facebook  youtube  twitter  instagram 19/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Πιαστήκαμε στα ...πράσα - Bonus συνταγή για πρασόπιτα με κιμά

Δημοσιεύθηκε από: Συνεργάτης Ρ. Ο.  02/10/2016 21:46:37
Πιαστήκαμε στα ...πράσα - Bonus συνταγή για πρασόπιτα με κιμά
Με γλυκιά γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά, το πράσο είναι σημαντικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά και συστατικό που δίνει ιδιαίτερη γεύση στα πιάτα μας...

Ήξερες ότι;

Έχει καταγωγή από τη Μέση Ανατολή και χώρες της ανατολικής Μεσογείου -έχουν βρεθεί τοιχογραφίες με αυτά στην Αίγυπτο που χρονολογούνται από το 2000 π.Χ. - και έγινε ευρέως γνωστό στην Ευρώπη χάρη στους Ρωμαίους. Μάλιστα, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον Νέρωνα που το απολάμβανε μαγειρεμένο σε σούπα με σκοπό να διατηρεί τη… φωνή του!

Στην αρχαία Ελλάδα προσδιόριζε τη φυτοκομία, απόδειξη ότι στον Όμηρο συναντάμε τον όρο «πρασιά». Ο Ιπποκράτης διατεινόταν ότι είχε ευεργετικές ιδιότητες ενάντια στο κρυολόγημα και το βήχα, ενώ οι σκλάβοι της Αιγύπτου το έτρωγαν για να έχουν δύναμη και αντοχή στο χτίσιμο των πυραμίδων. Στο Βυζάντιο ήταν πρωταγωνιστής σε πολλά και παράξενα πιάτα, κυρίως ως γέμιση σε κρέας. Τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης και στην Ουαλία, όπου αποτελεί ένα από τα εθνικά σύμβολα και έχει αναφερθεί σε έργα ακόμα και του Σαίξπηρ.

Τι μας προσφέρει

Με πρώτα ξαδέρφια του το κρεμμύδι και το σκόρδο, το πράσο είναι εξαιρετική πηγή μαγγανίου και διαιτητικών ινών, ενώ περιέχει και ελάχιστες θερμίδες! Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β6 και C, φυλλικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο.

Βοηθά στις παθήσεις των νεφρών, την αρθρίτιδα και την αρτηριοσκλήρωση και κάνει καλό στην καρδιά, αλλά και στο βήχα με τον χυμό του να θεραπεύει φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες.

Tip: Βράζεις λίγες ροδέλες πράσου και προσθέτεις στο αφέψημα λίγο μέλι. Αυτό το φάρμακο θα σας ανακουφίσει! Να ξέρεις ότι έχει και αφροδισιακές ιδιότητες!

Ποικιλίες και συνταγές

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες, με κυριότερες τα πράσα Άργους, Αρτάκης και τα καλέμια, ενώ τα γιγάντια Ιταλίας είναι τα πρώτα σε εισαγωγή.

Το πράσο κάνει καλή παρέα στο χοιρινό, ειδικά αν το συνοδεύουν σέλινο και λεμόνι. Μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το σπανάκι και αντί για σπανακόρυζο να φτιάξεις πρασόρυζο. Δοκίμασε το επίσης γιαχνί, σε πίτες, σε τάρτες και θρεπτικές σούπες. Τα φύλλα του πράσου χρησιμοποιούνται συνήθως σε ζωμούς λαχανικών και, φυσικά, στο μπουκέ γκαρνί. Τρώγεται επίσης ωμό σε σαλάτες, αλλά και τηγανητό ως γαρνιτούρα σε σούπες και όσπρια. Στην Κρήτη θα το συναντήσετε να κάνει παρέα και με ψάρια.

Πρασόπιτα με κιμά

Από τις πιο ωραίες ηπειρώτικες πίτες, που έχει πάντα μια θέση στο καθημερινό, το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι.

• Μερίδες: 26 τμχ
• Χρόνος προετοιμασίας: 30'
• Χρόνος μαγειρέματος: 60'
• Έτοιμο σε: 1:30'

ΥΛΙΚΑ

• 6 φύλλα χωριάτικα, για πίτες
• 1 κιλό πράσα καθαρισμένα, πλυμένα και ψιλοκομμένα
• 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή 250γρ. μοσχαρίσιο και 250γρ. χοιρινό κιμά
• 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
• 200γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
• 5 αβγά χτυπημένα ελαφρά
• ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• ½ κουτ. γλυκού κανέλα
• αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

• Σοτάρετε τον κιμά και το κρεμμύδι σε τρεις με τέσσερις κουταλιές σούπας λάδι για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να ξεχωρίσει ο κιμάς και να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτετε κανέλα, αλάτι και πιπέρι.

• Τρίβετε τα πράσα με λίγο αλάτι και τα στραγγίζετε για να φύγουν τα περιττά υγρά.

• Αναμιγνύετε σε μεγάλο μπολ τον κιμά, τα πράσα, το τριμμένο τυρί και τα χτυπημένα αβγά.

• Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Στρώνετε τρία φύλλα σε λαδωμένο ταψί αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με βούτυρο και λάδι. Στρώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα. Ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο νερό και χαράζετε τα πάνω φύλλα σε λωρίδες της ίδιας διάστασης.

• Αλείφετε την επιφάνεια με λάδι και βούτυρο και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά, μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.

• Tip: Μπορείτε να προσθέσετε στο σοταρισμένο κιμά 4-5 ψιλοκομμένες φέτες μπέικον.

olivemagazine.gr



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
O0JMW
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα










































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ