facebook  youtube  twitter  instagram 19/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Σκέψη για το Ιερό Πάρκο των Μετεώρων - Στέλνει ο Βασίλειος Αγγέλης [ΣΧΛ]

Δημοσιεύθηκε από: Βασίλειος Αγγέλης, Δικηγόρος  12/03/2022 16:26:53
Σκέψη για το Ιερό Πάρκο των Μετεώρων - Στέλνει ο Βασίλειος Αγγέλης [ΣΧΛ]

Με πολύ μεγάλη χαρά διάβασα και εγώ τις ημέρες αυτές, την εξαγγελία του συντοπίτη Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα για το Ιερό Πάρκο των Μετεώρων που υλοποιεί την υπόσχεση του ιδίου του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το σχέδιο διαχείρισης των Μετεώρων. Πράγματι οι εξαγγελίες αυτές, για ένα σχέδιο περιπατητικών και ποδηλατικών υποδομών στη Θεσσαλία και με έμφαση τα Μετέωρα με τη δημιουργία του Ιερού Πάρκου των Μετεώρων, είναι πολύ καλές θα δώσουν κίνητρα για μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και θα αναβαθμίζουν τον τόπο μας.

Πιστεύω όμως ότι το σχέδιο διαχείρισης, θα πρέπει να εμβαθυνθεί και να εξελιχθεί παραπέρα, με τη σύσταση ενός Φορέα που θα έχει τη διοικητική εποπτεία του Ιερού Χώρου των Μετεώρων ή του Ιερού Πάρκου των Μετεώρων. (Σημειωτέο, δεν ομιλώ για ιδιοκτησιακά ζητήματα, ούτε για τους χώρους που βρίσκονται οι Ιερές Μονές, και εν τέλει όλα θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι σήμερα).

Ένας φορέας, που θα ασκεί τη διοικητική εποπτεία ως προς την ακριβή τήρηση και διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, και θα επιβλέπει όλες τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες στον Ιερό Χώρο και θα παρέχει καλλίτερη προστασία του μοναχικού βίου, των Ιερών Μονών και του Ιερού Χώρου.

Ένας φορέας, που θα έχει εκατομμύρια ευρώ ετήσια έσοδα, καταβάλλοντας ο κάθε επισκέπτης π.χ. 3 ευρώ ως τέλος εισόδου στο Χώρο, ή όπως αλλιώς θέλει ονομαστεί το έσοδο αυτό, τα οποία έσοδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μισθοδοσία των εργαζομένων του φορέα, τη συντήρηση, αναβάθμιση και λειτουργία του Ιερού χώρου και για κοινωφελή έργα ή υπηρεσίες, στο τόπο μας.

Ένας φορέας, που θα αναγκάζει όλους τους επισκέπτες να μπαίνουν στην πόλη και το Καστράκι, ώστε να καταβάλλουν το τέλος των 3 ευρώ, αφού ο φορέας μπορεί να έχει τα σημεία καταβολής του τέλους εισόδου μέσα στην πόλη αλλά και στο Καστράκι, οπότε έστω και με την ολιγόωρη διαμονή των επισκεπτών στην πόλη και το Καστράκι, θα επωφελούνται όλοι οι επαγγελματίες μας.

Ένας φορέας, που με την ίδρυσή του, θα προκύψουν νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας που θα στελεχώσουν το φορέα για την εποπτεία του χώρου, που θα χτυπήσει εν μέρει την άγρα πελατών, αφού όλοι θα μπαίνουν αναγκαστικά στην πόλη και το Καστράκι οπότε θα κάνουν αγορές, καφέ κλπ, από καταστήματα της πόλης και του Καστρακίου.

Ένας φορέας, που θα γνωρίζει σε καθημερινή βάση, ποιοι μπαίνουν στο χώρο και εν τέλει σε πρόσωπα που προσβάλλουν καθ' οποιοδήποτε τρόπο την Ιερότητα του Χώρου, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος ή θα αποβάλλονται από το χώρο.

Ουσιαστικά, ο φορέας θα είναι μια μικρογραφία του καθεστώτος διοικητικής εποπτείας του Αγίου Όρους και σε πολύ πιο ήπια κατάσταση και αυτό γιατί τα Μετέωρα είναι το μικρό Άγιο Όρος της Ορθοδοξίας και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ο Ιερός Χώρος ή το Ιερό Πάρκο των Μετεώρων, απλά ως αρχαιολογικός χώρος ή τουριστικός χώρος ή χώρος περιπάτησης και αναρρίχησης, η οποία όμως αναρρίχηση ως ήπια δραστηριότητα προφανώς και πρέπει να συνεχιστεί.

Η θέσπιση ενός τέτοιου μέτρου, απαιτεί ανάλογη ρύθμιση του κυκλοφοριακού της πόλης μας, απαιτεί τη διαβούλευση όλων και το κυριότερο απαιτεί τη συναίνεση της Εκκλησίας και των Ιερών Μονών και δεν θα θίγει και δεν θα αγγίζει τις Ιερές Μονές και όποια άλλα σημεία του Ιερού Χώρου χρήζουν προστασίας, διότι πάνω από όλα υπερέχει η προστασία των Ιερών Μονών, η Ιερά Παράδοση της Ορθόδοξης Πίστης μας, απλά ο δικός μας φορέας και εμείς οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες, θα επωφεληθούμε οικονομικά, από όλη αυτήν τη διαδικασία

Πραγματικά ελπίζω και εύχομαι, ότι το Ιερό Πάρκο των Μετεώρων να είναι το πρώτο βήμα στη διαχείριση του Ιερού Χώρου των Μετεώρων, η τυχόν υιοθέτηση ενός τέτοιου ενδεικτικού μέτρου, με πρωτεύον κριτήριο την προστασία του Ιερού Χώρου, και με δευτερεύον κριτήριο το καλλίτερο οικονομικό όφελος (παράμετρα οφέλη) των κατοίκων, μπορεί να αλλάξει την Τουριστική Ιστορία και Οικονομία του τόπου για το καλό των κατοίκων της περιοχής και ταυτόχρονα να Προστατευθεί καλλίτερα η Ιερότητα του Χώρου των Μετεώρων.

Πιστεύω, ότι αξίζει να στρέψουμε τη σκέψη μας, σε ανάλογες ρυθμίσεις, πόσον μάλλον, που, σε ό,τι εμείς οι ίδιοι θα προτείνουμε, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την αρωγή της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ευχαριστώ

Βασίλειος Αγγέλης – Ενεργός Δημότης, Δικηγόρος

Σχετικά άρθρα:

Ανάπτυξη περιπατητικών και ποδηλατικών υποδομών στα Μετέωρα - Συνεργασία Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου [ΣΧΛ]



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια
Προσθήκη σχολίου
Trolly Trollerton (12/3/2022 6:38:02 μμ):

Τέλος εισόδου στην πολη; Ε ρε γλέντια. Εμεις προτείνουμε ο φορεας που θα ελέγχει τους προσβαλοντες τη θρησκευτικότητα του χώρου να ονομαστεί "ιερα εξεταση". Τι οχι;


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
1P914
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα










































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ