facebook  youtube  twitter  instagram 28/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Πώς δεν θα "κολλάτε" τις ιώσεις μεταξύ σας

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  16/10/2016 19:50:24
Πώς δεν θα "κολλάτε" τις ιώσεις μεταξύ σας
«Δεν σε φιλώ γιατί να μην σε κολλήσω» ακούμε από φίλους και συγγενείς στις συναντήσεις του χειμώνα. Ο βασικότερος τρόπος μετάδοσης των ιών και των μικροβίων δεν είναι το φιλί, αλλά τα χέρια...

Υγιεινολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιο εύκολο να «αρπάξει» κανείς ένα κρύωμα, μία ίωση ακόμη κι ένα μικρόβιο, όπως ο σταφυλόκοκκος, στη διάρκεια μιας χειραψίας με ένα άτομο, παρά φιλώντας το. Συμπεραίνουν μάλιστα, ότι η καλή υγιεινή των χεριών θα μπορούσε, μακροπρόθεσμα, να οδηγήσει σε μείωση της χορήγησης αντιβιοτικών και σε περιορισμό των ανθεκτικών στελεχών πολλών μικροβίων.

Το κύριο ρεζερβουάρ παθογόνων μικροβίων είναι τα χέρια μας, όχι το στόμα μας. Είναι επομένως πιο εύκολο να νοσήσει κανείς έπειτα από μια χειραψία, παρά από ένα φιλί. Τα περισσότερα νοσήματα μεταδίδονται με τα χέρια μας, είτε μολύνοντας με τα χέρια την τροφή μας, είτε πιάνοντας τη μύτη ή το στόμα μας. Τα μάτια, το στόμα και η μύτη μας, αποτελούν «ανοικτές πύλες» για τα μικρόβια. Όταν, μετά από μια χειραψία με ένα άτομο που νοσεί, βάλουμε τα χέρια μας στα μάτια ή στο στόμα μας, πραγματοποιούμε άμεσο ενοφθαλμισμό των ιών στους βλεννογόνους, κάτι που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο...κρεβάτι.

Η αλυσίδα της μετάδοσης σπάει μόνο με το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Η απολύμανση των χεριών είναι ο πρώτος παράγοντας πρόληψης των λοιμώξεων. Ας δούμε όμως τα μέτρα προστασίας που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να παραμείνουμε «αλώβητοι» το φετινό χειμώνα.

1. Φροντίστε την καλή φυσική κατάσταση του οργανισμού σας. Είναι η βάση από την οποία πρέπει να ξεκινήσει κανείς. Ακολουθήστε έναν τρόπο ζωής με καλή διατροφή, ξεκούραση, αποφυγή των καταχρήσεων, του αλκοόλ, του καπνίσματος και των γλυκισμάτων. Όσο πιο καλή είναι η κατάσταση της υγείας σας, τόσο πιο άτρωτος θα είναι ο οργανισμός σας στα μικρόβια.

2. Αερίστε καλά τους χώρους διαβίωσης και εργασίας σας. Ο καλός αερισμός θεωρείται ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους «εξολόθρευσης» των μικροβίων. Ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους το χειμώνα, ευνοεί τη μετάδοση των ιών. Οι ιοί μεταδίδονται από άτομο σε άτομο, συνήθως με τον αιωρισμό στον αέρα μολυσμένων από αυτούς σταγονιδίων, που αποβάλλονται από το νοσούντα με την ομιλία, με το βήχα και -κυρίως- το φτέρνισμα.

3. Ντυθείτε σωστά. Οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά πρέπει να είναι έτσι ντυμένοι ώστε να μην ζεσταίνονται (να μην ιδρώνουν), αλλά ούτε και να κρυώνουν.

4. Η καλή υγιεινή του σώματος και η συχνή εναλλαγή ρούχων και εσωρούχων είναι επίσης σημαντική.

5. Αποφύγετε το στρες. Το αυξημένο στρες επιδρά αρνητικά στην άμυνα του οργανισμού.
Αν, βέβαια, δεν κάνετε όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αρρωστήσετε. Το 25% όσων μολύνονται από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος, δεν νοσεί, κάτι που παραμένει ένα από τα πιο δυσεπίλυτα «μυστήρια» της επιστήμης.

Για να μην κολλήσει τους άλλους, ο ήδη πάσχων οφείλει:

• Να καλύπτει τη μύτη και το στόμα με χαρτομάντιλα όταν βήχει ή φταρνίζεται.
• Να αποφεύγει κλειστούς χώρους και χώρους με έντονο συνωστισμό.
• Να αποφεύγει να αγγίζει τη μύτη και το στόμα με τα χέρια του. Να πλένει καλά τα χέρια του, αν έλθουν σε επαφή με εκκρίσεις.
• Να πλένει έτσι κι αλλιώς τα χέρια του, πριν έλθει σε επαφή με άλλα άτομα.
• Να φροντίζει τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα να πετάγονται έγκαιρα σε δοχεία απορριμμάτων.
• Να ενημερώνει το γιατρό του για τα συμπτώματα και να ζητά συμβουλές για τους τρόπους πρόληψης της διασποράς της λοίμωξης.

stogiatro.gr



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
5B448
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ