facebook  youtube  twitter  instagram 19/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Σάκης Παπαδόπουλος: Θεσσαλικό Πανεπιστήμιο - Τρίκαλα

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  12/10/2018 17:56:41
Σάκης Παπαδόπουλος: Θεσσαλικό Πανεπιστήμιο - Τρίκαλα

Σχετικά με τη Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας κ. Κ.Γαβρόγλου με τους Βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ και τους Φορείς του Νομού Τρικάλων για τη νέα ακαδημαϊκή αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη συμβολή της στην σωστή ανάπτυξη της περιοχής

Τον Δεκέμβρη του 2017 συγκροτήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου 10μελής Επιτροπή για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στα ΤΕΙ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, με σκοπό τη προώθηση της μεταρρύθμισης στην Ανώτατη Παιδεία...

Μετά 6 συνεδριάσεις η Επιτροπή κατέληξε σε κείμενο το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Το κείμενο έκανε αναλυτική περιγραφή των στόχων και της αναγκαιότητας να συγκροτηθούν πανεπιστημιακές δομές και ερευνητικά κέντρα που δίνουν νέο δυναμισμό στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συμβάλλουν στην προαγωγή της έρευνας, της διδασκαλίας, της μάθησης, στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, στη παραγωγική ανασυγκρότηση και στο ολιστικό στρατηγικό σχέδιο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας.

Στα Τρίκαλα, κατόπιν πρόσκλησης της Δημοτικής Αρχής, πραγματοποιήσαμε την 17/3/2018 και 13/4/2018 ανοιχτές Συσκέψεις Φορέων για τη συζήτηση του κειμένου διαβούλευσης και την κατανομή των Σχολών και Τμημάτων. Την 24/4/2018 η Δημοτική Αρχή απέστειλε στον Υπουργό Παιδείας «Διατύπωση Πρότασης για την κατανομή Τμημάτων του Νέου Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στα Τρίκαλα».

Τα ζητήματα που τέθηκαν συζητήθηκαν με τον πρώην Υφυπουργό κ. Μπαξεβανάκη και στη συνέχεια με τον Υπουργό Παιδείας, τους Βουλευτές και τους Φορείς, στην αίθουσα του Δημαρχείου την 8/8/2018.

Ακολούθησε η ανακοίνωση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου, το οποίο για τα Τρίκαλα περιλαμβάνει:

- Τη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Διαιτολογίας με 2 Τμήματα
- Το Ινστιτούτο Κινησιολογίας
- 3 Διετή Προγράμματα
     α) Οδηγών Βουνού και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού
     β) Τεχνικών Πληροφορικής
     γ) Οινοποιϊας και Ζυθοποιίας

Στο πλαίσιο του διαλόγου για το σχέδιο νόμου, τις συνέργειες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη νέα ακαδημαϊκή αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, συναντήθηκε την 10/10.2018 με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργού: «κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν προτάσεις για την ίδρυση ενός αγγλόφωνου Τμήματος Διεθνών Αθλητικών Σπουδών και ενός Ινστιτούτου Φαρμακευτικών Φυτών, επιπλέον του Ινστιτούτου Κινησιολογίας, η ίδρυση του οποίου έχει ήδη προβλεφθεί στο σχέδιο νόμου.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση αναρριχητικής πίστας στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ενώ οι βουλευτές παρουσίασαν πρόταση για την ίδρυση τμήματος Φαρμακευτικής την οποία ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα θέσει υπόψιν των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκειμένου να εξετασθεί στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προγραμματισμού του Ιδρύματος.

Τέλος, έγινε αναφορά σε πρόταση του Δήμου Τρικκαίων για το αίτημα σχετικά με τον υπερυπολογιστή και συμφωνήθηκε το θέμα να συζητηθεί λεπτομερώς σε συνάντηση του Υπουργού με τον Δήμαρχο της πόλης».

Οι προθέσεις του Υπουργού, μαζί με την απόφασή του να χρηματοδοτηθεί η ανέγερση Φοιτητικής Εστίας στα Τρίκαλα και τη δημιουργία δομής που θα διασυνδέει τη περιοχή μας με το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας, θα ανακοινώνονταν τις επόμενες ημέρες και στην αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής Τρικάλων και στην αντίστοιχη της Αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ανεξάρτητα από την ατυχή έκβαση της συνάντησης του Υπουργού με τους Φορείς του Νομού την 12/10/2018, το ουσιαστικό ζήτημα είναι:

Πώς κρίνονται από τους πολίτες και τους αιρετούς εκπρόσωπους των Αυτοδιοικητικών Οργάνων και των Συλλογικοτήτων του Νομού, οι ανακοινώσεις του Υπουργού για τη νέα κατανομή των Σχολών - Τμημάτων - Ινστιτούτων - Διετών Προγραμμάτων στη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας;

Δεν είναι φανερή η αναβάθμιση του Νομού -έναντι της προηγούμενης κατάστασης- στην νέα κατανομή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, με
- 2 νέα Τμήματα
- 2 Ινστιτούτα
- 3 Διετή Προγράμματα
- Πίστα Αναρριχήσεων
- Αγροδιατροφική Δομή
- Προοπτική δημιουργίας Φαρμακευτικού Τμήματος
- πολύ περισσότερους φοιτητές και πανεπιστημιακούς δασκάλους
- Φοιτητική Εστία;

Προφανώς η νέα αρχιτεκτονική θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Κατά την γνώμη μου, θα μπορούσε να διαχωριστεί η Σχολή Επιστημών Υγείας από την Ιατρική Σχολή της Λάρισας  που θα έχει και Τμήματα Νοσηλευτικής - Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, καθώς και Ολοκληρωμένο Καινοτόμο Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας Καρκίνου με εθνική και διεθνή αναφορά.

Η Σχολή Επιστημών Υγείας θα μπορούσε να έχει έδρα τα Τρίκαλα, να ενοποιηθεί με την Σχολή Φυσικής Αγωγής - Διαιτολογίας με Τμήματα Κτηνιατρικής - Επιστήμης Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας στη Καρδίτσα - Τμήμα Φυσικοθεραπείας και Πανεπιστημιακό Κέντρο Αποκατάστασης - Ευεξίας στη Λαμία, Φαρμακευτικό Τμήμα και Ινστιτούτο Φαρμακευτικών - Αρωματικών Φυτών και Βοτάνων στα Τρίκαλα (πατρίδα του Ασκληπιού, θεράποντα γιατρού με βότανα της περιοχής ).

Θα μπορούσε ακόμη να υπάρχει στα Τρίκαλα Ινστιτούτο Ευφυών Συστημάτων Παραγωγής - Πόλεων, Ινστιτούτο Ψηφιακού Πολιτισμού - Ρομποτικής και Τεχνολογιών Επικοινωνίας - Εκπαίδευσης.

Όμως και με την προτεινόμενη από τον Υπουργό Παιδείας αρχιτεκτονική, το σχέδιο είναι πάρα πολύ καλό και θα συναντά την αντίθεση μόνον εκείνων που εναντιώνονται στη προωθητική μεταρρύθμιση της Ανώτατης Παιδείας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

(κάποιες σκέψεις επειδή αδυνατώ να παρευρεθώ στη σχετική συνέντευξη τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ την 13/10/18)



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
7G561
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα










































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ