facebook  youtube  twitter  instagram 29/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Συγκαλλιέργεια στο λαχανόκηπο. Από το "Περί Κήπου"

Δημοσιεύθηκε από: Δήμος Αγγέλης  19/08/2012 02:25:07
Συγκαλλιέργεια στο λαχανόκηπο. Από το "Περί Κήπου"

Η καλλιέργεια πολλών διαφορετικών λαχανικών στον ίδιο λαχανόκηπο είναι εφικτή και πολλές φορές είναι το ίδιο ή περισσότερο αποδοτική από το εάν φυτεύαμε μόνο ένα λαχανικό...

 

 

 

 

...Σε έναν οικιακό λαχανόκηπο, συχνά ο χώρος είναι περιορισμένος κι έτσι θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές των λαχανικών που θα φυτευτούν για να μην δράσει το ένα σε βάρος του άλλου. Η φύτευση στο λαχανόκηπο μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους.

Μπορούμε να φυτέψουμε ένα λαχανικό δίπλα σε ένα άλλο ή να φυτέψουμε διάφορα φυτά (λαχανικά, φρούτα, αρωματικά) σε ενδιάμεσες θέσεις ενός λαχανικού.
Με την συγκαλλιέργεια σε έναν λαχανόκηπο πετυχαίνουμε οικονομία χώρου, καθώς φυτεύουμε περισσότερα είδη κατά την ίδια περίοδο και σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε οικονομία ποτίσματος και λιπάσματος.
Ακόμα, με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να κάνουμε το λαχανόκηπο πιο παραγωγικό, διότι έχουμε περισσότερα διαφορετικά είδη λαχανικών ή φρούτων.

Το αρνητικό της συγκαλλιέργειας είναι ότι πλέον τα διάφορα φυτά ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τα θρεπτικά στοιχεία και το νερό, για αυτό και πρέπει να γίνεται συστηματικότερο πότισμα και λίπανση.

 



Ένας παράγοντας που λαμβάνετε υπόψη είναι η ανεπιθύμητη σκίαση κάποιων χαμηλών φυτών από κάποια άλλα. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να επιλέξουμε, για παράδειγμα να φυτέψουμε φασολάκι κοντά με τομάτα διότι θα σκιάζονται οι καρποί της και δεν θα κοκκινίσουν.

 



Επιπλέον, όταν οι φυτεύσεις στο λαχανόκηπο είναι αρκετά πυκνές τότε ο καθαρισμός από τα ζιζάνια γίνεται δυσκολότερος, ενώ μπορεί να προσβληθούν πιο εύκολα τα φυτά από διάφορες ασθένειες. Παρόλα αυτά υπάρχουν κατάλληλοι συνδυασμοί λαχανικών που να μειώνουν την επίδραση των αρνητικών παραγόντων, και τα φυτά μπορούν να συμβιώνουν καλύτερα μεταξύ τους.

Ανάμεσα από καλλιέργεια τομάτας, πιπεριάς ή μελιτζάνας μπορείτε να φυτέψετε βασιλικό ή μαϊντανό. Εάν έχετε βάλει λάχανο τότε φυτέψτε ενδιάμεσα φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο ή φασκόμηλο. Με το μαρούλι μπορεί πολύ καλά να ταιριάξει και η φράουλα.

Το καλύτερο φυτό για συγκαλλιέργεια διότι συμβιώνει καλά με όλα τα φυτά στο λαχανόκηπο είναι το ραπανάκι. Το ραπανάκι είναι φυτό ταχείας ανάπτυξης, αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλές, για να φυτεύεται συχνά. Επιπλέον, εκτός από ραπανάκι μπορείτε να φυτέψετε φρέσκο κρεμμύδι και φρέσκο σκόρδο.
Ακόμη, φυτέψτε πεπόνι, καρπούζι ή κολοκύθι μαζί με σέλινο.

Σε πολλές περιπτώσεις συγκαλλιέργειας επιλέγονται να φυτευτούν λαχανικά μαζί με αρωματικά φυτά, διότι τα δεύτερα προσελκύουν μέλισσες και ομορφαίνουν οπτικά το λαχανόκηπο με τα φύλλα και τα άνθη τους.



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
83772
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ