facebook  youtube  twitter  instagram 6/12/2023

chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 
ΠΟΛΥΖΩΕΙΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΙΑΒΑΣ: Ένας χρόνος λειτουργίας, ένας χρόνος πνευματικής δράσης

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  01/09/2023 10:15:57
ΠΟΛΥΖΩΕΙΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΙΑΒΑΣ: Ένας χρόνος λειτουργίας, ένας χρόνος πνευματικής δράσης

Η πρώτη Ενοριακή Βιβλιοθήκη στη Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, η οποία μάλιστα λειτουργεί και ως δανειστική, δημιουργήθηκε και εγκαινιάστηκε πριν ένα χρόνο, στις 27 Αυγούστου 2022, στο χωριό μας για να καλύψει τις ανάγκες του βιβλιόφιλου κοινού στην Κοινότητα της Διάβας και όχι μόνο. 

Η ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, η διάδοση της γνώσης, η προώθηση της αξίας του βιβλίου για τον άνθρωπο, η ποιοτική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των αναγνωστών ενηλίκων, εφήβων και μικρών παιδιών, η πνευματική καλλιέργεια και αφύπνιση, η ψυχαγωγία, η παιδεία και η μόρφωση είναι οι στόχοι που θέσαμε κατά τη δημιουργία της κι αυτούς υπηρετούμε και  θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε.

Ήδη, αν και βρίσκεται μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, αριθμεί έναν σημαντικό αριθμό μελών και τίτλων, ενώ έχει ως στόχο να συστήσει το πλούσιο υλικό της και σε αναγνώστες στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής της  διοργανώθηκαν πολιτιστικά δρώμενα με παρουσιάσεις βιβλίων από τους ίδιους τους συγγραφείς, αναγνώσεις και αφηγήσεις παραμυθιών, αλλά και πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες προώθησης και ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας.

Σήμερα αριθμεί περίπου 100 μέλη (ενήλικες και παιδιά), και περί τους 1.500 τίτλους βιβλίων και άλλους 400-500 στο παιδικό της τμήμα, ενώ στη λειτουργία της, που καθιερώθηκε πλέον κάθε Κυριακή, μετά τη Θεία Λειτουργία, οι αναγνώστες δανείζονται αρκετά βιβλία, στην πλειονότητά τους παιδική λογοτεχνία, σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, πεζογραφήματα και διηγήματα, αλλά και επιστημονικά βιβλία, που βοηθούν φοιτητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές στην επιστημονική τους έρευνα. 

Η Πολυζώειος Ενοριακή Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε  με πρωτοβουλία του Εφημέριου μας π. Ηρακλή Φίλιου για όλους και είναι ανοιχτή σε όλους.  

Έναν χρόνο τώρα, μέσα από την επιτυχημένη λειτουργία της, φαίνεται έκδηλα η ανάγκη για το βιβλίο στην περιοχή μας. Φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι κάτοικοι της περιοχής αγκάλιασαν τη Βιβλιοθήκη αυτό το χρονικό διάστημα, διότι «η γνώση είναι δύναμη» και «η μόρφωση είναι η μόνη λύση για κάθε πρόβλημα». 

Η αυξητική δυναμική που σημειώνεται στην εγγραφή νέων μελών και οι δωρεές βιβλίων, που καθιστούν το υλικό της αξιόλογο, αποτελούν ελπιδοφόρες βάσεις για το μέλλον της.

Στις 27 Αυγούστου του 2023, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τα εγκαίνια και την έναρξη λειτουργίας της. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη δεκάδες αναγνώστες, τόσο για να δουν τους χώρους και το ενδιαφέρον υλικό της, όσο και για να αξιοποιήσουν τα βιβλία της. 

Καταγράφηκαν οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών, αλλά και ενδιαφέρουσες δράσεις σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και συγγραφείς. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αρκετοί ήταν και οι εκπρόσωποι από τον πνευματικό, πολιτικό, και πολιτιστικό κόσμο της περιοχής μας και όχι μόνο, οι οποίοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους, συγκρίνοντας τη Βιβλιοθήκη με άλλες βιβλιοθήκες, τόσο από πλευράς περιεχομένου συλλογής και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και από πλευράς δράσεων και εκδηλώσεων.

Οι ηλικίες των μελών ποικίλλουν: Παιδιά προσχολικής ηλικίας, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Φοιτητές, Μελετητές, Ερευνητές, νέοι αλλά και άνθρωποι Τρίτης Ηλικίας, οι οποίοι καταφεύγουν στο βιβλίο για να περάσουν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά και για να εμπνευσθούν και να ασκηθούν με όλο αυτόν τον πλούτο που διαθέτει η Βιβλιοθήκη μας. 

Οι αναγνώστες μας ξεκινούν από την ηλικία των 5 χρόνων και φτάνουν μέχρι τα 85 και στους κόλπους της αποκτούν γνώση, περισσότερη σοφία, πνευματική ικανοποίηση, χαρά, ηρεμία, ελπίδα…

Σημειώνεται ότι η Συλλογή μας εμπλουτίζεται συνεχώς με νέους τίτλους βιβλίων χάρη στη δωρεά αξιόλογων και σπάνιων βιβλίων από συγχωριανούς μας αλλά και από Καλαμπακιώτες και Τρικαλινούς.

Όσοι επιθυμούν μπορούν με την κάρτα μέλους που αποκτούν, να δανειστούν βιβλία. Η Συλλογή της Βιβλιοθήκη είναι πλήρως καταλογογραφημένη, ταξινομημένη και μηχανογραφημένη, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αναζήτησης των βιβλίων που διαθέτει.

Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας και σας περιμένουμε για να συνεχίσουμε τα λογοτεχνικά μας ταξίδια και τις πνευματικές μας διαδρομές πάντα με οδηγό ένα βιβλίο.

Διότι, μια βιβλιοθήκη μπορεί να γίνει τόπος κοινωνικής συνάντησης και δράσης, τόπος συνεργασίας και επαφής, τόπος δημιουργίας και σύνθεσης!

Έφη Δούλη
Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος, Msc
Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
Q1LN9
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 

booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα
 


  © 2012-2023 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ