facebook  youtube  twitter  instagram 19/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Ομιλία της Προέδρου της Βιβλιοθήκης, κυρίας Κατερίνας Δημουλά-Μέρριαμ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  22/03/2022 20:32:57
Ομιλία της Προέδρου της Βιβλιοθήκης, κυρίας Κατερίνας Δημουλά-Μέρριαμ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η κυρία Κατερίνα Δημουλά – Μέρριαμ, Πρόεδρος της Επιμορφωτικής, Λογοτεχνικής και Πολιτιστικής Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Καλαμπάκας (KDK), συνδέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μετεώρων, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Μαρτίου στις 8:00 μ.μ., με σκοπό την Αποτίμηση της Λειτουργίας της Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας.

Η κυρία Δημουλά παρουσίασε στον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου το σύνολο των καινοτόμων δράσεων και προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν με επιτυχία κατά τα προηγούμενα έτη, όπως επίσης και το στρατηγικό σχεδιασμό της Βιβλιοθήκης, που περιλαμβάνει την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, την διεκδίκηση συγχρηματοδοτούμενων έργων και την ανάπτυξη νέων συνεργειών, που είναι ουσιαστικής σημασίας για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Συγκεκριμένα, η κυρία Δημουλά ανέφερε:

«Η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας άνοιξε τις πύλες της προς το κοινό τον Ιούλιο του 2015 και έκτοτε λειτουργεί ως κόμβος γνώσης προσφέροντας: Εκπαίδευση, Πρόσβαση και Δυνατότητες σε όλους. Η εφαρμοσμένη δράση της εστιάζει στην καινοτομία ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις των πολιτών καθώς και στην υποστήριξη των πρωτοβουλιών της τοπικής κοινωνίας. 

Από την έναρξή της έως σήμερα, έχουν γίνει μέλη της πάνω από 3,500 παιδιά και ενήλικες,  που έχουν πραγματοποιήσει 27,000 δανεισμούς υλικού. Παρόλο που η κίνηση μειώθηκε λόγω της πανδημίας, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 193,000 επισκέψεις στο φυσικό χώρο της Βιβλιοθήκης. Από την αρχή επιμεληθήκαμε τη διαδικτυακή μας παρουσία, και πλέον διαθέτουμε πάνω από 12,000 ακόλουθους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Όσον αφορά τη δραστηριότητά μας, υλοποιήσαμε 390 δράσεις και εργαστήρια τα οποία συγκέντρωσαν 11,000 συμμετέχοντες.

Το 2017 ξεκίνησε με επιτυχία το πρόγραμμα «Κάνουμε την Απόσταση Μικρότερη» με την Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων για το δανεισμό βιβλίων σε σχολεία απομακρυσμένων χωριών του Δήμου Μετεώρων.

Το 2018 ξεκίνησε το έργο «Ψηφιοποίηση των Χειρογράφων της Ιεράς Μονής Ρουσάνου», τα οποία είναι προσβάσιμα μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου της Βιβλιοθήκης στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα.

Η Βιβλιοθήκη υλοποίησε τα εργαστήρια ρομποτικής για παιδιά 4 χρόνια νωρίτερα από το σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, που μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε την χορήγηση πακέτων ρομποτικής στις σχολικές μονάδες.

Με την έλευση της πανδημίας το Μάρτιο του 2020, η Βιβλιοθήκη ήταν η πρώτη που έκανε χρήση διαδικτυακών τεχνολογιών για εξΆ αποστάσεως μαθήματα και τηλε-διασκέψεις ποικίλου περιεχομένου.

Στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η Βι-βλιοθήκη σε συνεργασία με την Ξυλογλυπτική Σχολή υλοποίησε τη δράση «Η Ξυλογλυπτική Θυμάται το 1821», που τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 και Χορηγό Δράσης την εταιρεία Eren Hellas. Αποτέλεσμα της δράσης αυτής υπήρξε η πανελλαδική προβολή της Σχολής.

Εξαιρετική σημασία έχει για μας η υποστήριξη ομάδων του πληθυσμού που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό. Για το λόγο αυτό, ξεκινήσαμε τη συνεργασία με το Κατάστημα Κράτησης των Τρικάλων και σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε, προσφέροντας τις υπηρεσίες μας και σε άλλες ομάδες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά.

Στρατηγικές προτεραιότητές μας αποτελούν η έμφαση στη καινοτομία και η ανάπτυξη νέων συνεργειών. Η εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης για την Ποιότητα (ISO) επιτρέπει την διαχείριση, σχεδιασμό και υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων, τα οποία και θα διεκδικήσουμε, ώστε να αποτελέσουμε μια πύλη που ανοίγει νέους ορίζοντες και προοπτικές.

Συνεχίζουμε τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα STEM - Επιστήμη - Τεχνολογία - Μηχανική - Μαθηματικά συνάπτοντας στρατηγική συμμαχία με αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ που αποσκοπεί στην παροχή υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς των Επιστημών Διοίκησης, Πληροφορικής και Κυβερνoασφάλειας.

Η KDK σέβεται την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται, γιΆ αυτό δομήσαμε ένα οργανισμό που αποσκοπεί να είναι οργανικό μέρος του πολιτιστικού ιστού των Μετεώρων, χτίζοντας αμφίδρομη σχέση με το περιβάλλον της Βιβλιοθήκης τόσο ως παρόχου γνώσης όσο και ως φορέα κοινωνικών παρεμβάσεων. Η Βιβλιοθήκη αποτελεί σημαντικό εταίρο για την τοπική ανάπτυξη, συνεπώς περιμένουμε τις τοπικές αρχές να μας εντάσσουν στον προγραμματισμό των κοινωνικών δρώμενων του τόπου.

Αυτό που ξεκίνησε σαν ένα όραμα δέκα, σχεδόν, χρόνια πριν, έχει μετεξελιχθεί σε ένα ζωντανό, πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής στην ουσία και την όψη.

Εργαζόμαστε ασταμάτητα για την πολιτιστική και κοινωνική αναβάθμιση του τόπου, αποσκοπώντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Οι προκλήσεις είναι πολλές και πολύπλευρες. Η αρωγή των πολιτών και των αρχών είναι αναγκαία εφόσον αναγνωρίζουν και προασπίζονται τις αξίες που πρεσβεύει η Βιβλιοθήκη. Το έμπρακτο ενδιαφέρον όλων των μερών είναι υψίστης σημασίας για τη συνέχιση του έργου μας.

Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μοιραστώ τα επιτεύγματα της Βιβλιοθήκης μας. Ελπίζω του χρόνου η ομάδα μας να έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει πάλι την ετήσια αναφορά προόδου.»

Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
PBKMX
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα










































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ