facebook  youtube  twitter  instagram 25/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Σε εξωτερικό συνεργάτη ο εσωτερικός έλεγχος του Δήμου Μετεώρων, με 23.560 ¤ ~ Θα απαντά και σε ερωτήματα αιρετών

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  08/12/2022 10:27:19
Σε εξωτερικό συνεργάτη ο εσωτερικός έλεγχος του Δήμου Μετεώρων, με 23.560 ¤ ~ Θα απαντά και σε ερωτήματα αιρετών

Υποχρέωση σύστασης Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου
στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και βΆ βαθμού, προέβη σε συστάσεις με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση των υποχρεώσεων της χώρας, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η σύσταση Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού, όπου δεν υφίστανται, και η πλήρης λειτουργία όσων Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου έχουν ήδη συσταθεί με τους οικείους Οργανισμούς.

Έργο των υπηρεσιών αυτών είναι ενδεικτικά: ο προγραμματισμός ελέγχων επί των διαδικασιών που μεσολαβούν από την παραλαβή μέχρι την εκκαθάριση και την πληρωμή των υποχρεώσεων του φορέα και η συνδρομή, μέσω παρατηρήσεων, στη βελτίωση της οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου Μετεώρων με στόχο την εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και τη μη δημιουργία νέων.

Όπως έχει διατυπωθεί ρητά σε εκθέσεις Ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι Δήμοι και τα Νομικά Πρόσωπά τους (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) οφείλουν να υιοθετήσουν τις νομοθετικές διατάξεις περί σύστασης Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου, προκειμένου να εφαρμόσουν συστημικές και δομημένες μεθόδους και διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου μέσω της δημιουργίας δικλείδων ασφαλείας. 

Δε λειτουργεί Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου στο Δήμο Μετεώρων

Στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Μετεώρων, δεν έχει προβλεφθεί και δε λειτουργεί Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου ούτε διεύθυνση ή τμήμα ή γραφείο, με σχετικό αντικείμενο, ώστε να είναι σε θέση να διεκπεραιώσει την ως άνω υπηρεσία όπως ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία.

Σε εξωτερικό συνεργάτη

Μέχρι την πρόσληψη προσωπικού ειδικών προσόντων συναφούς γνωστικού αντικειμένου, εξειδίκευσης και εμπειρίας στο Δήμο Μετεώρων, κρίνεται αναγκαία η δαπάνη για την ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη.

Οι Εσωτερικοί Ελεγκτές παρέχουν στη Διοίκηση αξιόλογες πληροφορίες για τη λήψη αποφάσεων που διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία της. Ο Εσωτερικός Ελεγκτής, επιθεωρώντας το σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου, αξιολογεί τόσο τον αποτελεσματικό σχεδιασμό του συστήματος όσο και την αποτελεσματική λειτουργία του. Ο Εσωτερικός Ελεγκτής πρέπει να έχει διαρκή ετοιμότητα και ευαισθησία για την ανακάλυψη γεγονότων μέσα στο Δήμο Μετεώρων που χρειάζονται να αναφερθούν στα ανώτερα ιεραρχικά κλιμάκια.

Δεδομένων των ανωτέρω κρίνεται αναγκαία η ανάθεση της υπηρεσίας του εξειδικευμένου αντικειμένου του εσωτερικού ελέγχου για τα έτη 2021, 2022 και 2023 σε εξωτερικό οικονομικό φορέα (έως την 31η Δεκεμβρίου 2023), ο οποίος διαθέτει Πιστοποιημένο Εσωτερικό Ελεγκτή (ενταγμένος στο Μητρώο Εσωτερικών Ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών) με εμπειρία στο αντικείμενο, έτσι ώστε να μεταδώσει τη γνώση και την εμπειρία του στο Δήμο Μετεώρων και να είναι εφικτή η διεξαγωγή του εσωτερικού ελέγχου σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Εσωτερικού Ελέγχου (Πρότυπο 1210.Α1).

Διαδικασία - Σκοπός - Πόρισμα

Οι εν λόγω υπηρεσίες, εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου Μετεώρων και συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη εκπλήρωση των σκοπών του, αφού στοχεύουν προεχόντως στην πρόληψη ενδεχόμενων σφαλμάτων με αρνητικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο και στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας του, κάτι που αναμένεται να επιφέρει μεταξύ άλλων και σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Ο εσωτερικός έλεγχος είναι μια διαδικασία που συνίσταται σε επισκόπηση της διαχείρισης, όχι απευθείας των αποτελεσμάτων, αλλά των διαδικασιών και των μεθόδων που χρησιμοποιούνται, με σκοπό να εντοπιστούν λάθη και παραλείψεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα οικονομικά δεδομένα και την κοινωνική παροχή του Δήμου Μετεώρων.

Ο σύγχρονος ορισμός του εσωτερικού ελέγχου τον περιγράφει ως μια ανεξάρτητη, αντικειμενική δραστηριότητα διασφάλισης και παροχής συμβουλών, σχεδιασμένη για να προσθέσει αξία και να βελτιώσει τις λειτουργίες του κάθε Δήμου. Συγκεκριμένα, συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του Δήμου, υιοθετώντας μια συστηματική και πειθαρχημένη προσέγγιση για να εκτιμήσει και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών της διαχείρισης κινδύνων, των μέσων ελέγχου και της εταιρικής διακυβέρνησης.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, οι εργασίες του εσωτερικού ελέγχου για τα έτη 2021, 2022 και 2023 θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Για το έτος 2021:

- Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου για το έτος 2021 στο Δήμο Μετεώρων

Για το έτος 2022:

- Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου για το έτος 2022 στο Δήμο Μετεώρων
- Εγχειρίδιο πολιτικών, διαδικασιών και δικλείδων ασφαλείας στο Δήμο Μετεώρων
- Γνωμοδοτήσεις σε έγγραφα ερωτήματα του Δήμου Μετεώρων

Για το έτος 2023:

- Έκθεση Εσωτερικού Ελέγχου για το έτος 2023 στο Δήμο Μετεώρων
- Αναθεωρημένο εγχειρίδιο πολιτικών, διαδικασιών και δικλείδων ασφαλείας στο Δήμο Μετεώρων
- Γνωμοδοτήσεις σε έγγραφα ερωτήματα του Δήμου Μετεώρων

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα του διενεργούμενου εσωτερικού ελέγχου υποβάλλεται άμεσα στις αρχές (Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Υπουργείο Οικονομικών, Ελεγκτικό Συνέδριο), προς άσκηση των κατά νόμο συντονιστικών και εποπτικών τους αρμοδιοτήτων, καθώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μετεώρων.

Για την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών η αμοιβή του αναδόχου προϋπολογίζεται στο ποσό των 23.560 ¤ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%.

Γνωμοδοτήσεις σε έγγραφα ερωτήματα του Δήμου Μετεώρων

Στην ενότητα αυτή ο ανάδοχος (μέσω του Πιστοποιημένου Εσωτερικού Ελεγκτή) θα παρέχει έγγραφες γνωμοδοτήσεις, σε έγγραφα ερωτήματα από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών του Δήμου Μετεώρων καθώς και από τους αιρετούς (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι κ.λ.π.). Οι γνωμοδοτήσεις θα ακολουθούν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Ο ανάδοχος θα αναφέρει τα στοιχεία (αριθμ. πρωτοκόλλου, ημερομηνία, ερώτημα από προϊστάμενο ή αιρετό) των έγγραφων ερωτημάτων (εάν υπάρχουν) στη παρούσα ενότητα.


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
6D459
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα












































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ