facebook  youtube  twitter  instagram 19/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Σιμορέλης Χρήστος: Ρύθμιση ανάσα για τους αγρότες

Δημοσιεύθηκε από: Σιμορέλης Χρήστος  10/05/2019 09:36:30
Σιμορέλης Χρήστος: Ρύθμιση ανάσα για τους αγρότες
Τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος εξόδου από την οικονομική κρίση. Όλο αυτό το διάστημα πάντα άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης αποτελούν η βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας και η στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών...

Συγκεκριμένα στη ρύθμιση ανάσα για 1,3 εκατομμύρια ασφαλισμένους (120 δόσεις) που έχει κατατεθεί στη Βουλή, από τους μεγάλους κερδισμένους είναι οι αγρότες. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι αγρότες θα ρυθμίζουν τις οφειλές τους από απλήρωτες εισφορές στον πρώην ΟΓΑ με κούρεμα του συνόλου των προσαυξήσεων στο 100% . Η βασική οφειλή ωστόσο δε θα επανυπολογίζεται τους καθώς σε κάποιες κλάσεις πριν το 2007 είχαν μικρότερες εισφορές από την ελάχιστη του νόμου Κατρούγκαλου. Έπειτα από τη διαγραφή των προσαυξήσεων, θα αποπληρώνουν τη βασική οφειλή σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ.

Επιπλέον, ειδικά για τους αγρότες, το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του ορίου οφειλών από τις 4.000 στις 6.000 ευρώ, με αποτέλεσμα περίπου 30.000 αγρότες να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν άμεσα με ευνοϊκούς όρους. Διάταξη ιδιαίτερα σημαντική καθώς αναμένεται να οδηγήσει χιλιάδες σήμερα «εγκλωβισμένους» στη συνταξιοδότηση.

Επιπρόσθετα για τους αγρότες, το προηγούμενο διάστημα, θεσπίστηκαν τρεις κατηγορίες αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα και για προστασία των επιδοτήσεων από κατασχέσεις. Το πραγματικό εισόδημα του αγρότη έχει έκπτωση φόρου (αφορολόγητο έως 9.950). Ταυτόχρονα οι αποζημιώσεις και το σύνολο των ενισχύσεων από τα αγροτικά προγράμματα του Πυλώνα ΙΙ ΚΑΠ, είναι πλήρως αφορολόγητες. Ακόμη ισχύει αφορολόγητο 12.000 ευρώ για την Πράσινη ενίσχυση και τις Συνδεδεμένες καθώς και προστασία των ενισχύσεων του Πυλώνα Ι έως 7.500 ευρώ. Παράλληλα σημαντικές ρυθμίσεις αποτελούν η κατάργηση επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, καθώς και η κατάργηση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Ουσιαστικές ήταν και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, με τον αγρότη να απολαμβάνει πλέον τις ίδιες παροχές με τους άλλους ασφαλισμένους. Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών καταβάλλει την κατώτατη εισφορά, ενώ από 1/1/2019 ισχύει 33% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο της σύνταξής. Επίσης δεν έγινε καμία μείωση στις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ, σε αντίθεση με ό,τι είχε ψηφιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις όπου θα υπήρχε σταδιακή μείωση και μηδενισμός. Μάλιστα η επαναφορά της 13ης σύνταξης, μόνιμο μέτρο - που θα καταβληθεί εντός Μαΐου, θα δώσει ανάσα σχεδόν στο σύνολο των αγροτών.

Ακόμη γίνεται μια σπουδαία προσπάθεια αναβίωσης και ανάπτυξης του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος σε υγιείς βάσεις καθώς είναι κύριος μοχλός για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση των μικρομεσαίων. Τα συλλογικά εγχειρήματα στηρίζονται με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως και η ηλικιακή ανανέωση με 16.000 νέους (18-40 ετών) να εντάσσονται σε προγράμματα ενίσχυσης. Συγχρόνως γίνεται έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων, θεσπίστηκε η «Κάρτα Αγρότη» με εγγύηση τις επιδοτήσεις και η υποχρεωτική πληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων από τους εμπόρους μέσα σε 60 μέρες. Παράλληλα χρησιμοποιούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (δάνεια ΕΤΕΑΝ) για τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα που φτάνουν τα 915 εκατ. ευρώ ενώ δόθηκαν στοχευμένα σε προϊόντα που αντιμετώπισαν προβλήματα στην παραγωγή ενισχύσεις de minimis άνω των 70 εκατ. ευρώ. Συμπληρωματικά από 1 Μαΐου ισχύει ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ σε 36 δόσεις.

Στη μεταμνημονιακή εποχή διεκδικούμε ένα παραγωγικό μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης για την κοινωνία και τον παραγωγό με περιορισμό του κόστους παραγωγής και αύξηση της προστιθέμενης αξίας. Ενισχύουμε λοιπόν συνεχώς τη συμμετοχή του αγρότη, αναβαθμίζοντας το ρόλο του και προχωράμε μαζί για μια δίκαιη ανάπτυξη και στον τομέα της αγροτικής οικονομίας.

Σιμορέλης Χρήστος
Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
S1NPB
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα










































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ