facebook  youtube  twitter  instagram 29/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Σάκης Παπαδόπουλος: Η κυβέρνηση προωθεί σκληρά νεοφιλελεύθερη αντεργατική νομοθεσία όταν η Ευρώπη συζητά το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την αξιοπρεπή εργασία

Δημοσιεύθηκε από: Σάκης Παπαδόπουλος  17/06/2021 09:42:06
Σάκης Παπαδόπουλος: Η κυβέρνηση προωθεί σκληρά νεοφιλελεύθερη αντεργατική νομοθεσία όταν η Ευρώπη συζητά το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την αξιοπρεπή εργασία

(ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής την 15/6/2021)

Την 9 Μαΐου άρχισαν, όπως είναι γνωστό, οι διεργασίες της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης...

Η Ενωμένη Ευρώπη, μετά το σοκ της πανδημίας και τους κραδασμούς της οικονομικής και κλιματικής κρίσης, συζητά πολύ σοβαρά ζητήματα. Κυρίαρχα είναι αυτά που αφορούν:

• το κοινωνικό κράτος της νέας εποχής

• το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διέπει τη δημιουργική απασχόληση και θα ενσωματώνει νέες δεξιότητες, νέα επιτεύγματα της επιστημονικής γνώσης και της τεχνητής νοημοσύνης

• το νέο Σύμφωνο Συνοχής, Αλληλεγγύης, Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Συμμετοχικής Δημοκρατίας, Πράσινης Μετάβασης, Ποιότητας Ζωής... που θα αντικαταστήσει το Νεοφιλελεύθερο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας.

Όταν οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη θα προτείνουν το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την αξιοπρεπή - καλά αμειβόμενη εργασία, η Κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί ένα σκληρά νεοφιλελεύθερο αντεργατικό νομοσχέδιο που κύρια επιδίωξή του είναι η αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ατομικές, η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων προς όφελος των κεφαλαιοκρατών.

Ποιοι, εκτός από τους ακραία μονεταριστές, θα συμφωνήσουν στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης με την επιλογή της ΝΔ για διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ατομικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων με τους εργοδότες και για ουσιαστική κατάργηση του 8ώρου που αποτελεί εμβληματικό επίτευγμα του εργασιακού πολιτισμού μετά από αιματηρούς αγώνες;

Ήδη στη Φινλανδία αποφασίζουν για μείωση των ωρών εργασίας στις 6 και για 4ήμερο εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, ενώ στην Ισπανία η Κυβέρνηση Σάντσεθ με Υπουργό Εργασίας την Γιολάντα Ντίαθ παίρνει μέτρα στήριξης των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, βελτίωσης των εργασιακών σχέσεων και αύξησε ήδη τον κατώτερο βασικό μισθό στα 950 ευρώ.

Αν η Κυβέρνηση περιορίζονταν στις ρυθμίσεις για τη τηλεργασία, την άδεια πατρότητας, την εξομοίωση εργάτη - υπαλλήλου, τη κύρωση των συμβάσεων για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, τη ψηφιακή κάρτα εργασίας, την εξάλειψη της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συλλογικές συμβάσεις (όπως έγινε με τους ηλεκτρολόγους, τους ξενοδοχοϋπάλληλους ή στην ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ), θα έβρισκε και συμφωνίες στη νομοθέτησή της.

Στην ΟΕΝΓΕ συζητούσαμε για κλαδική σύμβαση που θα εφάρμοζε τις Κοινοτικές Οδηγίες για το 48ωρο - ως ανώτερο όριο εβδομαδιαίας απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ περιλαμβανομένων και των εφημεριών τους -, με προϋποθέσεις που απαιτούσαν και γενναία αύξηση αποδοχών και μαζικές προσλήψεις λειτουργών του ΕΣΥ.

Τέτοια διευθέτηση του ανώτερου ορίου εβδομαδιαίας απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών έγινε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες μετανάστευσαν πάρα πολλοί νέοι Έλληνες γιατροί.

Στη Βρετανία όμως η διευθέτηση του ανώτερου ορίου γίνεται με ατομικές συμβάσεις γιατρών που δελεάζονται για εφημερίες ακόμη και ενός Σαββατοκύριακου. Η Ελλάδα ζήτησε μεταβατικό διάστημα προσαρμογής για να μην υποστεί κυρώσεις. Στα σημερινά δεδομένα των κενών σε κρίσιμες ειδικότητες - στα Νησιά - στα Κέντρα Υγείας - στα Περιφερειακά Ιατρεία - στα υποστελεχωμένα Τμήματα Νοσοκομείων - οι ανάγκες μόνιμων προσλήψεων γιατρών του ΕΣΥ για την εφαρμογή του 48ώρου και τη ποιοτική κάλυψη των εφημεριών, υπολογίζονται γύρω στις 5000.

Επειδή όμως η παρούσα Κυβέρνηση της ΝΔ δεν θέλει ούτε αυξήσεις αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ ούτε μαζικές μόνιμες προσλήψεις, ζήτησε νέα 2ετή αναστολή του ανώτερου ορίου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, χωρίς να κάνει κανένα σχεδιασμό για τις προϋποθέσεις.

Η Κυβέρνηση επιλέγει να κλιμακώσει τις νομοθετικές προκλήσεις που άρχισε με το γαλάζιο πελατειακό κράτος, με τις εισαγωγικές εξετάσεις που αφήνουν 25.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ, με την αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια και την υποτίμηση της θηριωδίας του κοινού εγκλήματος, με τα ιδιωτικά κολλέγια, τον πτωχευτικό κώδικα, την άρση προστασίας της 1ης κατοικίας, τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές, την αντιδημοκρατική εκλογή Οργάνων Αυτοδιοίκησης...

Στη πραγματικότητα, αυτό που κάνει η Κυβέρνηση με τις επιλογές της, είναι να διαμορφώνει τις προγραμματικές συγκλίσεις της εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης.

Έχουν ήδη εμφανιστεί οι αντιθέσεις όλων των προοδευτικών Κομμάτων στη κεφαλαιοκρατική επανεκκίνηση της οικονομίας, στην εκτόξευση των ανισοτήτων, στην απογείωση της εκμετάλλευσης, στη νομιμοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας με το απαράδεχτο επιχείρημα "κοιτάζουμε στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας".

Έχουν ήδη εκφραστεί οι αντιθέσεις με την απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση που θα αμείβεται με ρεπό, με την πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου, τη μαύρη ανασφάλιστη φτηνή εργασία, την ενοικίαση εργαζομένων, την ασυδοσία απολύσεων, τη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και της επαναπρόσληψης εργαζομένων που δικαιώνονται δικαστικά, με τη καθήλωση του κατώτερου μισθού για άλλα 2 χρόνια, με τη μείωση αποδοχών και του κόστους εργασίας για τους εργοδότες, με την αύξηση των νόμιμων υπερωριών, με την αλλοίωση του ρόλου του ΣΕΠΕ, με την υπονόμευση του συνδικαλισμού και των απεργιών.

Έχουν εμφανιστεί και οι προγραμματικές συγκλίσεις για τη καλοπληρωμένη ποιοτική εργασία, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας με επεκτασιμότητα, για πολλές νέες θέσεις εργασίας με προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης, για τολμηρή αύξηση των προσλήψεων στο κοινωνικό κράτος, για το νέο - ποιοτικό - ολοκληρωμένο ΕΣΥ, για τη πράσινη μετάβαση και τον κλιματικό νόμο, για τη προστασία της 1ης λαϊκής κατοικίας, τη κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα, την αντιμετώπιση του τεράστιου ιδιωτικού χρέους, για την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και τις αρμοδιότητές της, για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας...

Εξαιρετικά σημαντική είναι η δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι και να ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της ΝΔ, θα ακυρωθεί από μια Κυβέρνηση εναλλακτικής προοδευτικής λύσης που θα αξιοποιήσει και τη δυναμική των αγώνων του εργατικού κινήματος.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
4X337
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ