facebook  youtube  twitter  instagram 28/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Ομιλία του Προέδρου της Ένωσης ΕΒΕ Καλαμπάκας στην ετήσια απολογιστική συνέλευση της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  25/03/2023 09:03:59
Ομιλία του Προέδρου της Ένωσης ΕΒΕ Καλαμπάκας στην ετήσια απολογιστική συνέλευση της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων

Παραθέτουμε την ομιλία του Προέδρου της Ένωσης ΕΒΕ Καλαμπάκας στην ετήσια απολογιστική συνέλευση της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων στις 23/3/2023.

Η φετινή Γενική Συνέλευση έχει μια ιδιαιτερότητα. Η ιδιαιτερότητα αυτή είναι ότι γίνεται σε μια περίοδο που η κοινωνία είναι σε αναστάτωση. Δεν έχει κλείσει ακόμα μήνας από την ημέρα που συνέβη το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Με αυτή την αφορμή εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου σε όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ομοσπονδιών και σωματείων και ξεχύθηκαν διαδηλώνοντας, στους δρόμους κάθε πόλης της χώρας. 

Η γνήσια οργή που εκφράστηκε από το λαό, που κατάλαβε ότι δεν είναι η ώρα της σιωπής, έγινε φωνή και έστειλε μήνυμα καταδίκης στους υπαίτιους του εγκλήματος και στην πολιτική που το προκάλεσε. Γιατί τα θύματα των Τεμπών ήταν συγγενείς μας, φίλοι, γνωστοί μας. Μέσα στο τρένο πολύ εύκολα θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς και τα παιδιά μας. 

Η συνέχεια γνωστή. Η κυβέρνηση προσπάθησε να το ρίξει στην ατομική ευθύνη, με μοναδικό υπεύθυνο τον σταθμάρχη, αποσιωπώντας φυσικά το πως έφτασε να είναι στη θέση του. Αυτό όμως δεν πέρασε στον κόσμο. Η πολιτική της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων ήταν η αιτία του φρικτού δυστυχήματος και ένοχοι όλοι όσοι την εφάρμοσαν και την υποστηρίζουν μηδενός εξαιρουμένου. Η συνεχόμενη υποβάθμιση των «απελευθερωμένων» συγκοινωνιών είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και της σημερινής κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων. Όλοι έκλειναν τα αυτιά τους στις συνεχόμενες προειδοποιήσεις των εργαζομένων του σιδηροδρόμου για το επερχόμενο δυστύχημα. Η τελευταία τους καταγγελία με ημερομηνία 7/2/2023 είναι ανατριχιαστικά προφητική. 

Έχουμε υποχρέωση όλοι μας να μην αφήσουμε αυτό το έγκλημα να συγκαλυφτεί. Να μην ξεχαστεί, ώστε να μην ξανασυμβεί. Μοναδική εγγύηση γιΆ αυτό είναι η δική μας δράση. Να παλέψουμε για ασφαλείς και φτηνές μεταφορές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Ήταν όμως μόνο αυτό το αίτιο του ξεσηκωμού;

Όχι! Το έγκλημα αυτό ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ήταν η αφορμή να φωνάξουμε ως εδώ. Τα προβλήματα που μαστίζουν όλη την κοινωνία αλλά και το δικό μας στρώμα, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες χρονίζουν. Γνωστά σε όλους μας. Με την αφαίμαξη μας μέσω της φοροληστείας, την αναδουλειά λόγω της ανέχειας του κόσμου, τα κλειστά μαγαζιά, τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, τους πλειστηριασμούς και πόσα άλλα που θα μπορούσα να αναφέρω. 

Μέσα σε όλα αυτά δυστυχώς οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες είναι απούσες. Που είναι η ΓΣΕΒΕΕ, να μπει μπροστά να οργανώσει τον αγώνα μας και τις διεκδικήσεις μας; Το μόνο που έχει καταφέρει η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ είναι να καταστεί θεματοφύλακας του κράτους και των εκάστοτε κυβερνήσεων του. Στην πράξη αρνείται να συγκρουστεί με την πολιτική που μας οδήγησε εδώ και υπηρετεί αποκλειστικά την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μακριά από τα πραγματικά συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού.

Στην ίδια γραμμή και η δικιά μας Ομοσπονδία, εδώ στα Τρίκαλα, με την πλειοψηφία της στοιχισμένη πλήρως πίσω από τις αποφάσεις της ΓΣΕΒΕΕ, με τις όποιες δράσεις τις να είναι σποραδικές. Ουσιαστικά κούφιες πιστολιές για την τιμή των όπλων και με τις ετήσιες κοπές της πίτας να παρουσιάζονται σαν δραστηριότητα άξια λόγου στον απολογισμό της διοίκησης. 

Ακόμα και στην πανελλαδική απεργία την προηγούμενη μόλις βδομάδα, πήρε την τελευταία στιγμή απόφαση για δίωρο κλείσιμο των μαγαζιών και συμμετοχή στη συγκέντρωση των σωματείων, χωρίς την ουσιαστική ενημέρωση των συναδέλφων και την παρακίνησή τους, όπως είναι και το καθήκον της σαν δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο. Και μη μας πει κανείς ότι δε γινόταν αλλιώς αφού αυτό αποφάσισε η ΓΣΕΒΕΕ. Εδώ, δίπλα μας, η Ομοσπονδία ΕΒΕ της Λάρισας πήρε απόφαση για κλείσιμό των μαγαζιών όλη την ημέρα της απεργίας με ουσιαστική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων. Φαίνεται ότι οι Λαρισαίοι συνάδελφοι έχουν προβλήματα και εμείς τα έχουμε όλα λυμένα.

Επειδή όμως με λόγια δεν γίνεται ποτέ τίποτα τώρα είναι η ώρα των αγώνων. Εμείς εδώ, σήμερα, πρέπει να οργανώσουμε τους αγώνες μας και τις διεκδικήσεις μας για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Με ζωντανά σωματεία, με τα μέλη τους να συμμετέχουν ενεργά και να συναποφασίζουν. Πέρα από τα υπόλοιπα θέματα φέτος αυξήθηκαν και οι ασφαλιστικές μας εισφορές στον ΕΦΚΑ. 

Ας μη μιλήσουμε για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που μας παρέχει. Την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας την είδαμε από πρώτο χέρι, ειδικά την τελευταία τριετία με τον κορονοϊό. Για το ενεργειακό κόστος που φέτος εκτοξεύτηκε θα πούμε κάτι; Για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση του νερού που ψηφίζεται αυτές τις μέρες; Ούτε αυτό μας αφορά; Θα πούμε το νερό νεράκι αλλά φαίνεται εμάς μας απασχολούν άλλα θέματα.

Πιο ειδικά, γυρνώντας στην αρχή της ομιλίας μου. Εδώ στην πόλη των Τρικάλων η γραμμή του σιδηροδρόμου περνάει μέσα από κατοικημένες περιοχές και διασχίζει κεντρικούς πολυσύχναστους δρόμους που χρησιμοποιούμε όλοι με τα αυτοκίνητά μας ή περνάμε πεζή από πρόχειρες διαβάσεις. Κάθε χρόνο συμβαίνουν ατυχήματα και θρηνούμε νεκρούς. Είναι ή δεν είναι ώριμο το αίτημα για υπογειοποίηση των γραμμών του τρένου ή ακόμα καλύτερα να μεταφερθούν οι γραμμές έξω από την πόλη; Θεωρώ ότι η Ομοσπονδία μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει στην πράξη αιτήματα που αφορούν όχι μόνο τη βελτίωση των ζωών μας αλλά και την ίδια μας την επιβίωση.


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
IUEGQ
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ