facebook  youtube  twitter  instagram 15/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 Μ. Βορίδης: Φέρνουμε τροπολογία για τη συμμόρφωση των ΟΤΑ στην απόφαση του ΣτΕ

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  05/01/2023 09:49:20
Μ. Βορίδης: Φέρνουμε τροπολογία για τη συμμόρφωση των ΟΤΑ στην απόφαση του ΣτΕ

Τη συμμόρφωση της λειτουργίας των Οικονομικών Επιτροπών των ΟΤΑ με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, από τη Φλώρινα.

Στο περιθώριο της συνάντησής του με στελέχη της ΝΔ στην περιοχή του Αμυνταίου Φλώρινας δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι στις 17 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την πολυεπίπεδη εκπαίδευση "θα φέρουμε τροπολογία όπου θα συμμορφωνόμαστε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας".

Πρόσθεσε ότι "οι συνθέσεις της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής θα μείνουν ως έχουν με βάση την ισχύουσα διάταξη", διευκρίνισε όμως ότι "θα υπάρξει παρέμβαση μας σε σχέση με την κατανομή των αρμοδιοτήτων". Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι "ορισμένες αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια" επισημαίνοντας ότι οι φορείς της αυτοδιοίκησης "θα ενημερωθούν αναλυτικά από σχετική εγκύκλιο που θα εκδοθεί από το υπουργείο".

Σημείωσε ότι πριν την εισαγωγή της τροπολογίας στη Βουλή έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΕ και Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, όπου θα υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

capital.grΣτα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να καταθέσει στην Βουλή τη διορθωτική ρύθμιση για τις Οικονομικές Επιτροπές ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, καθώς είναι θεσμικά υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με την καθαρογραμμένη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας! Πληροφορούμαστε, μάλιστα, ότι η καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ έχει ήδη επιδοθεί στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη!

Πρόκειται για μια απόφαση – σταθμό στα χρονικά της Αυτοδιοίκησης, που ανατρέπει καθοριστικά την αντιδημοκρατική σύλληψη των διατάξεων του τέως υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και επαναφέρει τη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στην προτεραία κατάσταση, όπως αυτή αποτυπώθηκε την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης βρίσκεται, λοιπόν, αντιμέτωπος αφΆ ενός με την κακή νομοθέτηση του προκατόχου του, αφΆ ετέρου με τη συμμόρφωση σε κάτι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουδέποτε πίστευε και αφορούσε τη διαφύλαξη της τοπικής Δημοκρατίας στη χώρα και άρα και στη διαμόρφωση δυναμικής συναινέσεων μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, όπως αυτές εκπήγαζαν από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όχι απλώς επαναφέρει την απλή αναλογική στην σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και άρα ακυρώνει τις διατάξεις Θεοδωρικάκου στο σκέλος της υπερενίσχυσης της διοικούσας παράταξης. Αποκαθιστά, επίσης, και την τοπική Δημοκρατία ακυρώνοντας την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, δηλαδή, αποκαθίσταται το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου ως το κατΆ εξοχήν πολιτικό όργανο, που αποτυπώνει την λαϊκή βούληση!

Ως εκ τούτου, καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί κυβερνησιμότητας των Δήμων και Περιφερειών και άρα αποκαθίσταται η αποτύπωση της λαϊκής βούλησης, όπως αυτή εκφράστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης είναι υποχρεωμένος να νομοθετήσει υπό το βάρος όχι μόνον της δημοκρατικής κατακραυγής, αλλά και υπό το βάρος της αναταραχής, που έχει προκληθεί στην Αυτοδιοίκηση όχι από την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά από την πραξικοπηματικής και σφόδρα αντιδημοκρατικής νομοθέτηση του προκατόχου του Τάκη Θεοδωρικάκου.

Σημειωτέον ότι το διατακτικό της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζει ότι από την 1η Δεκεμβρίου 2022 ακυρώνονται ΟΛΕΣ οι αποφάσεις που έχει λάβει η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στους 332 Δήμους  και στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Αυτό έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση σε Δημάρχους και Περιφερειάρχες, καθώς καλούνται να συνεδριάσουν εκ νέου!

Μάλιστα, εξαιτίας της λεγόμενης «κακής σύνθεσης» της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπή Ποιότητας Ζωής των ΟΤΑ, πρέπει να οριστεί νέα σύνθεση, κατόπιν εκλογών εντός των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων όλης χώρας με βάση το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής!

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η ακύρωση των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής επηρεάζει πρακτικά όλα τα επίπεδα Διοίκησης του κράτους και της Αυτοδιοίκησης της χώρας!

Βέβαια, οι έμπειροι δήμαρχοι, καθότι γνωρίζουν τις κακοτοπίες της κακής κυβερνητικής νομοθέτησης, έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους και προκειμένου να αποφύγουν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, φέρνουν προς ψήφιση όλα τα θέματα της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στα δημοτικά συμβούλια.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι δήμαρχοι, οι οποίοι είτε δεν έχουν εμπειρία, είτε κινούνται επί σκοπόν και επιμένουν να λειτουργούν την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με την αντιδημοκρατική σύνθεση ισχυριζόμενοι ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης δεν έχει νομοθετηθεί ακόμη! Η πρακτική, όμως, αυτή φέρνει τους δημάρχους όχι απλώς αντιμέτωπους με την αντιπολίτευση, αλλά τους εκθέτει και στις τοπικές κοινωνίες, από τις οποίες ζητούν είτε την συναίνεσή τους, είτε την ψήφο τους για την επανεκλογής τους! 

Μαζί, λοιπόν, με τη δυσφορία της αντιπολίτευσης και των τοπικών κοινωνιών, οι δήμαρχοι που παραβλέπουν την άμεση εκτελεστότητα της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας προκαλούν φόρτο εργασίας τόσο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθότι θα ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που έχουν λάβει από 1η Δεκεμβρίου του 2022!

airetos.gr


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
GRBDO
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα
 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ