facebook  youtube  twitter  instagram 28/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ | Κέντρο Αναρρίχησης και Αξιοποίησης Βράχων Αγίου Δημητρίου και Γάβρου της ΔΕ Χασίων του Δήμου Μετεώρων

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  02/12/2022 14:10:30
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ | Κέντρο Αναρρίχησης και Αξιοποίησης Βράχων Αγίου Δημητρίου και Γάβρου της ΔΕ Χασίων του Δήμου Μετεώρων

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΡΑΧΩΝ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΓΑΒΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΟΥΝ

Αναλυτικά, τα μονοπάτια που κατασκευάζονται είναι:

Το μονοπάτι Γάβρος - Άγιος Δημήτριος μήκους 5.300 μ το οποίο απεικονίζεται στο χάρτη με τα σημεία GPS 103-160 και 228-234 (διαδρομή Δ2).

Το μονοπάτι Άγιος Δημήτριος - Γαϊτάνασα, μήκους 1.160 μ το οποίο απεικονίζεται στο χάρτη με τα σημεία GPS 87-102 (διαδρομή Δ1).

Το μονοπάτι Γύρος Γαϊτάνασας, μήκους 2.120 μ το οποίο απεικονίζεται στο χάρτη με τα σημεία GPS 180-207 (διαδρομή Δ3).

Το μονοπάτι Παράκαμψη Γαϊτάνασας, μήκους 300 μ το οποίο απεικονίζεται στο χάρτη με τα σημεία GPS 190-203 (διαδρομή Δ3).

Το μονοπάτι Τσούγκουρο - Αγία Κυριακή, μήκους 840 μ το οποίο απεικονίζεται στο χάρτη με τα σημεία GPS 208-222 (διαδρομή Δ4).

Το μονοπάτι Τσούγκουρο - Τσουκλέρια, μήκους 600 μ το οποίο απεικονίζεται στο χάρτη με τα σημεία GPS 235-249 (διαδρομή Δ5).

Το μονοπάτι Γάβρος - Αγιος Νικόλαος, μήκους 2.370 μ το οποίο απεικονίζεται στο χάρτη με τα σημεία GPS 252-306 (διαδρομή Δ6).

Το μονοπάτι Γάβρος - Αντή - Γαλάζιος - Βρύση, μήκους 1.790 μ το οποίο απεικονίζεται στο χάρτη με τα σημεία GPS 348-378 (διαδρομή Δ6).

Το μονοπάτι Γάβρος - Τσουτσουλόπετρα - Κουτσουλιάρικο, μήκους 2.050 μ το οποίο απεικονίζεται στο χάρτη με τα σημεία GPS 314-345 (διαδρομή Δ7). 

Οι εργασίες και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν ενσωματώνονται σε 3 υποομάδες:

Ι. Εργασίες διάνοιξης / επαναδιαμόρφωσης και οργάνωσης του παλιού μονοπατιού Γάβρος - Άγιος Δημήτριος (διαδρομή Δ2).

Το μονοπάτι Γάβρος - Άγιος Δημήτριος, μήκους 5.300 μ απεικονίζεται στο χάρτη με τα σημεία GPS 103-160 και 228-234.

Πρόκειται για δευτερεύον ορειβατικό - πεζοπορικό γραμμικό μονοπάτι με αρχή στον οικισμό Γάβρου και τέλος στον οικισμό Αγίου Δημητρίου. 

Οι εργασίες είναι οι εξής:

διαμόρφωση του δαπέδου και των διαστάσεων του μονοπατιού όπου τούτο απαιτείται

καθαρισμός της δασικής βλάστησης εκατέρωθεν του μονοπατιού, όπου τούτο απαιτείται

διαμόρφωση θέσεων θέας και ανάπαυλας των πεζοπόρων, καθώς και οργάνωση αυτών, όπου τούτο απαιτείται σήμανση

Στη θέση που απεικονίζεται με το σημείο GPS 138 στον χάρτη χωροθέτησης επεμβάσεων (κλίμακα 1:10.000) κατασκευάζεται ξύλινη γέφυρα επί βάθρων οπλισμένου σκυροδέματος και μεταλλικό σκελετό.

Στη θέση που απεικονίζεται με το σημείο GPS 173-174 στον χάρτη χωροθέτησης επεμβάσεων (κλίμακα 1:10.000) τοποθετείται προστατευτικό στηθαίο μήκους 35,00 μ περίπου για την προστασία πεζοπόρων.

Αναλυτικότερα, θα γίνει διαπλάτυνση του υπάρχοντος μονοπατιού περίπου κατά 40cm ως έκχωμα στο πρανές, ενώ με τα εκχώματα που θα προκύψουν θα κατασκευαστεί επίχωμα που συνολικά θα προσδώσει στα μονοπάτια επιπλέον πλάτος περίπου 30- 40cm. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ισοφάριση γαιών και σαφώς η αποφυγή μεταφοράς εκσκαφών ή αποθέσεων αυτών. Το τελικό πλάτος του καταστρώματος του μονοπατιού κυμαίνεται από 0,85m έως 1,85m. Στις διατομές που το πλάτος ανέρχεται σε 4,00 μ δεν υπάρχει καμία παρέμβαση και το πλάτος διατηρείται ως έχει.

Στις περιπτώσεις των απότομων κλίσεων (εγκάρσιων > 60%) του πρανούς του μονοπατιού, αυτό θα κατασκευάζεται όλο σε έκχωμα, προκειμένου να εξασφαλίζεται και η μόνιμη και απρόσκοπτη δίοδο των επισκεπτών.

Τέλος στις περιπτώσεις που η κατά μήκος κλίση του μονοπατιού υπερβαίνει το 8%, θα κατασκευαστούν σκαλοπάτια, με χρήση κορμιδίων για την εξασφάλιση του επιπέδου του σκαλοπατιού και τη πλήρωση του χώρου με προϊόντα από την εκσκαφή για την διαπλάτυνση του μονοπατιού και συνεπώς δεν υπάρχουν ποσότητες εκχωμάτων για μεταφορά.

ΙΙ. Εργασίες δημιουργίας του αναρριχητικού κέντρου στους βράχους Γάβρου (διαδρομές Δ6 και Δ7) και Αγ. Δημητρίου (Τσούγκουρου) (διαδρομές Δ1, Δ3, Δ4 και Δ5), ήτοι:

διαμόρφωση περιβαλλοντικών πεζοπορικών / ορειβατικών μονοπατιών, γύρω από τους δύο αναρριχητικούς πυρήνες των βράχων του Γάβρου και του Αγ. Δημητρίου

διαμόρφωση συνδετήριων περιβαλλοντικών πεζοπορικών διαδρομών - μονοπατιών, που θα συνδέουν τον κάθε ένα από τους δύο οικισμούς Γάβρου και Αγ. Δημητρίου με τον αντίστοιχο αναρριχητικό πυρήνα

διαμόρφωση αναρριχητικών διαδρομών στους δύο πυρήνες

προκαθορισμό θέσεων πρώτων βοηθειών για τις περιπτώσεις ατυχημάτων

καθαρισμός της δασικής βλάστησης εκατέρωθεν των περιβαλλοντικών πεζοπορικών διαδρομών - μονοπατιών, όπου τούτο απαιτείται

διαμόρφωση θέσεων θέας και ανάπαυλας των αναρριχητών και των πεζοπόρων, καθώς και οργάνωση αυτών, κατά μήκος των διαδρομών μονοπατιών, όπου τούτο απαιτείται

σήμανση

Στη θέση που απεικονίζεται με το σημείο GPS 292 (της διαδρομής Δ6) στον χάρτη χωροθέτησης επεμβάσεων (κλίμακα 1:10.000) κατασκευάζεται ξύλινη γέφυρα επί βάθρων οπλισμένου σκυροδέματος και μεταλλικό σκελετό.

ΙΙΙ. Κατασκευές

Από την άποψη των προτεινόμενων τύπων κατασκευών, προβλέπονται οι εξής:

κιόσκι τύπου Καλαμπάκας
τραπεζοπάγκος
υπαίθριο καλάθι απορριμμάτων (δεν τοποθετούνται κατά μήκος του μονοπατιού αλλά στις θέσεις θέασης και ανάπαυλας)
ξύλινη γέφυρα, μήκους 5,0 μ 
πέτρινη βρύση
ψησταριά για χώρο υπαίθριων γευμάτων
ξύλινα σκαλοπάτια

Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις, κατασκευές και εργασίες είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένες στο περιβάλλον της περιοχής και σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Γεωργίας. Ήπιες, με ξύλινες ή πέτρινες κατασκευές, φιλικές και πλήρως εναρμονισμένες με το τοπικό φυσικό περιβάλλον και την φυσιογνωμία της περιοχής, επιδιώχθηκε να είναι σε συμφωνία και με τις αρχές της αρχιτεκτονικής του τοπίου και τον βαθμό αντοχής του φυσικού περιβάλλοντος. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, όπως ειπώθηκε, θα είναι αποκλειστικά ξύλο και πέτρα, ενώ όπου θα χρησιμοποιηθεί σκυρόδεμα, οι ορατές επιφάνειές του θα καλυφθούν εξ' ολοκλήρου με πέτρα.

Οι εργασίες των ομάδων I και II (μαζί με τις αντίστοιχες κατασκευές της ομάδας III), λόγω των διαφορετικών χώρων στους οποίους αυτές θα λάβουν χώρα μπορούν να αρχίσουν και να διεξάγονται παράλληλα.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 217.741,94 € για εργασίες και αναθεώρηση, προβλέπεται πρόσθετη δαπάνη για Φ.Π.Α. 52.258,06 €.

Συνολική δαπάνη του έργου είναι 270.000,00 €.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020).

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΑΛΕΚΟΣ


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
VHQSE
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ