νικόλαος, Άγιος Θεοδόσιος, Παναγία Ζωοδόχου Πηγής, προέκταση των Μετεώρων και της Μετεωρίτικης μοναστικής κοινότητας που θα πρέπει να αναστυλωθούν.

Τα Χάσια ως περιοχή έχουν μεγάλη ιστορία κατά την περίοδο του κλασικού Ελληνικού πολιτισμού, εδώ υπήρχαν τα ακριτικά φυλάκια μεταξύ των πόλεων – κρατών της Θεσσαλικής Τετραρχίας, της Περραιβίας και της Εστιαιώτιδος, όπως αποδεικνύουν ιστορικές αναφορές και ευρήματα. Στο Γάβρο διακρίνονται θεμέλια και τείχη κάστρου της Ελληνιστικής εποχής.

Ποιος ξέρει την περιοχή «ΒΕΡΓΙΝΑ», μεταξύ Αγναντιάς, Σταγιάδων και Οξύνειας που βρέθηκαν αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα και εικάζεται ότι αποτελούσε θέρετρο Μακεδόνων βασιλέων;

Ποιος γνωρίζει την ιστορία της ίδιας της αρχαίας Οξύνειας και της Μονδαίας που πολλοί χωροθετούν στην ευρύτερη περιοχή των Χασίων (βλέπε FRIEDRICH STAHLIN «ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ» έκδοση ΦΙΛΟΣ 2002) όπως και την αρχαία πόλη «ΕΛΙΜΕΙΑ», που σύμφωνα με πηγές βρίσκονταν βορειοδυτικά των Καμβουνίων ορέων και χωροθετείται στο σημερινό Αγιόφυλλο (βλ. αναφορά στο βιβλίο «ΡΙΖΕΣ» του αείμνηστου Βασίλη Παπαδήμα) την οποία μνημονεύει ο Ξενοφώντας ο δε Λίβιος, ιστορών την Χειμερινή εκστρατεία του Περσέως κατά το 170 π.χ στην Ιλλυρία αναφέρει ότι «επιστρέψων εξ αυτής εις την Μακεδονία και κατευθυνόμενος προς Αιτωλίαν δια την νέα επιχείρηση πέρασε από την «ΕΛΙΜΕΙΑ» όπου έκανε τον καθαρισμό του στρατεύματος».


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
72561
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα










































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ