facebook  youtube  twitter  instagram 20/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Όταν η προπαγάνδα γίνεται αυτοσκοπός - Στέλνει ο Γιώργος Βαΐου [ΣΧΛ]

Δημοσιεύθηκε από: Γιώργος Βαΐου  22/07/2021 22:13:49
Όταν η προπαγάνδα γίνεται αυτοσκοπός - Στέλνει ο Γιώργος Βαΐου [ΣΧΛ]
Σε καθημερινή βάση η πολιτική ζωή του τόπου διάγει ίσως μια από τις χειρότερες περιόδους της, καθώς σε μια προσπάθεια πολιτικής αλλά και κοινωνικής εξόντωσης του Δημάρχου και της ομάδας του,...

χρησιμοποιούνται φράσεις, εκφράσεις, σχόλια που σχεδόν όλες τις στιγμές ξεπερνούν τα όρια τις νομιμότητας παρουσιαζόμενες ως χαριτολογήματα.

Τώρα πλέον δεν μιλάμε για δημοσιογραφία άλλα για στοχευόμενη προπαγάνδα. Προπαγάνδα είπα και σκέφτηκα εκείνον τον Γερμανό, τον Γκαίμπελς που στις 27 Απριλίου 1930 ορίστηκε από τον Χίτλερ ως επικεφαλής της Προπαγάνδας του Ράιχ (Reichspropagandaleiter), αρμόδιος, δηλαδή, του NSDAP για τον Τύπο, τις κινηματογραφικές ταινίες, τη Ραδιοφωνία και την Εθνική Παιδεία. Ο Γκαίμπελς, ικανός να ξεσηκώνει και να οδηγεί τις μάζες, περιφρονούσε πάντα τους ακροατές του και έμενε έκπληκτος με το πόσο απλά μπορούσε να ασκηθεί έντονη επιρροή στους ανθρώπους γενικώς.

Στον πολιτικό λόγο, όταν η επιχειρηματολογία αντικαθίσταται από λέξεις με έννοιες τέτοιες που εμποδίζουν το λογικό έλεγχο παραπλανώντας ή εκφοβίζοντας τους δέκτες και παραποιώντας αξίες, τότε γίνεται προπαγάνδα. Η καθημερινή προπαγάνδα πετυχαίνει ευκολότερα το σκοπό της, αν δημιουργήσει καταστάσεις παροξυσμού και μαζικής υστερίας. Διότι ερεθίζει τα ανθρώπινα ένστικτα και αναμοχλεύει πάθη. Στην περίπτωση αυτή ο άνθρωπος γίνεται άβουλος και ανίκανος να σκεφτεί ψύχραιμα και ορθά.

Με δεδομένο ότι η ελευθερία σκέψης είναι η δυνατότητα, αλλά και το δικαίωμα, να σκέφτεται και να κρίνει ο άνθρωπος ανεπηρέαστα, θα τελειώσω το σημερινό άρθρο λέγοντας ότι: «Η πόρνη θα εγκαταλείψει έναν πελάτη που δεν έχει λεφτά, ο υπήκοος ένα βασιλιά που δεν μπορεί να τον υπερασπιστεί, τα πουλιά ένα δέντρο που δεν έχει καρπούς και οι μουσαφίρηδες ένα σπίτι όπου τα γεύματα έχουν τελειώσει.» (Τσανάκυα, 370-280 π.X.)



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια
Προσθήκη σχολίου
Mina (23/7/2021 12:11:08 μμ):

Σύμφωνα με το Μπαμπινιώτη «διάγω»σημαίνει ζω την ζωή μου με κάποιον τρόπο καλό η κακό.»Διανύω»μετακινούμαι από το ένα σημείο στο άλλο στον χωροχρόνο .Επιμένως η πολιτική ζωή του τόπου ΔΕΝ διάγει αλλά διανύει .


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
B4WYJ
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα








































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ