facebook  youtube  twitter  instagram 28/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη ~ Άρθρο της Βάσως Μπακάση, νοσηλεύτριας στο ΓΝΤ & Περιφερειακής Συμβούλου Θεσσαλίας

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  30/11/2022 09:32:56
Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη ~ Άρθρο της Βάσως Μπακάση, νοσηλεύτριας στο ΓΝΤ & Περιφερειακής Συμβούλου Θεσσαλίας

Σε περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας θα οδηγήσει το σχέδιο νόμου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, που δόθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Υγείας και θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες. 

- Το νομοσχέδιο ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόλησή τους στο ΕΣΥ.

Α. Η κατάργηση αυτή δεν αφορά όμως μόνο τους γιατρούς αλλά όλο το λαό, αφού οδηγεί σε επιδείνωση των όρων περίθαλψης και σε αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας.

Αντί για ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, σχεδιάζουν το νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων (π.χ. το νόμο 4413/2016 του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των ΣΔΙΤ στην Υγεία), νέο κύμα συγχωνεύσεων δημόσιων μονάδων υγείας, ιδιωτικοποιήσεων καθώς και λειτουργία όσων δημόσιων μονάδων απομείνουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. 

Αντί για εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν τις περικοπές του 2012, οι γιατροί παροτρύνονται σε εξουθενωτικά ωράρια και θυσία του όποιου ελεύθερου χρόνου τους με άσκηση και ιδιωτικού έργου (παράλληλα με το πρωινό τακτικό ωράριο, τις εφημερίες και τα απογευματινά ιατρεία) ως μέσο αύξησης του εισοδήματός τους. 

Αντί για μόνιμες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών, θα «μπαλώνεται» αποσπασματικά μέρος των χιλιάδων κενών στις δημόσιες μονάδες υγείας όχι μόνο με επικουρικούς (όπως γίνεται ήδη), αλλά και με μερική απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ (μέτρο που εφαρμόστηκε εν μέρει και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και απέτυχε) και με εξάμηνη πρακτική άσκηση ανειδίκευτων αποφοίτων ιατρικής στα νοσοκομεία, επεκτείνοντας έτσι τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και υποβιβάζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας   

- Με το νομοσχέδιο μεταφέρονται επίσης αρμοδιότητες από το Υπουργείο στις διοικήσεις των νοσοκομείων, όπως για την πρόσληψη και την εξάμηνη άσκηση ειδικευομένων στο εξωτερικό, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει την αυτόνομη λειτουργία των νοσοκομείων (με ίδια έσοδα από τους ασθενείς), ενώ ενισχύονται έτσι και οι πελατειακές σχέσεις, αποτρέποντας τους νέους γιατρούς από συγκρούσεις με τις διοικήσεις. 

Β. Επιπλέον με το νομοσχέδιο,  υπηρεσίες που δεν τις παρέχει το δημόσιο σύστημα υγείας -λόγω υποχρηματοδότησης- παραδίδονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

     Όπως οι δευτερογενείς διακομιδές, που θα εξυπηρετούνται κυρίως από κατόχους ιδιωτικών ασθενοφόρων κατόπιν σύμβασης με το ΕΣΥ (όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο), εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων του ΕΚΑΒ σε διασώστες και οχήματα. 

     Ή η κατ’ οίκον μαιευτική φροντίδα, που θα παρέχεται κυρίως από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ΟΤΑ κοκ, λόγω της αποψίλωσης της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

     Το νομοσχέδιο αυτό υπηρετεί τα κυβερνητικά σχέδια για το «νέο» ΕΣΥ, αποσκοπεί στη μείωση του κόστους λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με όσο το δυνατόν λιγότερα κρατικά κονδύλια και με ολοένα περισσότερα έσοδα από την πώληση υπηρεσιών σε ασθενείς.

Τα σχέδια αυτά υπηρετεί η επέκταση του συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας και η μετατροπή νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου

Την αξιολόγηση της υλοποίησης των σχεδίων αυτών αναλαμβάνει ο ΟΔΙΠΥ, εκπρόσωπος του οποίου θα συμμετέχει (σύμφωνα με το νομοσχέδιο) στη Διοικούσα Επιτροπή του ΚΕΣΥ. 

Στόχος είναι τελικά το κράτος να καλύπτει ένα ελάχιστο «πακέτο» παροχών (κυρίως τα επείγοντα και τα πολύ βαριά περιστατικά) και να ενισχυθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της υγείας, με τους ασθενείς να αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για σύγχρονες υπηρεσίες υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και γνωρίζουν ότι οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, αναπνευστικά νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από την επιδημία και χρειάζεται να εξασφαλιστεί η παρακολούθηση και υγειονομική τους κάλυψη από τα Κέντρα Υγείας, μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το 2021 κατά 96 εκατ. ευρώ.

Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Διεκδικούμε επαρκή στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και Κ.Υ. (κέντρων υγείας) με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των πληρωμών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Διεκδικούμε την πλήρη ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να καλύπτει καθολικά τις ανάγκες σε πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης. 

ΜΠΑΚΑΣΗ ΒΑΣΩ 
Νοσηλεύτρια στο Γ.Ν.Τρικάλων 
μέλος του ΔΣ Συλλλόγου Εργαζομένων ΓΝΤ
Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλίας με τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
26015
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ