facebook  youtube  twitter  instagram 28/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Σάκης Παπαδόπουλος: Πολύ ευπρόσδεκτες οι δωρεές που ενισχύουν και αναβαθμίζουν τις δυνατότητες του ΕΣΥ

Δημοσιεύθηκε από: Σάκης Παπαδόπουλος  28/01/2020 14:55:16
Σάκης Παπαδόπουλος: Πολύ ευπρόσδεκτες οι δωρεές που ενισχύουν και αναβαθμίζουν τις δυνατότητες του ΕΣΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΝΙΑΡΧΟΣ» ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ

Ευτυχώς που υπάρχουν ιδρύματα που συνειδητοποιούν την ανάγκη μιας διαφορετικής ποιότητας σχέση σύμπραξης ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και το Ε.Σ.Υ....

Οι δωρεές που αποφάσισαν να κάνουν το Ίδρυμα «Νιάρχος», το «Ωνάσειο», το Ίδρυμα «Βαρδινογιάννη», ακόμα και η Ένωση Εφοπλιστών, είναι στη λογική της ενίσχυσης και της στήριξης του Ε.Σ.Υ. Εκεί που πραγματικά διαπιστώνονται ανάγκες τις οποίες θέλουν να υπηρετήσουν οι δωρεές. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, εκεί δηλαδή που οι ιδιώτες βλέπουν αφαίμαξη πόρων του ΕΟΠΥΥ, του Ε.Σ.Υ. Γιατί η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα εκεί στοχεύει.

Όλα αυτά που συζητάμε σήμερα: για τη βοήθεια σε διάφορα νοσοκομεία, για τις αεροδιακομιδές, για τη δυνατότητα να ενισχυθούν προγράμματα τα οποία είναι πολύτιμα και για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και για το τραύμα. Αυτά είναι ζητήματα που αφορούν σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη στήριξη και την ποιοτική αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ.

Αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται μια πολιτική όπως αυτή που εφαρμόζεται σήμερα και που έχει καθηλώσει τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνει χρηματοδοτικά στο Ε.Σ.Υ.

Ας δούμε λόγο, αγαπητέ κ. Υπουργέ τι κάνετε με το ΕΣΥ, με τη στήριξή του στον προϋπολογισμό του 2020. Είχαμε διαπιστώσει ότι μετά την απομάκρυνση της Ελλάδας από την ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών βρισκόμαστε σε μία πορεία παρακολούθησης του τι γίνεται στον ευρωπαϊκό χώρο, με το μέσο όρο χρηματοδοτήσεων που ανέρχεται κοντά στο 7%. Την ίδια περίοδο κατά την οποία εσείς καθηλώνετε τις δαπάνες.

Η επίμονη ερώτηση είναι τι ακριβώς κάνετε σε τμήματα που κλείνουν, σε νοσοκομεία που αδυνατούν που αδυνατούν να υλοποιήσουν ακόμα και προγράμματα εφημεριών. Αντίστοιχα τέτοια προβλήματα προέκυψαν πολλά, αυτή την περίοδο, όπως π.χ. το πρόβλημα με τα φάρμακα. Προβλήματα τέτοιου είδους τα οποία δεν μπορούν να παίρνουν αόριστες απαντήσεις από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ο τρόπος της παρέμβασης σε μια σειρά προβλήματα πρέπει να εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα παρεμβάσεων στο ΕΣΥ που δεν μπορεί να αρκείται στις δωρεές.

Ευπρόσδεκτες οι δωρεές. Θεωρούμε όμως ότι έχετε μια υποχρέωση απέναντι στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών αλλά και σε αυτούς που έρχονται ως επισκέπτες στη χώρα και στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν εδώ, για ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρεμβάσεων στα ζητήματα της υγείας.

Τα θέματα που αναδεικνύονται τώρα, με τις επιδημίες. Σας καλύπτει η ενημέρωση των πολιτών γύρω από τα προληπτικά μέτρα;

Σας καλύπτει η σχέση που έχετε ή που δεν έχετε με τις ΤΟΜΥ και τους οικογενειακούς γιατρούς;

Είστε μια κυβέρνηση η οποία εξάντλησε το πρώτο εξάμηνο μόνο με ανακοινώσεις προθέσεων. Στο επίπεδο της πραγματικής πολιτικής δεν έχουμε δείγματα γραφής ότι κάπου πιάνει τόπο αυτή σας η παρέμβαση. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ακυρώσατε για το 2019 μια προκήρυξη 2.500 θέσεων εκ των οποίων οι 1000 αφορούσαν γιατρούς που προορίζονταν για τα υποστελεχωμένα τμήματα σε όλες τις μονάδες υγείας. Το ίδιο ισχύει και για άλλες 1500 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού οι οποίες ήταν εξίσου απαραίτητες.

Δε φτάνει μόνο να διαπιστώνουμε τις ανάγκες και τις ελλείψεις των δομών υγείας. Χρειάζεται και το απαραίτητο προσωπικό.

Εμείς είχαμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα προσλήψεων με ορίζοντα τετραετίας στο επίπεδο των 10.000 θέσεων το οποίο δε βλέπουμε εσείς να ακολουθείτε.

Λέμε λοιπόν: πολύ ευπρόσδεκτες οι δωρεές που ενισχύουν και αναβαθμίζουν τις δυνατότητες του ΕΣΥ. Με ένα τέτοιο περιεχόμενο θέλουμε την πραγματική σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα με το ΕΣΥ.

Παράλληλα όμως χρειάζονται όλες εκείνες οι ενέργειες που θα συμβάλλουν στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του ΕΣΥ.

Σας ευχαριστώ.



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
48347
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ