facebook  youtube  twitter  instagram 19/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Πρωτοφανές: Η Σαουδική Αραβία έχει έλλειμμα και επιβάλλει λιτότητα στους πολίτες

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  29/12/2015 18:34:39
Πρωτοφανές: Η Σαουδική Αραβία έχει έλλειμμα και επιβάλλει λιτότητα στους πολίτες
Τα 30 εκατομμύρια κάτοικοι του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας θα νιώσουν στο πετσί τους το 2016 τις συνέπειες από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Το σαουδαραβικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον προϋπολογισμό του 2016,...

 αναφέροντας ότι για τρίτη συνεχή χρονιά θα είναι αρνητικός. Το έλλειμμα υπολογίζεται στα 87 δισ. δολάρια, ήτοι 11% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στο κόκκινο και τα κρατικά ταμεία «πληρώνουν» την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Το πετρέλαιο κόστιζε 115 δολάρια το βαρέλι το 2014 και σήμερα έχει χάσει το 68% της αξίας του. Ο «μαύρος χρυσός» εκπροσωπεί το 90% των εσόδων της Σαουδικής Αραβίας και η πτώση δείχνει τρομακτική για μια χώρα συνηθισμένη να συσσωρεύει εκατομμύρια.

Η χώρα δημιούργησε ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται σε ένα εξαιρετικά γεναιόδωρο κράτος, το οποίο εγγυάται την κοινωνική σταθερότητα και έναν πληθωρικό δημόσιο τομέα, προσφέροντας αφειδώς εργασία στους πολίτες. «Σχεδόν όλοι οι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας εργάζονται με κάποιο τρόπο στο δημόσιο», γράφει η αναφορά της BNP Paribas στις 25 Νοεμβρίου 2015.

Ως σήμερα η Σαουδική Αραβία δεν είχε κανένα πρόβλημα να χρηματοδοτεί έναν τόσο σπάταλο δημόσιο τομέα, όσο το βαρέλι πετρελαίου παρέμενε στα 110 δολάρια. Τα πλεονάσματα της Σαουδικής Αραβίας στις καλές εποχές ήταν εξοργιστικά και ανέρχονταν σε πολλά δισ. δολάρια. Η κατάρρευση του 2015 ήρθε απότομα. Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015 η τιμή για το βαρέλι πετρελαίου ήταν 53,80 δολάρια.

Σίγουρα, η Σαουδική Αραβία αποθησαύρισε πολλά δισ. τα περασμένα χρόνια. «Οχι» απαντούν με μια φωνή οι διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι τεράστια ποσά διατέθηκαν για τον δημόσιο τομέα. Το 2013 τα έσοδα της χώρας ήταν 400 δισ., ενώ σήμερα είναι μόνο 286 δισ. δολάρια.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός εξόδων, τότε όλες οι οικονομίες της χώρας θα εξανεμιστούν σε 5 χρόνια το αργότερο. Το Ταμείο συστήνει μάλιστα στη Σαουδική Αραβία να αρχίσει να κάνει οικονομίες και να επιβληθεί κάποιο είδος λιτότητας. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τις γενναιόδωρες κρατικές επιδοτήσεις για το νερό, το ρεύμα και τη βενζίνη (ως σήμερα τα νοικοκυριά πλήρωναν ελάχιστα για αυτά τα αγαθά).

Το πρώτο μέτρο λιτότητας είναι ότι το λίτρο βενζίνης, το οποίο σήμερα στοιχίζει στους πολίτες της χώρας 0,15 ευρώ, θα αυξηθεί κατά 40%. Απίστευτη είδηση για τους κατοίκους, τη στιγμή που το πετρέλαιο πέφτει! Επίσης, το κράτος, το οποίο ελέγχει σχεδόν όλη την οικονομία, κάνει λόγο για πρώτη φορά για ιδιωτικοποιήσεις, αρχής γενομένης από την πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον αύξηση φόρων και επιβολή ΦΠΑ.

Αν η τιμή του πετρελαίου διατηρηθεί στα ίδια χαμηλά επίπεδα και κατά τους επόμενους μήνες, όπως προβλέπουν οι περισσότεροι ειδικοί, τότε μια πραγματική οικονομική επανάσταση βρίσκεται προ των πυλών στη χώρα του «μαύρου χρυσού». iefimerida.gr



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
KWGIS
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα










































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ