26/9/2020

   

Αρχική Καλαμπάκα Ελλάδα Κόσμος Αναγνώστες Αθλητικά Παράξενα Tips Web TV Επικοινωνία

 

 

 

 

 

 

 


 
Ομιλία Σ. Παπαδόπουλου στη Βουλή για την ΠΝΠ «Επείγουσες ρυθμίσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του ΕΣΥ...»

Δημοσιεύθηκε από: Σάκης Παπαδόπουλος  15/09/2020 12:13:09

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 14/9/2020

Κρινόμαστε όλοι για την ανταπόκρισή μας σε πρωτόγνωρα και αφάνταστα δύσκολα καθήκοντα.

Η Κυβέρνηση κρίνεται κυρίως για την αποτελεσματικότητα των λύσεων που δίνει στα εκρηκτικά ζητήματα της πανδημίας και των εφιαλτικών συνεπειών της, που υπάρχουν ταυτόχρονα:...

• με την επιθετικότητα της Τουρκίας

• την ανθρωπιστική τραγωδία στη Μόρια και τις δραματικές διαστάσεις του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος

• τη τρομακτική ύφεση στην εθνική οικονομία, την ανεργία, τη φτώχεια, το κλείσιμο επιχειρήσεων, τις επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις – τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα – τη παραγωγή – τον τουρισμό...

Εμείς κρινόμαστε για τη τεκμηρίωση των εναλλακτικών προτάσεων που κάνουμε:

• θωράκιση του ΕΣΥ με ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης – ποιοτικής ολοκλήρωσης, 5ετές σχέδιο μόνιμων προσλήψεων, ανάδειξη του ρόλου του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας – των Κέντρων Υγείας – των οικογενειακών γιατρών - των ΤΟΜΥ – των ΚΟΜΥ – των Τοπικών Δικτύων – της νοσηλείας στο σπίτι, οικονομική στήριξη των λειτουργών του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, κίνητρα στελέχωσης στις άγονες περιοχές και τις άγονες ειδικότητες για καθολική κάλυψη αναγκών στο σύνολο της χώρας...

• πρόγραμμα ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ - παραγωγική ανασυγκρότηση – δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη

• μετατροπή της Ελλάδας σε Ασφαλή Τουριστικό Προορισμό

• ασφαλές άνοιγμα των Σχολείων με σαφείς προδιαγραφές και 10 άμεσα μέτρα

Οι επείγουσες κυβερνητικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών του ΕΣΥ, δεν αντιστοιχούν στη συνειδητοποίηση των κινδύνων απο την ανοδική αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, τη μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών (54 χθες έναντι 8 πριν τη χαλάρωση της επαγρύπνησης), τη σύντομη εμφάνιση της γρίπης και λοιμώξεων απο άλλες ιώσεις, τη καθυστέρηση που διαπιστώνεται στη παραγωγή ασφαλών εμβολίων κατά του κορονοϊού.

1. Γνωρίζατε την αναγκαιότητα των επαρκών διαγνωστικών ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου στη χώρα, στους χώρους συνωστισμού και υπερμετάδοσης. Κι όμως. Αντί να υπάρχουν έγκαιρα, σε επάρκεια, διαγνωστικά τεστ, σε όλες τις Δομές του ΕΣΥ που να μπορούν να κάνουν ολοκληρωμένους ελέγχους στα Νοσοκομεία – στα Σχολεία - στα Προνοιακά Ιδρύματα – οίκους ευγηρίας – γηροκομεία, στους Καταυλισμούς προσφύγων και ΡΟΜΑ, στις Εκκλησιαστικές λειτουργίες, στα Αστυνομικά Τμήματα, στις Φυλακές..., επιτρέψατε να λείψουν αντιδραστήρια στο ΕΚΕΑ, να μην υπάρχουν μοριακοί αναλυτές σε πολλά Νοσοκομεία. Εμείς θεωρούμε οτι αποτύχατε στο καθήκον της μετατροπής της χώρας σε Ασφαλή Τουριστικό Προορισμό και διαπιστώνουμε με λύπη οτι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θέτουν σε καραντίνα πολίτες που προέρχονται απο ελληνικά Νησιά. Διαγνωστικά τεστ έπρεπε και πρέπει να γίνουν σε όλους τους εκπαιδευτικούς – τους υγειονομικούς – τους εργαζόμενους στους χώρους συγχρωτισμού, με ευθύνη του ΕΟΔΥ και των Δημόσιων Εργαστηρίων κι όχι Ιδιωτικών Κέντρων που υπερεκμεταλλεύονται την ανάγκη ελέγχων.

2. Γνωρίζατε την αναγκαιότητα θωράκισης του ΕΣΥ.  Δεν την κάνατε. Στο άρθρο 8 της 1ης ΠΝΠ παρατείνετε την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών στα Δημόσια Νοσοκομεία για τη κάλυψη αναγκών αντιμετώπισης της πανδημίας, είτε στο τακτικό ωράριο λειτουργίας, είτε στην εφημερία. Αλλά, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνολικών καθηκόντων του ΕΣΥ  χρειάζεται και το επικουρικό ανθρώπινο δυναμικό και ασφαλώς σημαντική ενίσχυση απο μόνιμους δημόσιους λειτουργούς της υγείας, που όλοι διαπιστώνουν σημαντικά κενά. Τώρα ανακάλυψε ο Πρωθυπουργός την αξία του μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ και ανακοίνωσε στη ΔΕΘ την αναγκαιότητα 4000 νέων θέσεων μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού. Κι όμως. Ακόμη και η εξαγγελία για λειτουργία στα τέλη Δεκεμβρίου 1200 κλινών ΜΕΘ, απαιτούσε πιο έγκαιρη προκήρυξη προσλήψεων. Χρηματοδοτικές δυνατότητες υπάρχουν και απο εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

3.  Γνωρίζατε τη σημασία της καθαριότητας για τη δημόσια υγεία και τη πρόληψη της διασποράς των ιώσεων. Κι όμως οι προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας για τα Σχολεία, είναι πολύ λιγότερες απο όσες χρειάζονται.

4. Στη Διακομματική Επιτροπή Φαρμάκου της Βουλής που είχε συγκροτηθεί τη προηγούμενη περίοδο, είχαμε συζητήσει με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές -συλλόγους ασθενών, φαρμακοβιομηχανίες, πανεπιστημιακούς, φαρμακοποιούς-, τη χάραξη μιας μακρόχρονης εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής που περιλάμβανε και τη μείωση του clowback στην εθνική φαρμακοβιομηχανία, στους εργαστηριακούς γιατρούς... Ακυρώσατε τη Διακομματική, μην ακυρώνετε τα μέτρα για τη προώθηση των φθηνών φαρμάκων – των καινοτόμων – των γενόσημων και τη δέσμευση για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.

5. Οι 2 ΠΝΠ περιλαμβάνουν και αναγκαίες ρυθμίσεις με τις οποίες συμφωνούμε π.χ. χρήση αντιβιοτικών. Δεν μεταβάλλουν όμως την γενική εικόνα οτι δεν ανταποκρίνονται στα σύνθετα καθήκοντα της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, γι αυτό και καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο κύρωσής τους.

6. Ευχόμαστε στην εκπαιδευτική κοινότητα ασφαλή και εποικοδομητική σχολική χρονιά, με επίγνωση των κινδύνων της πανδημίας και μετάβαση στα μέτρα ασφάλειας έστω και τώρα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
NYIKV
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 


 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καλαμπάκα 

 

  © 2012-2018 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ