facebook  youtube  twitter  instagram 28/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Παιδίατροι: «Τα παιδιά απέκτησαν ψυχολογικά προβλήματα στο lockdown - Να πάνε σχολείο!»

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  25/05/2020 10:04:38
Παιδίατροι: «Τα παιδιά απέκτησαν ψυχολογικά προβλήματα στο lockdown - Να πάνε σχολείο!»
Θετικό βήμα για τη σωματική και ψυχική υγεία των μικρών παιδιών αποτελεί η επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία (ΕΠΕ)...

Μιλώντας στο iatropedia.gr, o πρόεδρος της ΕΠΕ, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, επισημαίνει ότι τα παιδιά εκδήλωσαν πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα εξαιτίας της παρατεταμένης παραμονής τους στο σπίτι και μακριά από το σχολικό περιβάλλον.

«Είναι μια ευκαιρία τώρα να πάνε τα μικρά παιδιά στο σχολείο, το έχω πει εδώ και τρεις εβδομάδες. Αν δείτε πόσα τηλεφωνήματα δέχομαι καθημερινά από γονείς των παιδιών που παρακολουθώ για τα ψυχολογικά προβλήματα που έχουν τα παιδιά, θα καταλάβετε γιατί είναι απαραίτητο. Σωματοποιούν το κλείσιμο στο σπίτι. Κάνουν σωματοψυχικά φαινόμενα. Και έχουν προβλήματα πολύ χειρότερα. Αν παραμείνουν τα παιδιά μέχρι τον Σεπτέμβριο θα χειροτερέψουν αυτά τα προβλήματα. Και τον Σεπτέμβριο αν πέσει η γρίπη, ή ο κορωνοϊός ή οι ιώσεις; Τι θα κάνει; Δεν θα ξαναπάει το παιδί σχολείο, γιατί φοβάται ο γονιός;»

Σύμφωνα με τον καθηγητή παιδιατρικής τα πολλά παιδιά εμφάνισαν ημικρανίες, πόνους στην κοιλιά και υπερδιέγερση, χωρίς παθολογική αιτιολογία. Επιπτώσεις που δεν δικαιολογούν να έχουν αμφιβολίες οι γονείς για να στείλουν και πάλι τα παιδιά τους στο σχολείο.

«Όταν τα παιδιά δεν μπορούν να ξεδώσουν, δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα. Πρέπει οι γονείς να καταλάβουν ότι είναι μια ευκαιρία το σχολείο. Δεν μπορεί να το κρατάει ο γονιός άλλο μέσα το παιδί. Δεν υπάρχουν ευεργετικά πλεονεκτήματα. Με πήρε μια μαμά, είναι το παιδί της τριών ετών, μου λέει τέτοιες ημικρανίες δεν είχε ποτέ το παιδί. Για πρώτη φορά εμφάνισε τέτοιο σύμπτωμα», αναφέρει ο καθηγητής.

«Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας διαφωνεί με την προκατάληψη που, όπως λέει, υπάρχει για τα μικρά παιδιά ότι δεν θα τηρήσουν τα μέτρα υγιεινής και απόστασης. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να τηρούν τα μέτρα καλύτερα από τους μεγάλους, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Καταλαβαίνουν τα παιδιά δεν είναι χαζά, όλα τα ξέρουν. Πρέπει να μάθουν να ζουν και με τον κορωνοϊό, όπως μάθαμε με τη γρίπη, με την μηνιγγίτιδα, με τόσα λοιμώδη νοσήματα έχουμε μάθει να ζούμε, λίγο πολύ. Κι από τη στιγμή που για τα παιδιά η νόσος COVID-19 δεν είναι σοβαρό το νόσημα, κι είναι ευνοϊκός ο καιρός, δεν βλέπω τον λόγο αυτή τη στιγμή να υπάρχουν αμφιβολίες», σημειώνει ο κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Τις ημέρες που απομένουν μέχρι την 1η Ιουνίου, οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους και να τους εξηγήσουν τι θα πρέπει να αποφεύγουν και πως να συμπεριφέρονται, σύμφωνα με τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και υγιεινής, αναφέρει ο καθηγητής παιδιατρικής:

«Είναι καλά εκπαιδευμένα τα μικρά παιδιά. Εγώ αν κρίνω από τις εγγονές μου που είναι 2,5 και 4,5 μόλις με βλέπουν κουνάνε το χέρι και με χαιρετάνε, κάθονται μακριά. Εξαρτάται πως θα εκπαιδεύσει κανείς τα παιδιά. Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους, να μην αγκαλιάζονται, να μην φιλούνται, να κάθονται σε απόσταση όσο γίνεται για να μην πάρουν το μικρόβιο και το φέρουν σπίτι και αρρωστήσει η μαμά, ο μπαμπάς και ο παππούς».

«Το σχολείο είναι πιο ασφαλές για τα παιδιά από τις πλατείες»

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα για το άνοιγμα των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, περιλαμβάνουν κανόνες οι οποίοι θα δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τα μικρά παιδιά:

«Ασφαλές γιατί θα είναι ανοιχτά τα παράθυρα και οι πόρτες, δεν υπάρχουν άλλες ιώσεις και γρίπη», επισημαίνει ο καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και συνεχίζει: «Είναι μια ευκαιρία να δούμε πως δουλεύει αυτό το σύστημα. Από την άλλη πλευρά τα παιδιά την περνούν ελαφρά τη νόσο. Έχουν νοσήσει μέχρι στιγμής 145 παιδιά. Είναι άνευ σημασίας. Τόσα έχουν βρεθεί θετικά, εκ των οποίων τα μισά αρρώστησαν, τα υπόλοιπα δεν είχαν καν συμπτώματα».

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις παιδιών που συμβιώνουν με ομάδες υψηλού κινδύνου, ή τα προσέχει ο παππούς και η γιαγιά. Αυτά τα παιδιά καλό θα ήταν να εξαιρεθούν από την επιστροφή στο σχολείο. Τα υπόλοιπα παιδιά να επιστρέψουν, αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής και τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας:

«Μόνο υπάρχουν ομάδες υψηλού κινδύνου στο σπίτι. Το έχω πει από παλιά. Αν τα παιδιά τα κρατάει ο παππούς και η γιαγιά, εκεί θα ήταν σκόπιμο να μην πάει το παιδί. Διαφορετικά υπό οποιαδήποτε άλλη συνθήκη θα πρέπει να πάνε τα παιδιά στο σχολείο», καταλήγει ο κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

iatropedia.gr



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
Y4TVH
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ